Közös szándéknyilatkozatot írt alá Lovász László és Palkovics László miniszter.

Kiegyezett a kormánnyal az MTA elnöke
Tüntetés az MTA mellett (archív) – fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Egyben maradhat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózata, az MTA elnöke ugyanakkor tudomásul veszi a kormány szándékát, hogy az akadémia szervezetén kívül kívánják azt működtetni. Ez is szerepel abban a közös szándéknyilatkozatban, amelyet Lovász László elnök és Palkovics László miniszter pénteken Budapesten írt alá.

Az MTA által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárgyalódelegációja Lovász László elnök és Palkovics László miniszter vezetésével találkozott. Mint írták, a felek a következő hetekben dolgozzák ki a részleteket, az így születő javaslat az akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés elé kerül.

A szándéknyilatkozatban szerint a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy

az MTA kutatóintézet-hálózata 2020. január 1., az új struktúra kialakulása után egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új irányító testület dönt.

A létrehozandó testület(ek)be az MTA és a kormány paritásos alapon küld képviselőket a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. Az irányító testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.

Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt, működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az érintett vagyon új konstrukcióban történő rendelkezésre bocsátásának jogcímét azonban meg kell határozni. Az intézetek az MTA névjegyét (brandjét) használhatják, ha az MTA követelményeinek megfelelnek – áll a dokumentumban.

A felek kiemelték, hogy a kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia mentén – beleértve a finanszírozást is – működik. Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi, ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik.

"Az ITM minisztere biztosítja a 2019. január 1. és 2019. május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló személyi és dologi forrásokat. A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019 évi színvonalon biztosított"

- tartalmazza a szándéknyilatkozat.

Mint írták, a kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
Sajnos ( ?! ), az okos emberek optimisták, és naivak !

Ez a banda még sosem tartotta be ígéreteit, most IS azt a kiskaput keresi, melyen az ígéretét ( a leírtakat ) a visszájára fordíthatja, és teljesen megmagyarázhatatlan módon intézheti az agymenését.

Már eddig IS hatalmas károkat szenvedett a magyar tudományos élet, de folytatásában még az inge-gatyája sem marad meg, mert a kormányzat hülyeségeit nem támogatja, ami ésszerűségét bizonyítja, de az önállóságát el IS veszti annak bosszúhadjárata következtében !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Kérdés mit tart be az egyezségből a kontár kurmány !!!
nevemnick
Biztos kapott egy oldalinfót, hogy ha nem akkor...
Rohadjanak meg.
Nessy
@papa.49: Én is ettől tartok! Majd lesz egy "hozzáértő" elnök, akinek lesz politikai tisztánlátása, de azonkívül nem ért semmihez! Ergo vakon végrehajtja O.V. agyament utasításait!
papa.49
@nevemnick: ,,oldal infó,, beleegyezik, vagy menesztik !!!
relatív
Sajnos ( ?! ), az okos emberek optimisták, és naivak !

Ez a banda még sosem tartotta be ígéreteit, most IS azt a kiskaput keresi, melyen az ígéretét ( a leírtakat ) a visszájára fordíthatja, és teljesen megmagyarázhatatlan módon intézheti az agymenését.

Már eddig IS hatalmas károkat szenvedett a magyar tudományos élet, de folytatásában még az inge-gatyája sem marad meg, mert a kormányzat hülyeségeit nem támogatja, ami ésszerűségét bizonyítja, de az önállóságát el IS veszti annak bosszúhadjárata következtében !
human
Egyébként az hogy esetleg valamilyen szintű átalakítás még pozitív is lehet azt az objektíven gondolkodó szakik elismerik. Csakhát ez a kormány csak a pénz és a hatalom mentén tud gondolkodni. Ezért amihez csak nyúl az elkezd nem működni.
Eladott Ország
@Pegero: Az épp kivégzésre ítélt Magyar Tudományos Akadémia épületében tartottak nemrégiben egy európai csúcskonferenciát az alkotmányos identitásról. Az eseményen jelen volt az Európai Bíróság elnöke, a német szövetségi alkotmánybírósági elnök, valamint több uniós ország alkotmánybíróságának képviselője is. Ezt a nagyszerű eseményt maga Áder János, a kutak hazai védelmezője nyitotta meg, aki szerint azért is nehéz az európai alkotmányos identitás kutatása, mert nincs egy egységes európai alkotmány, holott igen nagy szükség volna rá. De persze lehet, hogy csak arra gondolt, hogy mivel a magyar alkotmány Európa egyik, ha nem a legcsodálatosabb alkotmánya, azt közkincsé kellene tenni. Tudják meg Svédországban és Franciaországban is, milyen egy igazi, jól működő, az emberek érdekeit szem előtt tartó alkotmány. Ez alatt persze azt értem, hogy tudják meg tőlünk nyugatra is, milyen az ha nincs szabad sajtó, ha az emberek alapvető jogait megcsorbítják és betiltják a hajléktalanságot. Ezeket mindenképpen érdemes lenne megosztani európai testvéreinkkel.
nevemnick
@Pegero: jellemző fideszes ugatás a hozzászólásod. Probléma megoldás? Pont ugyanolyan lesz az egész, mint ahogy arrogáns tóni bekerült évi 25 millerért egy, az agya által fel nem fogható szabadalmazásba. Még a dakota főnök is részt vesz a következő kutatásban, mint például, hogy ,,Miért kisebb a pónifiú nemiszerve a söröslovakénál?", évi 2.5 milliárd közpénzért.
Eladott Ország
Nem véletlen, hogy a Nobel díjasaink nagy része nyugaton halt meg, folytatjuk ezt a szép hagyományt, illetve Nobel díjasaink nagy része kizárólag Nyugaton tudott élni és alkotni. ÉLNI és ALKOTNI. Lovász megállapodott a kormánnyal valamiért. Tegyük fel, mert ezt tartja helyesnek. Ezt még az akadémia gyűlésének jóvá kell hagynia. Na most, ha nem hagyják jóvá Lovász elgondolkodhatna a lemondásán. Főleg ha nagy számú lesz az elutasítás. A megállapodás után nem tud így sem méltósággal lelépni, de szerintem ennél már csak kínosabb dolgok történnének vele a jövőben.
uploads.disquscdn.com/images/4434e86e1bfd95d1ee75e2432839ed5adaa7e8691823caee72493c6c5b1f1f12.png?w=600&h=526
arcmás
Azt a piros pöttyös seggű qrva életbe!
magyarbakancs
@Pegero: "Újabb szög az ellezék koporsójába!
Lassan már minden témából kifogynak, a problémák megoldódnak és nem tudnak hol tüntikézni."

Hol a faszban élsz te?
Orbán élete egy hazugság.
Politikájával együtt.
Komcsiból ,liberális,liberálisból állkeresztény, állkeresztényből meg fasiszta gyűlölködő.
kereső
Nem értem.Hogyan tehette ezt Lovász László.Még ha "garanciákat" kapnak is, nem tudja orbán garanciái semmit nem érenek? Képes percenként változtatni a az adott szaván, és mást csinálni mint amit mondott. Aláirták a tudományos élet kivégzését.Mert amit nem orbán hozott létre ebben az országban,annak pusztulnia kell.Csak és kizárólag az ő általa létrehozottak létezhetnek, ez az új államalapitás koncepciója. Második "Szt .István" jött el az ő képében. Ő nem tűzzel-vassal éri ezt el, hanem hazugságok garmadával,és a fidesz diktatúra csicskásaival.Védtelenek vagyunk vele szemben.
Meneküljön ki merre lát.
relatív
Az a nagy helyzet, hogy ez a bizonyos ' megállapodás ' sorsa mindkét oldalról kétséges !

A kormányzat nem tartja be ígéretét, ez biztos !

Az Akadémiai jóváhagyás sem valószínű : hvg.hu/itthon/20190309_adf_mta_itm_megallapodas?s=hk

Fplytatódi - ebben az esetben IS a többihez hasonlóan - az ország letarolása, tönkretétele !... ha hagyjuk !
simmering73
"Ezek az esetek roppantják össze az emberek maradék reménységét és jellemét, amikor az árulás, a becstelenség és a megalkuvás ilyen romboló és pusztító eseteivel találkoznak, mint a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megfutamodása, árulása és az önkénynek való behódolása. Ilyenkor veszíti el minden ember a hitét, amikor egy intézmény vezetése megadja magát, korrupt alkut köt, és menlevelet ad a diktátor legaljasabb tetteinek."
nepszava.us/dobbenetes-arulas-tortent-behodolt-a-magyar-tudomanyos-akademia-elnoke/
cikicakk55
Ez a Lovász biztos elmúlt már 18 éves és még mindig hisz a mesékben. Nagyon szomorú. Ezt is látta Lovász?:
"A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019 évi színvonalon biztosított"
Az katasztrófa lesz,ha a 2019-es év színvonalán dolgozhatnak majd tovább.Ebben az évben ugyan is a színvonal mélyen a brekegő feneke alatt volt eddig és gondolom majd ezután is így lesz.( vagy még így sem)
CsipkeRózsa
Lovász Lászlónak nem kellett volna aláírnia, inkább mondott volna fel.
relatív
@CsipkeRózsa: Lovász László egy okos tudós ember. Ha nem írta volna alá ezt az előzetes firkálmányt, rögtön az MTA a kormány ( a nagymellényű kinevezett ) alá került volna, szétrombolva mindent !

Majd az MTA közgyűlésének elutasítása lesz a döntése indítéka.
CsipkeRózsa
@relatív: Igazad van, a látszat is jobb lesz azzal a megoldással.
nevemnick
@Pegero: (08:41) ne röhögtess bugyborék, a tizedétől megfulladnál.
nevemnick
@Pegero: erőlködj kis bugyborék, teszek rád egy stráfkocsival.
nevemnick
@Pegero: bugyborék, gratulálok, szépen leírtad a jellemzésedet.
:D
nevemnick
@Pegero: jól van bobo, ne erőlködj, nem megy ez neked.
mackoka46
Dehogy egyezett. Rákényszerítették, mint az 50-es években.
Cicamama55
Szerintem jelen helyzetben ez volt a legmegnyugtatóbb döntés mindenki számára.
Lepényleső
Naiv az aki hiszi,hogy ez megállapodás? Ez is egy olyan amit a sutba dob a bán,mi lenne más?
Van olyan aki ismer partnert akivel korrekt volt a kormány? (fydes kéjurak felsorolása ez
esetben nem dominál)
magyarbakancs
@Pegero: Büdös-paraszt oktasd ki a világra szart mocskos FIDESZ GANÉ!
Cicamama55
@kereső: Írtam, hogy szerintem...Mert a jövőn még dolgoznak, de jelen helyzetben nyugodtan folyhat a kutató munka, nem hátráltatják a politikai cirkuszok. Okos, gondolkodó, tudós embereket nem tudnak falhoz állítani! Ha ők is elmennek hazánkból, akkor becsukhatják az MTA kapuit, s beköltözhet Mészáros Lőrinc, s kutathatja honnan jöttek a milliárdjai össze!
kereső
@Cicamama55: az a "jövő" május 31-ig szól, a 2019-es finanszirozási összeggel.Ami tudjuk, hogy már a béka fenekét sem éri el.Ez egy falhoz állitás, csak még a kivégzőosztag nem állt fel.De már dolgoznak rajta. Szóval, nincs nyugodt alkotó munka.És -igen benne van a pakliban,hogy elmennek. Az MTA-nak már mindenhogy lőttek, a tudomány fellegvára!helyett lesz egy köztestület (mondjuk nem értem,hogy minek-látszat!!!),amelynek semmi köze továbbiakban a kutatóhelyekhez,a tulajdonképpeni tudományos munkához. A vagyont meg igy is,úgy is elveszi a kormány.Széchenyi-és a többi adakozó meg forog a sirjában.Ez a kormány=orbán csak és kizárólag rombol.A magyar tudományos élet halálos itélete megszületett.
Cicamama55
@kereső: "A tudás hatalom," így szól a magyar közmondás...A nagyon magyar, nagyon keresztény kormányunk most ezt próbálja átírni...-Nincs tudás hatalom nélkül- re. :((((((
Eladott Ország
@Pegero: Szidja az oroszokat, most meg Putyin seggébe járkál a gyíkocska nyelve, na ez Magyarország miniszterelnöke. Remélem büszkék a fideszesek!
www.youtube.com/watch?v=El-Fi0gcB5k

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.