Húsforgalmazókat ítélt el pénteken első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság, mert 2012-2014-ben emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékeket hoztak forgalomba; két vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott.

A Székesfehérvári Törvényszék az közleményében azt írta:

a vádlottakat rossz minőségű termék forgalomba hozatala és a megfelelőség hamis tanúsítása bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében találták bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott hat év, a másodrendű vádlott három év öt hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A harmadrendű vádlottat egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A bíróság mindhárom vádlottat tíz évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától.

A kizárólag a rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében bűnösnek talált vádlottakkal szemben a bíróság közérdekű munka büntetést szabott ki, míg a hamis magánokirat-felhasználásának vétségében elmarasztalt vádlottat próbára bocsátotta.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott 2012. augusztus és október között fagyasztott sertésszűzpecsenyét vásárolt, majd azt egy ercsi hűtőházba szállította, ahol a másodrendű vádlott alkalmazásában álló kilenc vádlott közreműködésével a húst kiolvasztották, pácológéppel marhahúsaromát injektáltak bele, ételfestékben áztatták, azután visszafagyasztották, majd külföldön, illetve Magyarországon marhahúsként értékesítették. Az elsőrendű vádlott a hatóságok előtt a hús eredetét hamis okiratokkal próbálta igazolni.

A vádlottak 2014-ben külföldről fagyasztott marhahúst vásároltak, kiolvasztották, majd a kiolvadt húslét vízzel keverték, és a marhahúsba visszafecskendezték. Az így kapott húsárut újrafagyasztották, az eredetihez hasonló címkével ellátva értékesíteni kívánták, ám a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai még a forgalomba hozatal előtt lefoglalták a hűtőházban tárolt termékeket.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Maholnap már csak olyanokat hoznak forgalomba.
Régen a gyulai kolbász "" fogalom"" volt. Ma, ha véletlenül, nem találsz benne egy egycentis inat, akkor már a szerencsésebb vevők közé sorolhatod magad.
Ez az àràra nem igazán jellemző. És ez szinte minden húsárura (szalámi, felvágott) igaz.
F_Viktor
@namihami: + a cikkben írt sz@rokkal, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerekkel nem a multik etetik a vásárlóikat.
namihami
@F_Viktor: Tapasztalatom szerint a "" kisboltok"" is a multik áruit forgalmazzák. Azzal a különbséggel, hogy amíg a multi pl egy rúd párizsit néhány órán belül (a forgalom nagysága miatt) elad, addig ugyaez a párizsi (sokszor és nem mindenhol), de a saját lábán jön ki a hét végén a boltból. És vettem már pl. savanyú tejet is, úgy, hogy a szavatossági ideje még oké volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.