A szakszervezetek 35 százalékos illetményemelést szeretnének elérni.

Késve kezdődött szombaton este az Erkel Színházban a Carmen, a dolgozók és színészek, táncosok ugyanis sztrájkot tartottak – olvasható a Magyar Hang cikkében. (Az Erkel Színház pár éve már újra az Opera társintézménye.)

Sztrájk volt az Erkel Színházban, késve kezdték a Carment

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

"Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött; tapsolni kezdett a majdnem telt házas budapesti Erkel Színház közönsége, várták, hogy elinduljon a Carmen című opera. Akkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, aki közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, az egyeztetés, hogy legyen előadás, jelenleg is folyik, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra"

- számolt be a lapnak az egyik olvasújuk.

A közönségnek elmondták, a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet 35 százalékos alapilletmény-emelést akar elérni, de egyelőre nincs megállapodás. A nézőknek felajánlották, hogy aki akarja, visszaválthatja a jegyét, ám alig egy-két ember távozott a színházból.

A lapnak jelző olvasó szerint "a két részben, négy felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal futó Carmen első felében tényleg kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, este 20 óra után aztán már mindenki színpadra állt, miközben, mintha a közönség is megsejtett volna valamit, ugyanis többen is érkeztek a második részre", és a színészek is beleadtak mindent, amit vastapssal jutalmazott a közönség.

A három szakszervezet - Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSz), Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz), Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz) – egyébként már 2017  nyara óta próbálja elérni az illetménynövelést, ám egyelőre nincs válasz a követelésekre. Ahogy a március 8-cal jegyzett sztrájkfelhívásban olvasható, 

szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.

Legutóbb januárban írtak Ókovács Szilveszternek, ám a főigazgató szerint alapilletmény-emelésre nincs forrás most az intézményben.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ne a magánénekesek pénzén csámcsogjanak a színházi vezetők és a kultúrális kormányzat léhűtői, hanem nézzék meg példul az énekkar, vagy a műszaki dolgozók bérét!
papa.49
Az ókovács miért nem lépett fel a társulat helyet, ja mert akkor mindenki haza ment volna ))))))
hemami
Mégis mit akar mindig Ploestivel ? Hogy jön az ide ?
Lepényleső
35%-kos emelés csak a kormánytagoknak dukál,hiszen eddig is javarészt ők kapták
a mások által kitermeltek javát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.