A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) "kivéreztetése" és a magyar tudományos hálózat szétverése ellen.

Niedermüller Péter, a párt alelnöke és európai parlamenti képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között létrejött megállapodásra reagált, amely szerint az MTA kutatóintézet-hálózata egyben marad, de 2020. január 1-je után az akadémia szervezetén kívül működik majd.

A DK tiltakozik az MTA kivéreztetése ellen

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Csörföly Dániel

A politikus szerint a megállapodás problémás, mert nincs rá garancia, hogy az intézethálózat a leválasztás után is egyben maradhat, és egyébként arra sincs magyarázat, miért kell egyáltalán leválasztani a kutatóintézeteket. Ha a leválasztás tényleg megtörténik, akkor az MTA elveszíti annak a lehetőséget, hogy az intézethálózaton belül kapcsolatot tartson a kutatókkal, ez pedig a teljes tudományos életet átalakítja – tette hozzá.

Leszögezte, a DK azért is tiltakozik az MTA kivéreztetése ellen, mert a magyar tudomány nemzetközileg is elismert, nincs ok arra, hogy a kormány mondja meg, ki és mit kutathat. A tudomány önálló, autonóm világ, amibe nem szabad beavatkozni, a megállapodással szétverik a magyar tudományos életet – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy 2021-tól az Európai Unió (EU) a kutatásra és innovációra szánt forrásokat már nem a kormányokon keresztül osztja szét, hanem egyes projekteknek, tudományos műhelyeknek, intézményeknek adja majd, ezért a miniszter célja a kutatóhálózat leválasztásával az is, hogy a kormányzat később is hozzáférjen az EU-s pénzekhez. A kormány tehát megpróbálja "lenyúlni" a tudományos kutatásokra szánt európai pénzeket, és azokat kormányközeli emberekhez juttatni – mondta az ellenzéki politikus.

A DK ezért követeli, hogy Palkovics László, az ITM minisztere azonnal állítsa le a tárgyalássorozatot, a kormány pedig alakítson ki egy átfogó, tudósokkal, szakszervezetekkel és ellenzéki pártokkal közösen létrehozott tudománypolitikai koncepciót. A párt emellett minden eszközzel megpróbálja felhívni az EU figyelmét arra, hogy a kormány gátolja a tudomány önállóságát és függetlenségét – fűzte hozzá Niedermüller Péter.

A politikus a március 15-ei közös ellenzéki tüntetésre vonatkozó kérdésre azt mondta, a megemlékezésen a kormány politikájával szembenálló teljes magyar ellenzék jelen lesz, így nem csak pártok, hanem civil szervezetek és szakszervezetek is. A közös kiállással azt szeretnék kifejezni, hogy van egy másik Magyarország, egy demokratikus, európai Magyarország, amelynek képviselői tudják, mit akarnak, első lépésként pedig visszaveszik az ünnepet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.