A székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára – ez az üzenete Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint annak a demonstrációnak, amelyre vasárnap, a székely szabadság napján gyűltek össze a résztvevők Marosvásárhelyen.

Izsák Balázs: a székely nép nem mond le az autonómiáról

Fotó: Ma7.sk

A tüntetéssel a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezésnek is nyomatékot akarnak adni. Izsák Balázs "a székely jövőépítés első európai sikereként" értékelte a demonstráción elhangzott beszédében, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat a kezdeményezés bejegyzését eddig elutasító Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Az SZNT elnöke szerint a kedvezőtlen nemzetközi körülmények és a romániai alkotmányos aggályok nem az autonómiaküzdelem feladására, hanem az akadályok lebontására kell sarkallják a székelységet.

MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Helyes, sőt jogos.
Csak ne általznk akarja elérni és főlként KIFIZETTETNI.
Mert a dolog ettől válik büdössé.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Helyes, sőt jogos.
Csak ne általznk akarja elérni és főlként KIFIZETTETNI.
Mert a dolog ettől válik büdössé.
papa.49
Nem is tudtam hogy ez már BELFÖLD LETT a román állam mit szól ehhez ???
Commenter
@papa.49: szerintük az, miért is érdekelné őket a románok véleménye? Veszélyes amit a mostani kurzus a határon túliak ügyében csinál. Mi csak álmodhatunk svéd-finn arlandi típusú autonómiáról.
ittott
Anyádpicsáját. Akkor lesz autonómia, ha kihal az összes román. és mi a fasznak kell autonómia, ha eltűntek a határok. EU van. Persze tudom, hogy ezzel több dohány jár - a zsebünkből kilopva,
Csizmás Kond
@ittott: ...eu van...és az szerinted nem jelent autonómiát...ez aztán a felfogás.
ittott
@Csizmás Kond: figyuka. és mit csinálnak vele, bosszantják a románokat? az autonómia összetett dolog. több fajta van. Így ömlesztve foss. nem lehet operacionálni.
Csizmás Kond
@ittott: Az autonómia az önrendelkezés. és azt nincs hová magyarázni.
nevemnick
Hát Izsák, ne gondold, hogy alig több mint száz éves ,,állam" majd lemond arról, hogy azt a pénzt amit a dakotától a mi adónkból kaptok, majd a neki járó adó formájában kiengedi a kezéből.
ittott
@Csizmás Kond: engednéd, hogy szomszédod beleugasson a családi életedbe, netán megdugja az asszonyt, lázítsa gyereked,? elég nagy marha lennél. a rmánok sem hülyék.
staro2
Hol vannak a mindent elsöprő százezres tömegtüntetések az autonómia mellett?
Miért van a szakállas bérbeszélő mellett a baszk zászló???
Csizmás Kond
@ittott: Ma, az aki európai embernek vallja magát, demokratikusnak, civilizáltnak, az milyen alapon nyom el valakit ? ...vagy hiszi, hogy amit neki szabad az másnak nem ?
ittott
@Csizmás Kond: kérdezd meg a csuti cigánytól. Ő aztán európai... a példa... a minta...
Csizmás Kond
@ittott: ...veled próbáltam társalogni, de úgy látszik hülyeség volt...
ittott
@Csizmás Kond: bocs. rossz passzban vagyok. Erdélyben rokonaim élnek. nem is kevesen. nehezen viselik a magyarkodást. Ők becsülettel dolgoznak, és úgy látják, hogy együtt tudnak élni a románokkal. vegyes házasságok vannak, és békésen élnek egymás mellett. Úgy látják, hogy politikusok verik az éket közéjül. Felfújnak tartják az autonómia problémáját. semmi szükségük nincs rá. adott minden ahhoz, hogy problémáikat megoldják. Ők nem érzik, hogy el lennének nyomva, hogy bárki korlátozná őket. járok én is arrafelé.évente többször. én sem érzem, hogy a románok gonoszak lennének. (kivétel a közlekedés, mert az olyan, amilyen) Aki át akart települni, az már itt van. ennyi. a nevükben is szólok, amikor orbanisztán kiterjesztett apjafasza ellen lépek fel. Ők ott együtt akarnak élni egymással. és mindez történik Kolozsvár 50 km-es körzetében. ennyi.
ittott
@Csizmás Kond: van rá példa, hogy mi történt autonóm területekkel: igen. autonóm volt a Krím. Autonóm néhány volt Jugoszláv köztársaság. autonóm Baszkföld. autonóm Barcelona. Oroszországban is van néhány "területi" "nyelvi" autonóm terület Mindenhol áll a bál. Nem véletlen,hogy sem Szlovákia, sem Románia nem ismert el egy elszakadó autonóm ... lófaszkát sem, és engedni sem fogja létrejöttüket. Jön egy revizionista magyar (és vannak elegen) aki rögtön elszakadni kíván. Tudod evés közben jön meg az étvágy. és ezek mind demokraták. bizony.
Csizmás Kond
@fideszes gyökér: ...gyökér, azt nem a propeller sorolja hanem az aki kirakta..
Csizmás Kond
@ittott: Nézd a fatökűség nem érdekel. Az hogy valaki milyen nemzetiségűnek születtet és minek vallja magát azt ne te vagy én döntjük el...sőt ahhoz sem neked sem senkinek semmi köze...főleg nem az olyannak aki belepottyan valamibe és onnan csápog ki.
ittott
@Csizmás Kond: ezt nem értem, de nem is kell. befejeztem ezt a diskurzust.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.