Téves volt az értesülés, itt a jegybank reakciója.

Az MNB cáfolja, hogy megvágnák a gyermektelenek nyugdíját
Fotó: Pixabay

Simonovits András az Élet és Irodalomban félreérthetően fogalmazott, amikor azt írta, Botos József és Botos Katalin ötlete nyomán többletgyermekenként 20 százalék adódna hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le a nyugdíjból.

Az ötlet valóban létezik, de az nem az MNB mostani tanulmányában, hanem egy 2012-ben publikált könyvben jelent meg.

Az MNB pontjai között ez a szöveg szerepel a témával kapcsolatban:

(40) Az induló nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számának figyelembevétele: Azt javasoljuk, hogy a felnevelt gyermekek száma alapján kapjanak a szülők egy bizonyos mértékű nyugdíj-kiegészítést. A nyugdíj-kiegészítés lehet fix összegű, a nyugdíj százalékában megállapított mértékű vagy a gyermek keresetének százalékában meghatározott összegű. Franciaországban például a három vagy több gyermeket felnevelő anyák 10 százalékos nyugdíjnövelést kapnak. A gyermekek bruttó béréhez kötött nyugdíjkiegészítés azon gyermekek után járna, akik munkát vállalnak Magyarországon, ami a munkaerőpiac fehéredéséhez (a tényleges munkabér alapján megvalósuló adó- és járulékfizetésre való ösztönzés által) és a külföldön dolgozó munkavállalók hazatéréséhez is hozzájárulhat. A bruttó béren alapuló kiegészítés azt is figyelembe veszi, hogy a gyermekek felsőfokú végzettségének megszerzése a szülők számára jellemzően többletköltséget jelent, és a magasabban képzett munkavállalók általában véve nagyobb összegű járulékfizetéssel gyarapítják a nyugdíjkasszát. A gyermeket nevelő szülőket pedig hosszú távon arra ösztönzheti, hogy minél több erőforrást allokáljanak gyermekeik oktatására, mivel az ahhoz társuló magasabb hozadékból nemcsak az állam, hanem a család is részesül.

159 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A nyugdíjjárulékot nem a gyermekek után fizetik be a munkavállalók hanem a ledolgozott idő után. Itt úgylátszik nem érdemes dolgozni hanem elegendő gyereket csinálni bazmegeci. Csoda ha elmennek a Magyarok világgá?

Miközben a Föld végzetesen túlnépesedett.

Majd ha csak a gyerekvállalók fizetik a járadékot akkor oszthatod nekik a nyugdíjat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@görbetükör: Tegnap 17:59
természetesen az otthon ápolásért is minden petíciót aláírok,támogatom a béremelést és a munkaviszonynak tekintést,de itt most ebben a cikkben csak az anyákról van szó,azért nem említettem az otthon ápolást.Úgy emlékszem itt a propin is volt már az otthonápolásról szó és számomra teljesen mindegy,hogy gyermeket ápolnak otthon,vagy felnőttet mindenképp kevésnek tartom amit adnak érte. Pont tegnap osztottam meg egy levelet a facebookon,amit egy 45 éves férfi írt. Agyvérzése miatt a felesége 10 éve otthon ápolja és 48.000 ft-ot kap érte.Nem sajnálja a gyermeküket otthon ápolóktól a pénzt és jogosnak is tartja,hogy felemelték 100.000 ft-ra,de egy felnőttet is nehéz otthon ápolni így kérte osszam meg,hogy a kormány velük is foglalkozzon. Nem feltétlen tartozik ide,de én 2 éve ápolom a férjem,mert akkor volt egy agyműtétje,ami miatt olyan lett mint egy 5 éves gyerek. Nem kértem az ápolási díjat,mert a nyugdíjam 56.000 ft és nem szeretném lecserélni a 48.000 ft-ra Nem is az anyagiak miatt írom,hanem azért,mert a felnőtt beteg ápolása is nehéz ráadásul fizikailag is rettenetesen fárasztó.
cikicakk55
@szaboria1: ma 07:51
Én 2005-ben lettem rokkant nyugdíjas,mert egy kullancs csípés miatti agyhártyagyulladásból lebenyi epilepszia maradt vissza.Tőlem a gyermekeimről semmit nem kérdeztek,illetve annyit,hogy a 9 éves fiam jár-e iskolába. Az idősebb fiam akkor már nős volt,de még gyermektelen.Ő Mezőgazdasági Főiskolát végzett,Vidék és városfejlesztési mérnök. Azóta a fiatalabb is 23. éves lett és Sürgősségi és Intenzív szakápolói képesítéssel dolgozik is már. Nem is hallottam ilyenről azoktól akik szintén rokkantak,vagy normál nyugdíjasok,hogy kérdezték volna a gyermekük vagy gyermekeik iskolai végzettségét. Az biztos,hogy két rokkant nyugdíjból( a férjem parkinsonos) nagyon nehéz egy középiskolás,majd egészségügyi főiskolást eltartani,iskoláztatni. nekem sem az állam segítségével sikerült,hanem a szintén nem túl jó módban élő,de pár ezer forintot nélkülözni tudó emberek segítségével.
cikicakk55
@Dr plágium: ma 10:16
Igen,megtudták oldani,de abban az időben nagyon sok nő már alapból nem is dolgozott,mert a férjek fizetése elég volt a gyermekek eltartására. A másik,hogy akkoriban 3 generáció élt egy fedél alatt( legalább is jóval több mint jelenleg) és a 6 hét letelte után a nyugdíjas nagymamák el tudták vállalni az unokákat. Bölcsődei férőhelyek is voltak.Mikor az én idősebb fiam született 1977-ben 14 hónapos korában vissza mentem dolgozni.Ápolónő voltam,3 műszakban dolgoztam,de szerencsére a férjem egy műszakos 7-16 óráig dolgozott.Építkeztünk,kellett a pénz.A fiam 3 éves koráig nagyon sokat volt beteg.Mivel nagymama nem volt a közelben(távolban sem) így én kerültem táppénzre vele és bizony elég sűrűn.Még sem kellett félnem,hogy elvesztem a munkahelyem. Most a menyemtől tudom,hogy sok anya lekúpozva viszi be a gyerekét a bölcsibe,vagy oviba,mert nem mernek táppénzre menni,hisz vagy vissza veszik vagy nem,ha ez gyakrabban előfordul. Ez kegyetlen megoldás a gyermekek és az anyák számára is.
Dr plágium
@cikicakk55: Ebben igazad van, de nemcsak a gyermekes anyákat küldhetik el, hanem a várandósakat is!
A keresztlányomat a terhessége 8. hetétől fektették, aztán egy hónap múlva fel is mondtak neki. Az más kérdés hogy pert nyert... Ha bele gondolsz senki nem megy vissza dolgozni oda ahol csak a bírósági határozat miatt tartják meg...
advocat
Nem rossz ötlet! A kormány gondolkodik!
cikicakk55
@Dr plágium: Sajnos ez így van.Nagyon sok helyen a fiatal házasoknál a nők sokkal nehezebben találnak munkahelyet,mint a férjeik. Mikor a menyem keresett munkát a Főiskola után több helyre azért nem vették fel,mert fiatal házasok és mikor kérdezték,hogy szeretne-e gyereket a következő 5 évben,a menyem azt mondta,hogy igen. Na egyből kívül tágasabb lett a válasz.Egyre nehezebb helyzetben vannak a nők.Akik még nem szültek,de szeretnének,azok azért.Akik szültek,de a gyerek még kicsi ahhoz,hogy egyedül lehessen otthon,azért nem veszik fel. Akiknek már önálló a gyermekük,azok meg már lehet,hogy túl idősek az állás betöltésére..Írhatnak itt bár milyen munkaerő hiányról,a cégek nagyban tehetnek arról,hogy nincsenek alkalmazottjaik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.