Július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

 A használt ingatlanokra is kiterjesztik a kedvezményes csok-kölcsönt
Fotó: Soós Lajos/MTI

Novák Katalin egy 13. kerületi építkezésen tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is: már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. Hozzátette, ugyanígy alap lehet bármely külföldön szerzett jogviszony a babaváró támogatás kérésekor is.

Az államtitkár további változásként közölte, hogy

míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak.

Novák Katalin emlékeztetett, július elsejétől jelentősen bővül az otthonteremtési program, ugyanis már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel, és a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt.

Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. A jövőben

a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják – közölte az államtitkár.

Novák Katalin kitért az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésére is: júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot.

Az államtitkár példákkal szemléltette, mekkora támogatásra számíthatnak a még gyerekvállalás előtt álló fiatal házasok. Ha egy házaspár új ingatlant vásárol és három gyereket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat a 10 millió forintos babaváró támogatás és a 10 millió forintos csok igénylésével, valamint a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből elengedett ötmillió forint kedvezménnyel. Ehhez még társulhat ötmillió forintos áfa-visszatérítés is, ha a család maga építkezik – fűzte hozzá Novák Katalin.

A kiosztott sajtóanyagból még kiderül, hogy a csok-hitel előtörleszthető, egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal, a kamattámogatott hitelek esetén a maximálisnál kisebb, illetve nagyobb összeget is fel lehet venni, utóbbi esetében azonban a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni, és a kamattámogatott hitel önmagában nem kérhető, csak a csokkal együtt.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Minek elégedetlenkedne valaki? Végül is kap egy fél disznót! Az erőmű dolgozói úgy örültek annak a kettévágott hízónak, mintha legalábbis fizetésemelést kaptak volna. Az újdönsült disznótulajdonosok úgy örülnek annak a nyomorult tetemnek az autójuk csomagtartójában, mintha egyébként nem ők maguk fizettek volna érte. Mészáros Lőrinc ugyanis azokat az állami milliárdokat dézsmálja meg, amit minden magyar adója befizetésével a közösbe rakott. Az ország gázszerelőjének nincs egyetlen olyan forintja sem, amiért ő maga dolgozott volna meg, ezért ez a kialakult helyzet olyan, mintha annak örülnénk önfeledten, hogy egy zsebtolvaj a tőlünk ellopott pénzből másnapra visszatérve egy szál virággal lepne meg bennünket. Csupán egyetlen embernek volt gerince azt mondani, hogy márpedig az anyátok picsáját, azt. Nem is kell nagyon más annak megértéshez, hogy mégis miért tart ott ma ez az ország, ahol. Miért nézzük tétlenül, ahogy Mészárosok és Tiborczok lopják el a közvagyont minden gond nélkül? A gerinctelenség, megalkuvás és szolgalelkűség elengedhetetlen ahhoz, hogy egy modernkori diktátor azt tehessen meg az ország állampolgáraival, amit csak akar. Mészáros Lőrinc csak egy tünete ennek a nemzeti betegségnek, amely már évszázadok óta sújt bennünket és úgy tűnik nem találjuk rá az ellenszert. Márpedig ahhoz, hogy idehaza is egyszer végre kialakuljon egy valós demokrácia, elengedhetetlen, hogy a társadalom is gerincet növesszen végre és kiálljon a saját jogaiért. Ezek nélkül soha nem lesz ebből az országból egy élhető, európai nemzet. Fel kéne már ébredni végre, hogy a mindenféle támogatások, juttatások, kedvezmények ideje lejárt, a civilizált Európában tisztességes béreket illik fizetni, amiből a munkavállaló eldönti, hogy mi a francra akar költeni belőle. Ja, hogy mi a másik irányba megyünk?
Tudom,hogy nagy úr az éhség...szerintem a gerinc is...
Ma is írhatta volna Petőfi Sándor :Részlet: A kutyák dala c.versből: "S gondunk ételre sincs ,ha gazdánk jóllakék,marad még asztalán,s...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@kereső: Orbán Viktor régi vágású kereszténydemokráciájának terve valójában a húszas-harmincas évek dzsentri urambátyám-világának nosztalgiájából fakad. Orbán Viktor illiberális rendszere nem kompatibilis a nyugati jóléti fogyasztói társadalommal és a szabad versenyre építő kapitalista piacgazdasággal, de a kísértetiesen hasonló jelek ellenére szocializmusnak sem mondható. Mi, magyarok, immár a Vezérünk álmaiban testet öltő sajátságos úton járunk Európában.
Az a bizonyos, nagyapáink által átélt régi vágású kereszténydemokrácia, az valójában egy nagyon szegény világ volt, amely miliőt elviselni bizony csak erős Istenhittel lehetett. „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” – prédikálta a pap a szentmisén az uradalmi cseléd és szolga híveinek, és ők hitték, hogy a haláluk után végre ők is elégtételt nyernek a megaláztatásukért Istentől a Mennyországban. Olyan világ volt az akkortájt, amelyben voltak előjogokat élvező bárók és grófok, és az ő teljesen jogfosztott cselédeik. Nem volt semmilyen szociális háló, családi pótlék és nyugdíj sem. Az uradalmi szolga és cseléd, amíg bírt, dolgozott, ám ha már elhagyta az ereje, mert lebetegedett, vagy megöregedett, a jussáért cserébe többnyire a legkisebb fiúgyerek kötelessége volt a szüleiről gondoskodni, s őket életük végéig eltartani. Az uraság egész nap dorbézolt és mulatott, míg a cselédeik a birtokain reggeltől napestig keményen dolgoztak.Olykor csak egy karéj kenyérért és egy köcsög aludttejért siratta a cseléd a másét. Abból a világból való az a mondás, hogy cseléd volt az apád, fiam, hát cseléd leszel te is! A cseléd nőszemélyek legfőbb kötelessége az volt, hogy sok cselédgyermeket szüljenek. Lehetőleg fiúkat, akik aztán felnőve majd keményen tudnak dolgozni az uraságnak.
Szép új urambátyám-cselédvilág vár ránk! Erre szavaztunk, s ezt érdemeljük. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
polar450
Jajj.,...jajj, mindent megígérünk, csak ne felejtsék el a kedves, aranyos, gyémánt választók, hogy május 26, EP választás...addig gyakorolják az ikszelést, nehogy mellé menjen...
Sámannus
Amikor a Járai Zsigmond által elindított konstrukcióval hátba támadták a lakosságot, akkor is ilyen álszentek voltak.
Elvették az LTP támogatást, most pedig általuk gányolt ürügyekkel szórják ki az ablakon.
kereső
@Eladott Ország: miért nem lehet egyszerűen elmondani, hogy orbán egy horthysta,fasiszta diktatúrát épit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.