Sem a nemzeti, sem pedig a nemzetközi jog alapján nem teremt semmiféle kötelezettséget az ENSZ migrációs csomagja a részt vevő államok számára – hangsúlyozta hétfőn az Európai Bizottság magyar sajtónyilatkozatokra reagálva.

Európai Bizottság: az ENSZ migrációs csomagja nem teremt semmilyen jogi kötelezettséget_
Fotó: Ujvári Sándor/MTI

A közleményben emlékeztettek, hogy az elmúlt napokban

a magyar sajtóban nyilatkozatok jelentek meg az Európai Bizottság jogi szolgálatának egy, az ENSZ migrációs csomagjával foglalkozó belső munkaanyagával kapcsolatban.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: a szervezeten belül folyamatosan sokféle feljegyzés készül az összes szakpolitikai területen, ezek a belső anyagok semmiképpen nem a hivatalos álláspontot jelentik.

Az Európai bizottság világos álláspontot képvisel: a megállapodás jogilag nem kötelező erejű, nem teremt törvényes jogot a migrációra, és nem célja ösztönözni a szabályozatlan migrációt, sőt éppen arra irányul, hogy fellépjen ez, valamint az embercsempészet és -kereskedelem ellen – írták a magyar nyelvű tájékoztatóban.

"A megállapodás a részt vevő államok számára sem a nemzeti, sem a nemzetközi jog alapján nem teremt semmiféle kötelezettséget. Az egyes országok továbbá szabadon dönthetnek arról, részt kívánnak-e venni a végrehajtásában vagy sem"

- emelték ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap arról számolt be, a jogi szolgálat által készített dokumentum azt mutatja, titokban azon dolgoznak, hogy kötelezővé tegyék az ENSZ-csomagot minden uniós országra nézve. Bejelentette, kezdeményezte, hogy rendkívüli napirendi pontként tárgyaljanak az uniós külügyminiszterek következő tanácsülésén arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, s azoknak mi a céljuk.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Hangosabban mondják! A süket Orbán nem hallja.
polar450
Ismét megbukott egy hordahazugság!
Van épelméjű birka, aki ezek után még hisz nekik?
Nessy
@solidedge: Isten ments, hogy ezt meghallják a hívek! Még össze találnak zavarodni! Képzelj egy zavart, kerge birka nyájat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.