Az Európai Néppárt (EPP) értékeiről szól a Fidesz EPP-tagsága körüli vita Angela Merkel német kancellár, az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke szerint.

Merkel: az Európai Néppárt értékekről szól a Fidesz tagsága körüli vita
Fotó: MTI

A politikus hétfőn Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: "a Fidesszel kapcsolatban mindenekelőtt arról van szó, hogy milyen értékeink vannak az EPP-ben, és mi köt össze minket".

"A néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is vannak"

- tette hozzá Angela Merkel.

Kifejtette, hogy mindezzel összefüggésben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje "megnevezett három pontot", amelyekről kedden tárgyal majd a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, és "levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket".

Manfred Weber és Orbán Viktor megbeszélése után, március 20-án, röviddel az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete előtt összeül az EPP illetékes testülete és döntést hoz az ügyben – tette hozzá Angela Merkel.

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység lett kormánypárt politikusa arra a kérdésre, hogy fenyeget-e kelet-nyugati megosztottság az EU-ban, ha megszűnik a Fidesz tagsága az EPP-ben, elmondta, hogy a kilencvenes évek elején ugyan jelentős különbségek voltak a kontinens nyugati és keleti része között, de ma már nincs ilyen megosztottság, és Lettországban már régóta nem tapasztalható ez a megosztottság.

Manfred Weber a múlt héten egy interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról március 20-án a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Most a néppártra is igaz amit Orbán mondott magáról.
Ne arra figyeljenek amit mondok, hanem arra amit teszek.
Hát lássuk, hogy a néppárt tetteiben is olyan elvhű, mint szavaiban.
Tavryni őrnagy
Miért nem hamarabb mondtâk neki? Tudtâk hogy mi folyik.
RonaGyuri
mindeközben a qurmány-patkányok:

Lassan már igazi hazugság-cunami lesz belőle

pedig eredetileg csak a derék MTI félreferdítésének indult

Mint ismert Weber ma Budapestre jön és megpróbál még utoljára beszélni Orbánnal, hogy jobb belátásra bírja. Amiből előbb az MTI, majd egymásra licitálva a hívek Orbán fontosságát méltató kampánya született.
A csúcsot – eddig =)) – most „Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója” vitte el, aki arra hívta fel figyelmet … Pontosabban azzal próbálja felhívni a figyelmet, hogy a látogatást úgy állítja be, hogy „Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje saját helyzetét is stabilizálni akarja azzal, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Magyarországon.”!

Az M1-en elhangzott műsor egyik poénja volt, hogy említést tettek arról a közvélemény-kutatási eredményről, ami szerint az EPP a Fidesz kiebrudalása eredményeként 2-3 mandátummal többet szerezhet. Amire azt kell mondjam, hogy valójában ennyivel kevesebbet veszít!!
A felvetésre a derék „szakértő” a z ilyen kutatások megbízhatatlanságáról és a megbízókhoz húzásáról beszélt! Igen Ő csak tudja! =))
Csizmás Kond
a néppártnak miért fontos a magyarországon kiadott amerikai diploma ?
justhpeter
@Csizmás Kond: El lehetne gondolkodni ezen is, ha csak ez lenne a fideSS-kdnp egyedüli bűne.
Na, de:
- pártállam építés
- fékek - ellensúlyok leépítése
- ügyészség bekebelezése
- alkotmánybíróság tákolmánybírósággá alakítása
- egypárti tákolmány bevezetése
- egypárti választási törvény bevezetése
- manyup lenyúlása
- a totális kleptokrácia kialakítása

ez elég ? vagy keressek még ?
human
@Csizmás Kond: Orbánnak miért fáj, hogy egy egyetem amerikai diplomát is ad ki? A logikus az lenne, hogy az amcsik legyenek ellenlábasai, ha nekik nem tetszik az a diploma. De mivel ebben logika nincs, marad az hogy ez politikai döntés volt mindenféle szakmai ok nélkül.
kereső
@human: mert az MTA szétverése nem poltitkai döntés? Miféle szakmai indok áll mögötte? A palkovics csicska által elmondott indokokat hagyjuk meg esti mesének.
Csizmás Kond
@human: Neki szerintem nem fáj, ő csak azt csinálta hogy egyforma rendszerben működjön a többivel...na de ez nem tetszett sem a zuniónak sem a zegyetemnek.
...és politikai oktatásnál a döntésnek is illik politikai lenni...amúgy ott nem szakembereket oktattak hanem szarembereket.
Csizmás Kond
@justhpeter: ...te folyton fékezel...de elfelejted mindig, hogy te pedálozol...szóval azok az izék amiket emlegetsz ha nem működnének nem lenne demokrácia, nem lenne jogállam.
kereső
@Csizmás Kond:" és politikai oktatásnál a döntésnek is illik politikai lenni...amúgy ott nem szakembereket oktattak hanem szarembereket."-lásd kovácsdeikerültezoltán államtitkárt!
human
@Csizmás Kond: ".amúgy ott nem szakembereket oktattak hanem szarembereket."
Beszélgess el azzal a fidesz szavazó professzor asszonnyal aki szintén a CEU-n tanít. Mond a szemébe, hogy Soros embere és szar embereket képez.
Egy fideszesre szavazó társadnak hiszel?
www.youtube.com/watch?v=w5DPWM00Odg
verőce21
Etetik a lipsiket rendületlenül. Gumicsonttal nélkül már nem is tudnak élni bolsevikék.
advocat
Értik ők, csak nem akarják érteni. Mert azért nagyívben...
advocat
@verőce21: Hát igen. A Fideszes bolsevikék! Mert ők is "ott" kezdték. És azért sokan nem felejtünk!
verőce21
@advocat: (22:04) Ne is felejtsétek a lengőajtót...
...meg gereblyére se lépjetek!
Csizmás Kond
@human: Arra nincs lehetőségem de fenntartom amit mondtam. Nekem aki érdekből hazudik, márpedig a politika ilyen, az egy szarember...
human
@Csizmás Kond: Megnézted egyáltalán a videót vagy a büszkeséged miatt nem merted?
Csizmás Kond
@human: persze, de nem hidd, hogy az változtat valamit a véleményemen...ez propaganda és az is marad. Amúgy a ceu működhetne csak ők most a kiváltságért harcolnak.
...és diploma. Szerintem a külföldi diploma direkt a kivándorlást pártolja. Ha már úgy akarnak oktatni, hogy azt külföldön is elismert legyen miért nem adnak olyan magyar diplomát ami ott is érvényes, miért az amerikai diploma megnevezéshez ragaszkodnak ?...vagy szerinted milyen felfogás az, hogy egy külföldi egyetem külföldi diplomáját előnybe helyezik egy hazai sokkalrégibb és hírnevesenn egyetemével ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.