Amennyiben egy budapesti középvállalatnál dolgozik, akkor statisztikailag az átlagnál nagyobb esélye van arra, hogy munkabalesetet szenvedjen.

Tavaly 23 738 munkabaleset történt Magyarországon, ez csaknem négyszázzal több, mint 2017-ben – derül ki a Pénzügyminisztérium munkabalesetekről készült 2018-as statisztikájából. Az emelkedés jól látható, ráadásul a balesetek száma közel kétszer nagyobb arányban nőtt, mint ahogy az álláspiac bővült – írja a napi.hu.

A súlyos munkabalesetek közül 79 volt halálos, 42 súlyos, csonkolásos kimenetelű. Előbbi nem emelkedett, ugyanennyi volt 2017-ben is.

A balesetetk miatt a munkavédelmi hatóság közel 82 millió forintnyi bírságot szabott ki, 333 esetben hozott olyan határozatot, amely egy hiányosság megszüntetésére hívta fel az adott cég figyelmét, 68 munkaeszköz használatát tiltották meg, 23 dolgozót tiltottak el a munkavégzéstől. Bűnvádi feljelentést egyetlen esetben sem tett a hatóság.

Összegyűjtötték a legveszélyesebb magyar munkahelyeket

A legtöbb dolgozót foglalkoztató Budapest és Pest megye áll a munkabaleseti statisztikák élén, Zala és Nógrád pedig a végén. A legtöbb esetet a munkavédelmi hatóságnak 50-249 főt foglalkoztató középcégek jelentették. A legtöbb baleset a 35 és 44 év közöttieket érte, de nincsenek sokkal elmaradva a statisztikában a 45-54 évesek. Az adatok szerint a fiatalok (18-24 év) kevésbé veszélyeztettek.

Ágazatok szerint a gépipar, majd a szállítás, a feldolgozóipar, majd a raktározás, posta a legveszélyesebb. A halálos balesetek listáján az építőipar vezet 22 esettel, aztán a „szállítás, raktározás, posta, távközlés” kategória jön 12 esettel. A kiskereskedelemben volt a legtöbb baleset, amit az élelmiszergyártás és a fémfeldolgozási termék gyártása követ.

Cikk- és címlapkép. Pixabay

(napi.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.