Elkaszálta Magyarországot az Európai Bíróság a cukoriparnak adott 3,7 milliárd forintnyi támogatások szabálytalanságai miatt, ezért csaknem a teljes összeget visszakövetelik - adta hírül a testület. Csaknem 12 millió eurót, jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintot kell fizessen Magyarországnak az EU-nak, miután az Európai Bíróság Törvényszéke megerősítette: szabálytalanságok történtek a cukoriparnak juttatott szerkezetátalakítási támogatásoknál.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
˝...szerkezetátalakítási kérelmet az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) nyújtotta be 2006. december 6-án. Tárgya a szerkezetátalakítási támogatás igénylése volt 78 millió 907 ezer 890 euró összegben. A vállalat a szerkezetátalakítás során a cukortermelés teljes megszüntetését és felszámolását vállalta, a teljes lebontást tűzve ki célul. Ennek megfelelően a teljes szerkezetátalakítási támogatás összegéért folyamodott, ami 730 euró/tonna összeget jelentett a lemondott cukorkvótára viszonyítva. Mivel az ES termelési kvótája 108 ezer 93 tonna volt, így jött ki összességében a 78 millió eurós összeg.
A 2006. november 24-i, miniszteri közleményben meghatározottakkal összhangban, valamint az érintettekkel kötött megállapodás értelmében a termelőknek és a gépipari beszállítóknak járó kompenzáció mértéke 27 százalék volt. Ennek megfelelően tehát 21 millió 305 ezer 130 eurót kaptak a cukorrépa-termelők és a gépipari szolgáltatók kompenzációként, míg az ES 57 millió 602 ezer 760 eurót.
Az ES szándéka egyébként az volt, hogy úgy tudjon lemondani a kvótájáról és bezárni az üzleti ágazatát, hogy az a helyi közösségre, a működő gazdasági vállalkozásokra, beleértve a répatermelőket is, minimális negatív hatással legyen. E szándék alapján készült el a szerkezetátalakítási terv is. Ennek tartalomjegyzéke szerint a b) pont szól arról, hogy jár támogatás a cukorrépa-termelőknek és gépipari beszállítóknak...
...A szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelmet, valamint annak részeként a szerkezetátalakítási tervet és mellékleteit az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére nyújtotta be, amely határozatban döntött a kérelem támogathatóságáról, valamint a szerkezetátalakítási terv elfogadásáról. Az MVH feladata volt a szerkezetátalakítási tervben vállalt kötelezettségek teljesülésének ellenőrzése. Az akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közleményben rögzítve tudomásul vette és elfogadta a cukorrépatermelők és...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Csizmás Kond: Mert a kvóta rendszer már 1968-óta él ennek ellenére épült a petőházi cukorgyár silói. 2000-ben nem Gyurcsány volt a kormányon.
Csizmás Kond
@szaboria1: ...biztosan tudod hogy miről beszélsz ?
Az a kvótarendszer a cukortermelést támogatta...hogy piacképes maradhasson...
www.napi.hu/magyar_vallalatok/feltamad_az_egykori_magyar_sikeragazat.647516.html
szaboria1
@Csizmás Kond: Szeptember még messze van .
Csizmás Kond
@szaboria1: ...az a szeptember már elmúlt...
szaboria1
@Csizmás Kond: Okoska idén szeptemberben jár le kvóta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.