Elkaszálta Magyarországot az Európai Bíróság a cukoriparnak adott 3,7 milliárd forintnyi támogatások szabálytalanságai miatt, ezért csaknem a teljes összeget visszakövetelik - adta hírül a testület. Csaknem 12 millió eurót, jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintot kell fizessen Magyarországnak az EU-nak, miután az Európai Bíróság Törvényszéke megerősítette: szabálytalanságok történtek a cukoriparnak juttatott szerkezetátalakítási támogatásoknál.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
˝...szerkezetátalakítási kérelmet az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) nyújtotta be 2006. december 6-án. Tárgya a szerkezetátalakítási támogatás igénylése volt 78 millió 907 ezer 890 euró összegben. A vállalat a szerkezetátalakítás során a cukortermelés teljes megszüntetését és felszámolását vállalta, a teljes lebontást tűzve ki célul. Ennek megfelelően a teljes szerkezetátalakítási támogatás összegéért folyamodott, ami 730 euró/tonna összeget jelentett a lemondott cukorkvótára viszonyítva. Mivel az ES termelési kvótája 108 ezer 93 tonna volt, így jött ki összességében a 78 millió eurós összeg.
A 2006. november 24-i, miniszteri közleményben meghatározottakkal összhangban, valamint az érintettekkel kötött megállapodás értelmében a termelőknek és a gépipari beszállítóknak járó kompenzáció mértéke 27 százalék volt. Ennek megfelelően tehát 21 millió 305 ezer 130 eurót kaptak a cukorrépa-termelők és a gépipari szolgáltatók kompenzációként, míg az ES 57 millió 602 ezer 760 eurót.
Az ES szándéka egyébként az volt, hogy úgy tudjon lemondani a kvótájáról és bezárni az üzleti ágazatát, hogy az a helyi közösségre, a működő gazdasági vállalkozásokra, beleértve a répatermelőket is, minimális negatív hatással legyen. E szándék alapján készült el a szerkezetátalakítási terv is. Ennek tartalomjegyzéke szerint a b) pont szól arról, hogy jár támogatás a cukorrépa-termelőknek és gépipari beszállítóknak...
...A szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelmet, valamint annak részeként a szerkezetátalakítási tervet és mellékleteit az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére nyújtotta be, amely határozatban döntött a kérelem támogathatóságáról, valamint a szerkezetátalakítási terv elfogadásáról. Az MVH feladata volt a szerkezetátalakítási tervben vállalt kötelezettségek teljesülésének ellenőrzése. Az akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közleményben rögzítve tudomásul vette és elfogadta a cukorrépatermelők és...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
részletkérdés a csókosoknak nem kell visszafizetni a sápot! =))
tudode
Egyre többbször bukdávsolunk, bukdácsolunk EZEKKEL a félresikerült kalózKÁKKAL!
.
Becsúszó SZERELÉSSEL már bodicsekkelhetnék magukat, hogy FELSZABADULJON az ország a zsibiző MARKAIKBÓL!
Csizmás Kond
...gyurcsányon kell visszakövetelni, ő baszta el...
eszegfu
@Csizmás Kond: Szerintem ez nem egészen igy van, ha a cikkben szereplő dátumok stimmelnek! U.is ezeket a támogatásokat 2006-2013. között kaptuk -- Gyurcsány pedig 2004-2009 volt m.elnök -- tehát ennek elszámoltatására csak 2014-ben kezdődhetett el, ami már Orbán m.elnöksége alatt van/volt. Amikor valaki kap EU-s, vagy bármilyen támogatást, akkor nem kell ellenőrizni, csak amikor elszámol! Tehát a kutya sem ellenőrizte immár Orbán idejében, hogy az elszámolásra benyujtott számlákon szereplő munkák elvégzésre kerültek, vagy sem. Egyébként az elnyert támogatásokat nem kapják meg rögtön, hanem csak általában 1-1 szakasz elvégzése után benyujthatják számláikat és csak ez után kapják meg a támogatást. Emlékezz rá, amikor M.o-nak elszámolási baja volt az EU-val, vagyis nem kérhette le a pénzeket, ezért a költségvetés "előlegezte" meg a pályázatot nyert vállalkozóknak. Tehát még M.o. is csak utólag kapja meg -- számlákkal történt "alátámasztással" -- az EU támogatást 1-1 projektre.
szaboria1
Épp ma olvastam a kabai cukor gyárat a cukorrépa termelők akarják megvenni. Akkor ezért nem bontották le a silókat amire ígéretet tett a tulajdonos.
Csizmás Kond
@eszegfu: ...nem egészen hanem nagyrészt...sőt ha minden igaz Orbán azért perelt mert a fidesz kormánynak nem volt köze az egészhez...és akkor most ki is bukott ?
eszegfu
@Csizmás Kond: Ezt nem gondolhatod komolyan, hogy ha elszámolni a fidesz kormány alatt kellett ezekkel a pénzekkel akkor a fidesz kormánynak ehhez nem volt köze?! Persze annyiban igazad van, hogy nem ellenőrizték le az elszámolt számlák "valódiságát", tehát vehetjük ugy, mintha nem lenne köze hozzá... Ha megpróbálod reálisan átgondolni, hogy pl. van egy közigazgatási, vagy akármilyen ügy, amelyik egyik kormánytól átnyulik egy másik kormányba, akkor attól még nem felelős a következő kormány ellenőrző szerve az eredeti követelmények betartásáért, ill. betartatásáért? Főleg ugy, hogy utólag fizetik ki az EU-s támogatásokat. Sajnálom, hogy nem akarod megérteni az EU-s támogatási rendszert, csak azt látod, hogy Gyurcsány a hibás.
Csizmás Kond
@eszegfu: Maradjunk annyiban, hogy mindenki úgy értelmezi a dolgokat ahogy akarja...akkor nem kell senkit sajnálni.
Igen én azt látom, hogy Gyurcsány és az akkori kormánya hibás. Nem azért mert ő akarta, hanem mert olyan intézkedésekbe ment bele a zunió kedvéért ami függővé tette az országot az ő miniszterkedése utánra is. Nem volt gerince kiállni senkivel, sem a hitelbankokkal, sem a gazdaságlebontókkal sem senkivel. A hitelek visszafizetését pedig szerinted lett volna lehetőség megtagadni ?
Az hogy Orbánék abból milyen hasznot húztak tényleg nem tudom, csak azt olvastam, hogy a kabai cukorgyár visszaépült és magyar kézre kerül...az pedig szerintem nem bűn.
eszegfu
@Csizmás Kond: Eszemben sincs Veled vitatkozni... bár továbbra sem értem, hogy a nagy általánosságban tett "megállapitásod", miszerint Gyurcsány olyan intézkedésekbe ment bele az unió kedvéért, ami függővé tette az országot? Mégis pl. NATO tagságunk esetén nem a NATO "diktál"?!
Az valóban nem "bün", ha megmarad a kabai cukorgyár... az viszont igen, hogy nem kellett volna felvenni a gyár bontására a támogatást!
Ugyhogy maradjunk annyiban: "mindenki ugy értelmezi a dolgokat, ahogy akarja"... További kellemes napot!
Csizmás Kond
@eszegfu: ...csak még egy mondatig...hogy érted azt, hogy a cukorgyár bontására nem kellett volna felvenni a kiutalásokat ?...ha lehet részletesen mert amúgy ez nagyon érdekes történet.
eszegfu
@Csizmás Kond: Próbáltam 1-2 dolgot megnézni, de piszok bonyolult!!! Amit ki tudtam "hámozni". A rendszerváltás után az angol érdekeltségü Eastern Sugar cég vette meg a kabai cukorgyárat, bár az Agrena is szerette volna megvenni (ez utóbbinak a 12 magyar cukorgyár közül 7 volt a tulajdonában, amiből 6-ot már bezártak!) 2006-ban hozott Uniós cukorkvóta értelmében vissza kellett venni a termelésből. Tehát a külföldi tulajdonosok abban voltak érdekeltek, hogy felvegyék az uniós támogatásokat, sőt a cukorrépa termelők is kaptak kompenzációt az elmaradt jövedelemért, a növényváltásért, továbbá pl. a gépbeszállitók is. Hajlok rá, hogy az akkori Gyurcsány kormány is hibás volt, mert az uniós támogatás feltétele az épületek bontására is vonatkozott -- bár az nem derült ki számomra, hogy volt "választási" lehetőség, vagy sem. Tehát az angol tulaj és az érintettek felvették az uniós támogatást, csak éppen az elszámolásokat nem ellenőrizték. Vagyis változatlanul állitom, hogy nem kellett volna a támogatást addig kiutalni, amig az épületek bontását nem ellenőrizték. A támogatást nem közvetlenül az uniótól kapták, hanem a magyar állam ezért felelős szervétől. Ha az egész projektből az épületbontásra szánt támogatást nem vették volna fel, akkor legalább most nem kellene azt visszafizetni... és talán ujra indulhatna a termelés Kabán. A külföldi tulaj pedig már -- ha jól emlékszem -- nemcsak M.o-ról, hanem Szlovákiából és Csehországból is "kivonult", pedig ha már elkövettük a hibát (nem ellenőriztük), akkor meg kellene próbálni tőle visszaszerezni a felvett támogatást. Te tudsz valami bővebbet erről?
Csizmás Kond
@eszegfu: ..kb ennyit...kiegészítve, hogy amikor a répatermelésbe is beleszóltak a külföldi nagykutyák akkor azzal vágták a magyar termelőket, hogy a magyar répának kevesebb a cukortartalma mint pl a franciáé és ezért nem megengedett a termelése sőt miután kiderült hogy a francia répa a műtrágyától olyan amilyen akkor sem lehetett semmit elérni...még az is kiderült hogy a francia nem is a saját cukrát árulja hanem a braziliából behozottat...szóval így nagyon keserű lett a cukor.
Ami pedig az érdekesség benne, hogy az egész nem is a cukortermelésről szól hanem a nagykereskedők importproblémáiról meg a felszabadult munkaerő nyugatra irányításáról.
lusta
A helyes cím: Nagyot bukott a kormány az EU ellen - milliárdokba fáj nekünk
kereső
@eszegfu: 09:48, Azt is olvastam, hogy a Magyar Cukor Zrt- a Petőházi Cukor Zrt( merthogy a bünti Petőháza miatt van,legalábbis a cikkből ez derül ki)- amikor döntöttek a gyárak lebontásáról, telekkönyvvileg is leválasztotta azt a részt a gyártól, ahol a silók álltak, meg néhány csomagoló üzemcsarnokok, és a kémény. Átalakitották a meglévő létesitményeket-amit kellett,és átálltak tárolásra,csomagolásra. Többek között itt csomagolják a "koronás" cukrokat a mai napig.
A kémény meg azért maradt meg, mert ehhez kapcsolták az üzemi épületek fűtését. Nem derült ki, hogy ezt a koncewpciót anno a Magyar Cukor Zrt engedélyeztette-e az Eu-val, vagy csak a saját szakállukra cselekedtek. Mindenesetre a büntiből nekik is kéne juttatni,-hiszen az Eastern Sugarnak a Zrt már akkor is partnere volt.
szaboria1
@Csizmás Kond: 2000-ben ki is volt kormányon? Ugyanis akkor építette a a silókat a Petőházi cukorgyár. Holott már előtte tudott volt mit is vállaltak a cukorgyárakkal kapcsolatban.
lusta
˝...szerkezetátalakítási kérelmet az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) nyújtotta be 2006. december 6-án. Tárgya a szerkezetátalakítási támogatás igénylése volt 78 millió 907 ezer 890 euró összegben. A vállalat a szerkezetátalakítás során a cukortermelés teljes megszüntetését és felszámolását vállalta, a teljes lebontást tűzve ki célul. Ennek megfelelően a teljes szerkezetátalakítási támogatás összegéért folyamodott, ami 730 euró/tonna összeget jelentett a lemondott cukorkvótára viszonyítva. Mivel az ES termelési kvótája 108 ezer 93 tonna volt, így jött ki összességében a 78 millió eurós összeg.
A 2006. november 24-i, miniszteri közleményben meghatározottakkal összhangban, valamint az érintettekkel kötött megállapodás értelmében a termelőknek és a gépipari beszállítóknak járó kompenzáció mértéke 27 százalék volt. Ennek megfelelően tehát 21 millió 305 ezer 130 eurót kaptak a cukorrépa-termelők és a gépipari szolgáltatók kompenzációként, míg az ES 57 millió 602 ezer 760 eurót.
Az ES szándéka egyébként az volt, hogy úgy tudjon lemondani a kvótájáról és bezárni az üzleti ágazatát, hogy az a helyi közösségre, a működő gazdasági vállalkozásokra, beleértve a répatermelőket is, minimális negatív hatással legyen. E szándék alapján készült el a szerkezetátalakítási terv is. Ennek tartalomjegyzéke szerint a b) pont szól arról, hogy jár támogatás a cukorrépa-termelőknek és gépipari beszállítóknak...
...A szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelmet, valamint annak részeként a szerkezetátalakítási tervet és mellékleteit az Eastern Sugar Zrt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére nyújtotta be, amely határozatban döntött a kérelem támogathatóságáról, valamint a szerkezetátalakítási terv elfogadásáról. Az MVH feladata volt a szerkezetátalakítási tervben vállalt kötelezettségek teljesülésének ellenőrzése. Az akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közleményben rögzítve tudomásul vette és elfogadta a cukorrépatermelők és...
lusta
...az ES Zrt. között létrejött megállapodást, az ES Zrt. és munkavállalói közötti, valamint az illetékes munkaügyi központ és az ES Zrt. között létrejött megállapodást. Az MVH a szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelmek dokumentumait – eleget téve tájékoztatási kötelezettségének – megküldte az Európai Bizottságnak is.˝
Ebből is világosan látható, hogy az MVH feladata volt az ellenőrzés. Tehát ezt valaki nem tette meg. Innen nem tudom megítélni személy szerint mikor és ki volt a felelős, de érdekes módon erről mindenki a jelenlegi Soros-bérenc tolvaj ártunkból és qurmányunkból mélyen hallgat. Itt a magas laszti a zemúttnyóccévezéshez.
Eladott Ország
Valaha Szerencsen, még az ’56-os forradalom idején is, 28 ezer tonna cukrot gyártottak. A privatizációval és az EU-s csatlakozással több (tíz)ezer ember vesztette el a megélhetését a cukoripar leépítése miatt. Az akkori kormányok (nevesítsünk: Antall-kormány, Horn-kormány és Orbán-kormány) boldogan mentek bele úgy privatizációba és az EU-s csatlakozásba, hogy tudták, a magyar cukornak (és sok ezer ember megélhetésének) megássák a sírt. Koncz Ferenc fidesz a város Döbrögi teljhatalmú ura, csináltatott magának is egy emlékművet. Ő is be akarta írni nevét a város történelmébe, ezért építtetett egy kettős keresztet hármas halommal a kapu mellé a körforgalomba:
civilhetes.net/sites/default/files/2015-10-28-a-kettos-kereszt-mar-aszon.jpg
Arról nincs információnk, mindez mennyibe került a városnak. Nem baj, elvtársak, ha már munka, termelés, cukor nincs, akkor legyen valami! Így mulat az igaz magyar!
lusta
@Eladott Ország: Tudtommal a szerencsi cukorgyár a mai napig működik. Ukrajnában.
1magyar
Az unio anno még a gyárakat is lebontatta, hogy nehogy legyen termelés Magyarországon!
Hihetetlen!
Még ezért fizetett is. Piacukká tettek bennünket, hogy aztán a silány élelmiszereket etessék velünk.
Eladott Ország
@lusta: ma, 12:24; Erről nem tudtam. Lehet hogy leszerelték?! Ezek a gengszterváltó szarháziak nem elég hogy a közpénzmilliárdokat elsíbolták és kivitték az országból még a meglévő értékeinket is elb@szták, lásd a cementgyárakat is meg az összes többit, ahelyett hogy azokat fejlesztették volna, a multik és a zsebük tömése helyett. Viszont ennek fejében sikerült újrateremteni az egypártrendszert!
lusta
@Eladott Ország: Nem ez az egyetlen gyár, üzem, gépsor, amely a nagy rendszerváltás után Ukrajnában folytatta a működését. Ez múlt és mindebből nem egy doktori disszerrtációt lehetne írni. Mindezzel az a bajom, hogy komplexen kezelni egy helyzetet. A cukorgyárak bezárása többek között azért is történt, mert a fentebb említett cikkben is le van írva, a termelők is kaptak egy rahedli pénzt, hogy álljanak át egy másik termékre, a cukorrépát meg hagyják a franca. És hagyták. Meg lehet nézni, a cukorgyárak a nagy cukorrépa földek közelében épültek, mert a nagy szállítási költségek miatt nem érte meg másképp feldolgozni. Az alapanyag hiánya miatt nagy veszteséggel lehetett csak termelni cukrot. Közben persze a kvóták is elég nagy szerepet játszottak a gyárak bezárásában. Ez már egy másik történet. Ez a folyamat nem csak nálunk, vagy a szomszédainknál játszódott le, hanem már a többi régi tagországokban is, csak egy kicsit korábban.
szaboria1
@Csizmás Kond: Mert a kvóta rendszer már 1968-óta él ennek ellenére épült a petőházi cukorgyár silói. 2000-ben nem Gyurcsány volt a kormányon.
Csizmás Kond
@szaboria1: ...biztosan tudod hogy miről beszélsz ?
Az a kvótarendszer a cukortermelést támogatta...hogy piacképes maradhasson...
www.napi.hu/magyar_vallalatok/feltamad_az_egykori_magyar_sikeragazat.647516.html
szaboria1
@Csizmás Kond: Szeptember még messze van .
Csizmás Kond
@szaboria1: ...az a szeptember már elmúlt...
szaboria1
@Csizmás Kond: Okoska idén szeptemberben jár le kvóta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.