A veol.hu értesülései szerint hétfőn a bakonyi harkiképző központban tartott éleslövészeten megsérült az egyik magyar Gripen vadászgép, ezért leállították az éleslövészeti részét a szakfelkészítésnek.

A Veszprémi Napló online kiadása, a veol.hu úgy értesült, hogy a hétfőn az MH Bakony Harckiképző Központban a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépeinek tartott éleslövészeten megsérült az egyik repülőgép, emiatt a szakfelkészítés éleslövészeti részét leállították. A gépek az eset kivizsgálásig úgynevezett száraz begyakorlást végeznek, azaz a fegyvereket nem működtetik.

Éleslövészeten sérülhetett meg az egyik magyar Gripen

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 4.0/KgyST

A lap értesülései szerint "a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. Az eset során személyi sérülésről nincs információnk, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára."

A lapnak nyilatkozott egy szemtanú is, aki elmondta, egy hatalmas lángcsóvát látott a repülőgép pilótafülkéjénél. A gép eztán még körözött egy kicsit a lőtér felett, majd visszatért Kecskemétre. 

A veol.hu kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de egyelőre nem kaptak választ.

"Legutóbb ismert hasonló baleset egyébként 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor is éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Szerencsére személyi sérülés akkor sem történt" – írja a lap.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Minek nekünk ellenség?
A légierő maga is képes leamortizálni saját magát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Na csókolom ez egy gyaksi volt éles helyzetbe lelövik a gépet mint a béna kacsát!!!
Ezekkel a kurva drága ócskavasakkal akarják védeni az országot ???
staro2
Minek nekünk ellenség?
A légierő maga is képes leamortizálni saját magát.
papa.49
Vagy a hír nem is a teljes igazság, lehet a tektök történet ismétlődött meg csak most repcsivel kibővítve ???
namihami
Eddig legalább kerestünk ellenséget. Igaz, hogy mindig sz@rrá vertek, de azok mégse a saját nemzetbelieink voltak. Mára már arra se szorulunk.
A TEK-esek kezdték anno az egymásra lövéssel, de még csak szimpla kézifegyverrel. Mára emelkedett a tét. Jöhetnek a biológia cuccosok?
Azért mázli, hogy legalább atomfegyverünk nincs. Remélem, hogy a Viki nincs ilyen nagy haverságban a Putyinnal.
Főlökött
A Mauser BK–27 gépágyú csak az együléses Gripen repülőgépeken van beépítve, a törzs bal oldala alatt, a levegőbeömlő nyílás vonala mögött. Tűzgyorsasága 1680 lövés percenként, de gyakorlásra választható egy kisebb, 300 lövés/perces üzemmód is. A Magyarországon alkalmazott PELE (Penetrator with Enhanced Lateral Effect) elnevezésű repesz-romboló lőszer nem robbanóanyagokon alapul, hanem két, eltérő sűrűségű fémen.
Ha 'besült' a cső és a következő lőszer szétvágta a csövet -> ment minden -> mindenfelé, akkor igencsak nagy szerencséje van a hajózónak, hogy nem sérült meg a hajtómű, vagy annak beömlő nyílása, mivel akkor lepottyanás lett volna a vége, katapultálással karöltve.

Amúgy a helybéli fiatalember feltehetően látta a szerencsétlen esetet, úgy fogalmazott: egy hatalmas lángcsóvát láttam a repülőgép pilótafülkéjénél, nagyon meglepődtem, hiszen korábban ilyet eddig még nem tapasztaltam, nem a megszokott géppuska torkolattűz volt, amit szabad szemmel nem is nagyon lehet látni. Tehát szerencse volt a köbön.
arcmás
Ezután a magyar Gripeneket nagy hatótávolságú paprikaspray-el, gumilövedékkel, és sokkolóval szerelik fel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.