Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát.

Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber. Leszögezte: az EPP nem a hatalomról vagy a méretről szól, első számú elve az, hogy megfeleljen az alapelveknek.

Weber: jó megoldás lenne, ha Orbán bocsánatot kérne az általa okozott problémákért

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

A felek között egyelőre folyik a párbeszéd – mondta, hozzátéve: ezért nem is tud arra mit mondani, hogy az EPP milyen konkrét lépéseket tesz a közeljövőben.

Manfred Weber elmondta: a pártcsalád 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Kedvező fejleménynek nevezte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az EPP nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni.

A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – mondta Manfred Weber.

A politikus kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője három fő problémát nevezett meg Magyarországgal kapcsolatban: az ország ellen az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, a Magyarország ellen az európai bíróságokon zajló kötelezettségszegési pereket és a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét.

Legfontosabbnak a CEU ügyét nevezte, amelyről leszögezte: a tudomány szabadsága alapvető érték az EU-ban, ezért is beszélt az egyetem igazgatójával, mielőtt Orbán Viktorral találkozott. Olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehessen jutni majd amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Kérdésre válaszolva nyomatékosította, hogy nem fog spekulálni a március 20-ai, a Fidesz kizárásáról szóló EPP-s szavazásról. Újságíróknak úgy fogalmazott: meg fogják látni, hogy az elkövetkező napokban hogyan lép Orbán Viktor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mik Európa értékei, Manfred Weber azt mondta, a szabadság.

A szabadság abban, ki hogyan éli életét, milyen a szexuális beállítottsága, milyen vallást követ – tette hozzá.

A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, "azért vagyok itt, hogy világossá tegyük": amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is.

Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását.

Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Egy bocsanatkeres orban szotaraban egyenlo a pavatanccal: ma bocsanatot ker - holnap elkoveti ugyanazt a szemetseget - de akkor mar kenytelen-kelletlen megtette elotte ugyanazert a dologert a bocsanatkerest.

SEMMIT NEM JELENTENE, ha o ma bocsanatot kerne - azt sem szavad elhinni, amit kerdez! Ha bedol neki weber, akkor weber sem mas, mint egy szar megelhetesi politikus, aki otthon a sajat partjaban se er semmit - o is csak pavatancol a sajatjai elott...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Ezek teljesen hülyék vagy tényleg gazemberek. Ez a webber is inkább írhatna muzsikelt ehelyt.
karma1
Egy bocsanatkeres orban szotaraban egyenlo a pavatanccal: ma bocsanatot ker - holnap elkoveti ugyanazt a szemetseget - de akkor mar kenytelen-kelletlen megtette elotte ugyanazert a dologert a bocsanatkerest.

SEMMIT NEM JELENTENE, ha o ma bocsanatot kerne - azt sem szavad elhinni, amit kerdez! Ha bedol neki weber, akkor weber sem mas, mint egy szar megelhetesi politikus, aki otthon a sajat partjaban se er semmit - o is csak pavatancol a sajatjai elott...
karma1
@fideszes gyökér: Szomoru , amit mondasz, de sajnos igaz...:o((( Mind a ket verziot nagyon jol fogja kezelni orban a mediajaban
Yoda69
Nagy pofont adtak a szarnak de legalabb negy lenduletet vettek hozza.
orban nem nyilatkozott, de gulyas ezt mondta: orban abban az esetben ker bocsanatot, ha es amennyibben valakit megsertett a hasznos idiotak kifejezessel. Nos ehhez az kell, hogy jelentkezzenek azok akik hasznos idiotaknak erzik magukat a Neppartban es orban ezzel megsertette oket. Szerintem senki sem fog, es ezzel orban ugy fogja ertekelni bocsanatot sem kell kernie.
1magyar
Wéberék kérjenek bocsánatot az európai emberektől, saját népüktől,hogy ellenük dolgoznak.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Na ez aztán nagyon bejönne Orbánnak

„Orban Fails to Convince EU Party Leader Amid Expulsion Push”

A blooberg.com méretes cikkben elemzi a hírt, hogy „A top member of the European Union’s largest political bloc met with Hungarian Prime Minister Viktor Orban and organizations critical of his policies in what may have been one of the premier’s last chances to avoid expulsion from the continent’s political mainstream.”

A cikk talán legizgalmasabb gondolata, hogy „Orban Waivering?” aminek érdekes értelmem van, olyannyira, hogy a derék MTI egyenesen „felügyelet alá helyezésről” beszél”.
De az sem áll messze az igazságtól, hogy angolul a Wolvering torkos borzot jelent. Aminek meg van az a jelentősége, hogy mi majdnem biztos szívni fogunk! =))
RonaGyuri
a párt központim napiapja vezércikkben válaszolt:

Na ezért mondom, hogy az egész reménytelen

A párt központi napilapja vezércikkben értékelte a találkozó jelentőségét

A lényeget a főoldali kínálóból idézem:
„Kompromisszumkényszer
Az Európai Néppártnak szüksége van a Fideszre, sokkal inkább, mint fordítva. Ez a legfontosabb üzenete Manfred Weber keddi budapesti látogatásának.”
Azt hiszem, hogy ehhez nem kell kommentár, bár a kompromisszum kifejezés értelmén nem árt elgondolkozni, amiben sokat segít az irkodmány egy mondata: „Orbán Viktor ugyanakkor gesztust is gyakorolt azzal, hogy kész bocsánatot kérni, ha valakit megsértett a néppártban a hasznos idióták kifejezéssel.”! =))
karma1
@RonaGyuri: Hat igen... Meg a vegen orban gyakorol nagy kegyet, hogy a nyilvanvaloan tobbszoros szabalytalansaggal kirakott plakatokert elnezest kerjen, es hogy jelezze, mekkora szukseg is van ora... De ha nem, akkor viszont megcsipi maganak akialakuloban levo ujnaci csoportnak a vezeto poziciojat... Nade ehhez, nem eleg naci, nem eleg nagy,... Azert erre ott van marie le pen, meg a salvini gyerek is, szoval azert ok sokkal megfelelobbek erre a szerepre, mint ez a demokratikus koroszteny.
Ha viszont ezeknek az elere all, az Isten se fogja lemosni rola, hogy Magyarorszagon kemenyedik es szepen epul a diktatura
namihami
Bocsánatot kér? Na, akkor mi van? Zagson!!!
Annyira nem szegény...
Beszélni a legkönnyeebb, azt fekve is lehet csinálni.
"" Ne azt nézzék, hogy mit mondok...""
Csupa klasszikus. És hány ilyet tudnánk még vele szemben felsorolni.
Csizmás Kond
...szerintem nem a bocsánatkéréstől nem a kormányról alkotott vélemény változna meg, hanem weber kampánysikere...ezért masírozik annyit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.