A Szabad Sajtó útjára vonultak ki az ellenzéki pártok.

Kormányellenes tüntetés kezdődött Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

18:30  Egy kisebb csoport a közmédia székháza felé indult.

A beszédek összefoglalója:

A Szabad sajtó úton felállított emelvényen a pártok képviselői közül elsőként a Demokratikus Koalíció (DK) EP-választási listáját vezető Dobrev Klára szólalt fel, aki elmondta,

normális, élhető Magyarországot kell felépíteni, ehhez el kell kergetni "Orbán rendszerét".

Kiemelte, aki ma magyar hazafi, az lázad a Fidesz-kormány ellen, ezért nem szabad abbahagyni a "rabszolgatörvény" ellen megkezdett tüntetéseket.

Lázadni kell a tárgyalótermekben, a pedagógusoknak az iskolákban és mindenkinek, aki teheti, mert "nem lehet alku az önkényuralommal" – fejtette ki, majd hozzátette,

aki a mai megélhetéséért mégis alkut köt "Orbán önkényével", a jövőjét teszi tönkre.

Dobrev Klára szólt arról is, hogy Európa erősebb és egységesebb lesz a májusi európai parlamenti választást követően. Megerősítette, hogy az Európai Egyesült Államok gondolatát nem lázálomnak, hanem egy megvalósítandó programnak tartják, amellyel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy Magyarország benne lesz-e.

A DK jelöltje megjegyezte, azt tartják lázálomnak, hogy

"magyarok törtek magyarokra", amikor a kormány elvette a normális oktatáshoz, a rendes egészségügyhöz való jogot, továbbá nem üldözi azokat, akik a közösből lopnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, sok beszéd helyett sok munkára, az egymás elleni szervezkedés helyett saját maguk megszervezésére, a lemondó beletörődés helyett pedig kitartó elszántságra van szüksége az ellenzéknek.

Kezdeményezte, hogy az EP-választáson minden szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki ellenőr. Bejelentette továbbá, hogy országgyűlési képviselőkkel rövidesen "blokád alá veszik" a köztévét.

"Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igazságtalanul gyalázzanak és alázzanak bennünket az adófizetők milliárdjaiból"

- mondta erről.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere úgy fogalmazott,

a mai hatalom joggal retteg, mert valami megváltozott, "itt és most létrejött a nemzeti egység".

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azt kérte a pártoktól, hogy az őszi önkormányzati választáson "pártkatonák" helyett mindenhol a legalkalmasabb, lehetőleg független jelöltet támogassák, akire a "fideszes szavazók is örömmel szavaznak".

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azt mondta, Orbán Viktor nem érti a márciusi ifjak üzenetét, március 15. ugyanis nem a zsarnok, hanem a nép ünnepe. Az ellenzéki politikus szerint

a Fidesz mindössze Brüsszelt akarja eltörölni, miközben szabadság helyett szolgaságot, egyenlőség helyett egyenlőtlenséget, testvériség helyett pedig gyűlöletet hozott.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint az ellenzéknek a sokszínűségéből kell előnyt kovácsolnia, mert csak akkor lehet sikeres, ha megtanul nem egymás kárára, hanem mindenki előnyére politizálni.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a demonstrálók ma is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint Petőfi Sándor: a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, felelős kormányért.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a fiatalok nem dönthetnek jövőjükről, addig azt ellopják tőlük. Szerinte nem igaz, hogy a fiatalok kiábrándultak a politikából, inkább a politika távolodott el az emberektől, főleg a fiataloktól.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke rámutatott, az ellenzéki összefogás sikeréhez olyan közös értékeket kell megnevezni, amelyek képesek mindenkit meggyőzni arról, hogy a résztvevők egy jobb, igazságosabb országot szeretnének.

Jávor Benedek, a Párbeszéd brüsszeli képviselője elmondta, a májusi EP-voksoláson minden választó megüzenheti a hatalomnak, hogy keleti elnyomás helyett Európát, zsarnokság helyett pedig szabadságot akar.

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni politikusa és Fehér Tibor, a Város Mindenkié csoport tagja.

17:20 A beszédek végén felolvasták az ellenzék Márciusi Kiáltványát, amely a következőket tartalmazta:

Az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit

Magyarországon mindenki részesüljön a javakból, ne csak a kivételezettek

Legyen sajtószabadság, a közpénzből fenntartott média ne terjesszen propagandát!

Fel kell lépni a szegénység és a kiszolgáltatottság ellen

Az állam nem uszíthat a saját polgárai ellen

Történelmi helyünk az Európai Közösségben van, nem az oroszok mellett

Ne engedjük, hogy a közhangulat és a létbizonytalanság elűzze a polgárokat az országból

Minőségi oktatást az országban

Sztrájk jog visszaállítását a rabszolga törvény megsemmisítését követelik

Törvény előtti egyenlőséget és jogbiztonságot mindenkinek

Ezután elénekelték az Európai Himnuszt és a Szózatot, majd a tömeg a Parlament felé vette az útját, hogy a kiáltványt átadják.

16:20: Hadházy Ákos: már közel félmillió aláírás gyűlt össze az európai ügyészséghez való csatlakozásért.

16:10 Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője arról beszélt, hogy olyan kormányt akarnak Magyarországnak, amelyik tiszteli az embereket. 

Aki magyar hazafi, 2019-ben lázad a Fidesz kormánya ellen

- hangoztatta Gyurcsány Ferenc felesége.

16:05 Eddig Márki-Zay Péter mondta a leghatásosabb beszédet, ő tapsot is kapott. A tudósítás szerint Márki arra mutatott rá:

mára létrejött valami, "amitől a hatalom retteg", a mostani színpadon valamennyi ellenzéki párt képviselője megjelenik, létrejött a nemzeti egység.

Az Index élőben közvetítette az eseményeket:

A várható program:

Petőfi Sándor: A kutyák dala, A farkasok dala – Fodor Tamás, színművész

Elmúlt 30 év: Deák Dániel – egyetemi tanár, civil aktivista

Van egy álmom: Molnár Péter – slammer

Nagy Erzsébet – PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Káposznyák István – SZOLIDARITÁS

Fehér Tibor – A Város Mindenkié

Sipos Ferenc Norbert – egyetemista

12 pont – diákok

Lakatos Béla – roma közéleti személyiség

Magyar Anyák videoüzenete

Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Mozgalom

Demokratikus Koalíció: Dobrev Klára

Független képviselők: Szél Bernadett

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Jakab Péter

LMP – Lehet Más a Politika: Turcsány Szabolcs

Liberálisok: Bősz Anett

MSZP: Kálló Dániel

Momentum Mozgalom: Donáth Anna

Párbeszéd Magyarországért: Jávor Benedek

Szabadságkórus

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
@Shikari: Hülye vagy cerkóf!!!Iinkább anyádat sámfázd ki Geci!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Horizont: Nyanyóka. Ideges lettél? Elfogyott a farhát?
Horizont
@Shikari: Én ideges?? Félrebeszélsz kisköcsög. Nagyon jól szórakozom rajtad ahogy erőlködsz, hogy valami sértőt írjál, de leszarom ahogy téged is . A való életben szarba se nézek ilyeneket mint te!! Itt is csak azért szólok néha hozzád -leereszkedve- hogy szórakozzam. hahahaha
Shikari
@Horizont: Nyanyus. Szedd be a gyógyszereid mert kezdődik a demencia nálad. Addig kacagj míg emlékszel rá min nevetsz. Úgy látom már nem nagyon megy ez neked. Irány a bolt vár a farhát.
Horizont
@Shikari: hatszor átugorlak kisgyerek. Ezt a farhátat annyit emlegeted... ezen élsz? Mert én nem. Bár levest olyat rittyentek belőle :-) De neked valami komplexusod lehet a csirkék farával. Hahahaha Annyira szórakoztató vagy kisköcsög. Siváréletű vagy.
Shikari
@Horizont: Csak így tovább nyanyóka. Égesd magad.
csak úgy....
@Shikari: tibike! a segg ,hozzád képest egy érzékszerv...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok