Közös tüntetésen álltak ki az összefogás fontossága mellett a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok pénteken Budapesten, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

Hadházy: "Szánalmas balf.szok vagyunk", ha ezt hagyjuk – közös tüntetésen hirdetett összefogást az ellenzék
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A Szabad sajtó úton felállított emelvényen a pártok képviselői közül elsőként a Demokratikus Koalíció (DK) EP-választási listáját vezető Dobrev Klára szólalt fel, aki elmondta,

normális, élhető Magyarországot kell felépíteni, ehhez el kell kergetni "Orbán rendszerét".

Kiemelte, aki ma magyar hazafi, az lázad a Fidesz-kormány ellen, ezért nem szabad abbahagyni a "rabszolgatörvény" ellen megkezdett tüntetéseket.

Lázadni kell a tárgyalótermekben, a pedagógusoknak az iskolákban és mindenkinek, aki teheti, mert "nem lehet alku az önkényuralommal" – fejtette ki, majd hozzátette,

aki a mai megélhetéséért mégis alkut köt "Orbán önkényével", a jövőjét teszi tönkre.

Dobrev Klára szólt arról is, hogy Európa erősebb és egységesebb lesz a májusi európai parlamenti választást követően. Megerősítette, hogy az Európai Egyesült Államok gondolatát nem lázálomnak, hanem egy megvalósítandó programnak tartják, amellyel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy Magyarország benne lesz-e.

A DK jelöltje megjegyezte, azt tartják lázálomnak, hogy

"magyarok törtek magyarokra", amikor a kormány elvette a normális oktatáshoz, a rendes egészségügyhöz való jogot, továbbá nem üldözi azokat, akik a közösből lopnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, sok beszéd helyett sok munkára, az egymás elleni szervezkedés helyett saját maguk megszervezésére, a lemondó beletörődés helyett pedig kitartó elszántságra van szüksége az ellenzéknek.

Kezdeményezte, hogy az EP-választáson minden szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki ellenőr. Bejelentette továbbá, hogy országgyűlési képviselőkkel rövidesen "blokád alá veszik" a köztévét.

"Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igazságtalanul gyalázzanak és alázzanak bennünket az adófizetők milliárdjaiból"

- mondta erről.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere úgy fogalmazott,

a mai hatalom joggal retteg, mert valami megváltozott, "itt és most létrejött a nemzeti egység".

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azt kérte a pártoktól, hogy az őszi önkormányzati választáson "pártkatonák" helyett mindenhol a legalkalmasabb, lehetőleg független jelöltet támogassák, akire a "fideszes szavazók is örömmel szavaznak".

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azt mondta, Orbán Viktor nem érti a márciusi ifjak üzenetét, március 15. ugyanis nem a zsarnok, hanem a nép ünnepe. Az ellenzéki politikus szerint

a Fidesz mindössze Brüsszelt akarja eltörölni, miközben szabadság helyett szolgaságot, egyenlőség helyett egyenlőtlenséget, testvériség helyett pedig gyűlöletet hozott.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint az ellenzéknek a sokszínűségéből kell előnyt kovácsolnia, mert csak akkor lehet sikeres, ha megtanul nem egymás kárára, hanem mindenki előnyére politizálni.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a demonstrálók ma is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint Petőfi Sándor: a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, felelős kormányért.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a fiatalok nem dönthetnek jövőjükről, addig azt ellopják tőlük. Szerinte nem igaz, hogy a fiatalok kiábrándultak a politikából, inkább a politika távolodott el az emberektől, főleg a fiataloktól.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke rámutatott, az ellenzéki összefogás sikeréhez olyan közös értékeket kell megnevezni, amelyek képesek mindenkit meggyőzni arról, hogy a résztvevők egy jobb, igazságosabb országot szeretnének.

Jávor Benedek, a Párbeszéd brüsszeli képviselője elmondta, a májusi EP-voksoláson minden választó megüzenheti a hatalomnak, hogy keleti elnyomás helyett Európát, zsarnokság helyett pedig szabadságot akar.

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni politikusa és Fehér Tibor, a Város Mindenkié csoport tagja.

A demonstrálók az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek teréig megtöltötték a Szabad sajtó utat. A tömegben nemzeti és uniós lobogók mellett az ellenzéki pártok zászlóit lengették. A résztvevők a rendezvény befejeztével továbbvonultak a Kossuth térre, ahonnan egy kisebb csoport tovább folytatja útját a közmédia székháza felé.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Így van, szánalmas balfaszok vagytok ha ezt hagyjátok, de nem. Gazemberek vagytok ha nem tudtok összefogni.

Itt már rég nincs helye pártoskodásnak, képzelt programoknak, egyéni kamupányolásnak. Gyerünk, nem nyafogni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szeparepa2
Egyedül Fletó volt az, aki KIMONDTA A FRANKÓT TEGNAP!!! Már nem nyomja a libsi demokratizáló mismásolást... már nem akar békés tüntetést, már nem akar demokratikus megoldást, már látja, hogy EZEKNEK SEMMI ÉRTELMÜK, SEMMI EREDMÉNYÜK ÉS HATÁSUK... lepereg a náci hatalomról, sőt kiröhögik, legyintenek a hazaáruló zsarnokok...Nem kérem ITT MÁR CSAK AZ ERŐSZAK LEHET A MEGOLDÁS, HA FEL AKARUNK SZABADULNI. Már maga a békés demokrata Fletó is kimondta INKÁBB JÖJJÖN A HALÁL, minthogy ebben a pokolban szenvedjünk tovább... és TÖKÉLETESEN IGAZA VOLT!!! Ha nem állunk talpra és vesszük elő a "régi kardot", akkor maradunk életünk végéig eltaposott, megalázott, kiröhögött, pofán hugyozott RABSZOLGÁK!!!
arcmás
Akkor ezt megbeszéltük: Szánalmas balfaszok vagytok.
arcmás
Tisztán látszik, hogy még mindig nem találtátok meg az Utat - de 10 év után sem ???!!!

Tudjátok milyen érzés egy embernek, egy választópolgárnak, hogy nincs alternatíva az őrület ellen, hogy nincs semmi jó, amire lehetne tisztaszívvel szavazni?

Ne tévedjetek ellenzéki politikusok, ti a náci Orbánnal együtt irtjátok a magyart... a magyarokban azt a pici szemernyi jót is, ami még megmaradt mostanra.

Orbán százmilliókat lop, ti "csak" felveszitek a milliós fizetéseket a SEMMIÉRT.

Mi jött le nekem eddig a magyar történelemből?
A magyar vagy mérhetetlenül geci, vagy mérhetetlenül béna pöcs... ja, meg a házmester árulók.
Szeparepa2
@arcmás: No és te mit teszel hozzá, milyen hőstetteid vannak, te bősz fotelforradalmár...?
NaponTamas
@Szeparepa2: ezzel csak az a gond,hogy Gyurcsàny egyedül az utcàra max 20-22 embert tudna kivinni forradalmat csinàlni. Nincs nagyobb segìtője a fidesznek mint fletó...
Szeparepa2
@NaponTamas: Ez így van, de ő nem azt mondta hogy: utánam emberek előre... itt csúsztál mellé...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.