Az igazságügyi miniszter szerint az önálló közigazgatási testület a jogvédelmet erősíti, Trócsányi László szerint a Velencei Bizottság kiegyensúlyozott, a magyar kormány céljait és erőfeszítéseit is értékelő jelentést fogadott el a közigazgatási bíróságok önállósulásáról – írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában megjelent interjúban a igazságügyi miniszter elmondta, a bizottság által teljes konszenzussal elfogadott jelentés a szakmai kritikák mellett a pozitívumokat is értékeli, és elismeri azt az erőfeszítést, amelyet annak érdekében tesznek, hogy a magyar közigazgatási bíráskodási rendszer a közjogi hagyományainknak és az európai standardoknak is megfeleljen.

Trócsányi László szerint semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét

Fotó: Igazságügyi Minisztérum/Véssey Endre

Elmondta, Magyarországon 1869 és 1949 között volt önálló közigazgatási bíráskodás, a kommunista rezsim szüntette meg, ezért is sajnálatos, hogy ennek visszaállítására csak harminc évvel a rendszerváltozás után kerülhet sor. A közigazgatási bíráskodás a jogvédelmet erősíti, nem véletlen, hogy számos európai országban szervezetileg elkülönült közigazgatási bírósági rendszer működik – húzta alá.

Elmondta, a bizottság elismerte, hogy az önálló közigazgatási bíróság felállítása nem megy szembe a nemzetközi trendekkel, hiszen az számos országban ugyanígy elkülönül a rendes bíróságoktól, mint Magyarországon.

A miniszter közölte: a közigazgatási bíróságok olyan független bíróságok, amelyek az eléjük kerülő közigazgatási jogvitákban hoznak döntéseket. A Velencei Bizottság Magyarország esetében is elismerte a miniszteri igazgatás létjogosultságát. Hozzátette, Európa több országában a bíróságok igazgatása az igazságügyi miniszterhez tartozik, természetesen kellő garanciarendszer kiépítésével. A miniszteri igazgatás pedig azt jelenti – mondta –, hogy a miniszter felelős az igazságszolgáltatás tárgyi feltételeinek biztosításáért, különösen a közigazgatási bíróságok költségvetéséért, amelynek tervezetét a tárca állítja össze és az igazságügyi miniszter nyújtja be az Országgyűléshez. Fontos feladata a miniszternek a bírói státusok számának meghatározása, valamint ő tesz javaslatot a köztársasági elnöknek az új bírák kinevezésére.

A bérrendezésről elmondta, a 2020-as költségvetés tervezésénél kiemelten kell foglalkozni ezzel. Közölte: "Úgy gondolom, semmi akadálya annak, hogy 2020. január 1-jével megtörténjen a bírói illetményrendezés."

Az európai parlamenti választásokról közölte, megtiszteltetésnek veszi az uniós szerepkörre vonatkozó felkérést, "és ha a májusi választás után az a feladat vár rám, hogy az európai színtéren képviseljem hazámat, akkor nem fogok kitérni előle. Igyekszem helytállni és mindent megtenni egy erős Európa erős nemzeteinek együttműködéséért."

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Horizont: Már csak az eredeti bizottsági jelentést kéne látni !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
@Horizont: Már csak az eredeti bizottsági jelentést kéne látni !!!
nezelodo
A papagáj is azt hajtogatta amit oly sokszor hallott a gazdajatol, hogy nem kell beszarni, miközben a macska vitte a szájában.
papa.49
Tudjuk ,,jelölt,, fütyiszes SEMMI MÁS VESZÉLYEZTETI A TÖRVÉNYES, NORMÁLIS MŰKÖDÉST, CSAK TI A FÜTYISZ !!!
Sámannus
Mivel már nem függetlenek nincs is mit veszélyeztetni.
Macskaszem
Ha nincs takargatnivalótok, mért fostok annyira az európai ügyészségtől?
papa.49
@Macskaszem: Csak azért mert van miért fosniuk !!!
Hazudik ez is mint a többi fütyiszes !!!
Eladott Ország
Az igazságügyi minisztérium alá rendelt közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel az a legnagyobb baj, hogy az egyébként is pártkatonákkal feltöltött, valamikor független állami intézmények mellett egy újabb, állampárti kézivezérléssel működtető grémium segítségével védik a fideszes (szarházi) elvtársakat a polgárokkal szemben.
Eladott Ország
A magyar emberek döntöttek, a magyarok jövője külföldön épül. Egy Trócsányinak akkor higgy, ha ló legel a sírján. Majd beleírják, hogy a fék az Orbán-, az ellensúly meg Kövér László jóváhagyása lesz oszt jónapot. A Velencei Bizottság a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak. uploads.disquscdn.com/images/ce7c0f5ca73a72c07962c6e695900388fced2f8b32ce031ace0b4082442c724b.gif?w=600&h=326
Ez a féleszű programozott Hollik Pityu csak annyit tud mondani Soros, Soros...
bencemacska
..."semmi sem veszélyezteti birák függetlenségét" - mondta Tócsányi és elhúzta a belét az általa és gazdaállata által ezerszer elátkozott brüsszeli adminisztrációba. - :))))
bencemacska
@Eladott Ország: ma, 11:37
Szvsz a legcsúnyább az, hogy azok a kinevezett fidesznyikek fognak ítélkezni bíróként ezekben az ügyekben, akik az elszenvedők (felperesek) számára a határozatokat és törvényeket hozták!
Ráadásul bírói gyakorlat nélkül, a jogot a főnökükkel együtt ugatva!
advocat
Azt nem. Csak az előbbrejutás elzárása, meg ilyesmik. Majdnem száz százalékkal megválasztott vezetők helyett a 0 %-os de Fideszbarátnak tűnők előbbrejutása. Stb. És a bíró is a piacról él. Ennyi.
Eladott Ország
@bencemacska: A Kádár rendszer ehhez képest virágzó demokrácia volt, ami a fidesz gazemberek napról napra megmernek csinálni.
csipetke
Magyarországon semmi sem független,mé' pont a bíróságok lennének azok?Amit lehetett,orbán megvette kilóra,a bírák se maradtak ki
nezelodo
A fúk úgy rettegnek az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől, ezért a nagy vinnyogás! Akkor miként is van rendben a hazai igazságszolgáltatás? Beléptünk egy klubba, de a szabályokat nem tartja be a kormány, hanem megválogatja, a támogatásként jöhet az eurófolyam, de azt ne firtassák, hogyan sikítja el a nemzethy család! Na hogy is van ez illiberáliában?
Eladott Ország
Trócsányi is egy korrupt szarházi! Igaz a csúti bűnöző cigány közvetlen környezetébe ugyan ki más kerülhetne.
dr. prédikátor
Ja hogy ezt a trutymócsi böfögte??? akkor no komment!!!
papa.49
@Eladott Ország: Igazad van ezt a Kádárék nem merték volna megcsinálni !!!
Lepényleső
...ahogy a smasszer szerint is szabadok,a rabok?
cikicakk55
Kádár idejében meglehetett tenni,hogy a bíróságokat az állam kezelje. Akkoriban nem voltak,nem is mertek,ilyen horribilis összegeket lenyúlni vállalati vezetők,vagy cégvezetők. Ez csak az utolsó 30 évben lett be vett divat,hogy az aktuális kormány pártcsaládja és annak kebelbarátai lophattak,csalhattak,hazudhattak,bár mit megtehettek közpénzből. Mondjuk az alkotmányt, a törvénykönyvet,csak is a Fidesz merte eltörölni,megváltoztatni a saját érdekükben. 1989 óta az ami a Fidesz uralkodása alatt az utolsó 9 évben történt,az Európa szégyene. Nem csodálkoznék,ha pont ezért a szégyenletes diktatórikus tettekért vágnák ki az országot az EU-ból. Még egyenlőre hisznek Orbánnak,de szerintem nem sokáig.
Eladott Ország
@papa.49: tegnap, 19:21; Csak azt nem tudom mi kell még ahhoz, hogy végleg kib@ssza a biztosítékot a társadalomban és a tömeg kivonuljon az utcára, hogy most már tényleg elég volt.
papa.49
@Eladott Ország: Szerintem majd akkor mikor már nem lesz semmilyen szociális ellátás, meg nyugdíj se !!!
Klubtag
"Trócsányi László szerint semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét"

Ja...csak maguk a 2/3-os törvényalkotók...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.