Lehetséges NATO-tagországként említette Brazíliát Donald Trump amerikai elnök Jaír Bolsonaro brazil elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében kedden közösen tartott sajtóértekezletén.

Brazíliát is felvenné a NATO-ba Trump

Az amerikai elnök dicsérte a tavaly megválasztott brazil elnököt, szerinte "fantasztikus munkakapcsolat" lesz majd közöttük. Trump szerint sok tekintetben hasonlóan gondolkodnak és azon dolgozik majd, hogy Brazíliát – amelyet az Egyesült Államok legnagyobb, nem NATO-tag szövetségesének nevezett – felvegyék az észak-atlanti katonai szövetségbe.

Jaír Bolsonaro köszönetet mondott Donald Trumpnak azért, hogy támogatja Brazília felvételi kérelmét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). A brazil politikus nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az Egyesült Államok a venezuelai válság miatt tervezi-e amerikai katonák telepítését a brazil-venezuelai határra.

"Csodálom Donald Trump elnököt és bizonyosan együtt dolgozunk majd közös érdekeink megvalósításán" – mondta Bolsonaro. Hozzáfűzte: miként Trump ismét naggyá akarja tenni Amerikát, úgy szeretné ő is ismét naggyá tenni Brazíliát.

A latin-amerikai ország elnöke köszönetet mondott Trumpnak azért, hogy támogatja Brazília felvételi kérelmét a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezetbe (OECD). Bolsonaro nem válaszolt arra a konkrét újságírói kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok tervezi-e amerikai katonák telepítését a brazil- venezuelai határ brazil oldalára.

Jaír Bolsonaro vasárnap este érkezett az Egyesült Államokba. Rögtön megérkezése után Twitter-bejegyzésben tudatta: "hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba". Ezt az üzenetet ismételte meg hétfőn az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájában tett hétfői látogatásán, majd a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Langley-ben lévő központjában is.

Ezzel kapcsolatban elemzők megjegyezték: meglehetősen szokatlan, hogy egy külföldi államfő és kísérete a CIA székhelyére látogasson. Bolsonaro fia – aki parlamenti képviselőként a több miniszterrel bővített delegáció tagja – "a világ egyik leginkább tiszteletre méltó hírszerző ügynökségének" minősítette a CIA-t.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
és akkor nem Észak atlanti lesz, hanem?? lófasz Trump seggébe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.