Összesen 155 alkalommal intézkedtek a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrző többnapos akció, a TISPOL Seatbelt során.

A Békés megyei utakon megállított közlekedők között egyebek mellett

138 járművezetőnél és 17 utasnál tapasztalták, hogy nem kapcsolták be a biztonsági övet. Továbbá 3 alkalommal gyermekbiztonsági rendszer, egy esetben pedig bukósisak használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

A március 11. és 17. közötti európai szintű ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítottak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére.

A figyelemfelhívó akció azért is volt fontos, mert a passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának tovább növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében.

Figyelmeztett a rendőrség

A „hárompontos” biztonsági övet használók közül 50-60 százalékkal kevesebben sérültek meg, mint az azt nem használók.

A rendőrség szerint Magyarországon is egyre aktívabban használják a biztonsági eszközt a közlekedők, de a jelenlegi 77 százalék körüli átlagos használati arány – mely a hátsó üléseken mindössze 49 százalék – még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(BEOL)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.