Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy – kármentés gyanánt – Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak magyarázta el, mekkora a baj a magyar almapiacon, hasonlóan az európai helyzethez.

Apáti szerint a szokásosnál több alma van a hűtőtárolókban, ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca.

Néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt.

Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs

– mondta Apáti Ferenc a lapnak.

Több tízezer tonna magyar almát már csak üdítőként lehet elfogyasztani

Azok a termelők, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelem irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony,

kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni. Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek.

Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menekült
Nem baj, hogy én rohadt almából még almalevet se iszom?
kokopelli
@menekült: ..én meg a "Déltiroli" almát csípem!...ergo...?...(;-))
menekült
@kokopelli: Hűha! Valamit értenem kéne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.