Áprilistól élesíti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az új várólista-szabályokat.

Az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket, ezt az eljárást pedig egy szoftver is ellenőrzi

– írta meg a Népszava.

A lap szerint az Emmi abban bízik, hogy az április 1-étől bevezetni kívánt új várólista-rendszer tisztább helyzetet teremt. Áprilistól különbséget tesznek a váró- és az úgynevezett előjegyzési lista között: utóbbira kerülnének azok, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban.

Büntetni is fognak a várólistáknál

A lap értesülései szerint az új rendszerben

az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd programba venni a beteget.

Ha pedig egy pácienst a számára eredetileg foglalt időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, mi okból történt az előresorolás. A Népszava birtokába került dokumentum szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát.

Ha nem végzik el a szükséges javításokat az országos várólista rendszerben a pénztár a tizedik munkanapon megbünteti az érintett intézményt.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció) 

(Népszava)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Tehát akkor innen kezdve az se biztos hogy sorra kerülsz hiába vagy a lista 3. helyén, eddig is szar volt az egésuségügy, most rádobnak még KÉT, HÁROM LAPÁTTAL !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@papa.49: csak tőlünk Nyugatabbra egy ilyen kaliberű kormány és eü miniszter már rég kiérdemelte volna a menesztést, a bizalmatlansági indítványt. Tudom ez a jelenlegi parlamentáris erőviszonyok között lehetetlen. De ha belegondolsz, hogy csak a kórházi fertőzésekbe több, mint egy falunyi ember halt bele így a 21.században akkor az szörnyű tragédia. Semmelweis forog a sírjában...
Nessy
Lényeg a szankció, hogy ne kelljen kifizetni az ellátást! Erről szól a tvk ( teljesítmény volumen korlát) is. Ha 10 betegre van keret, a 11. beteg ellátását már nem fizetik ki, csak hosszas huzavona után, ha egyáltalán!
Miközben " beteg ellátatlanul nem maradhat"! mondja a jogszabály.
CsipkeRózsa
A két lista vezetése, és az orvosok figyelmeztetése helyett nincs hatásosabb módszer?
papa.49
@CsipkeRózsa: A számítógépbe írkálni sokkal könnyabb akármilyen baromságokat, mint valóban tenni a jobb egészségügyi ellátásért, és főleg SOKKAL OLCSÓBB, több marad a nertagoknak amit ellehet lopni !!!
Desischado
Óriási. Fentebb már mindent leírtatok. Lesz visszaélés, meg hanyagság. És esetleg még a maradék orvosok is besokallnak, s lelépnek. Lényeg, hogy még mindig van lejjebb. Ha a hülyeség és az embertelenség fájna, ezek vég nélkül ordítanának, az biztos!
Lepényleső
Április 1-én kezdődik a tréfa,ki tudja hol a farka? Büntetik majd azt,aki az időpontot kapta?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.