A 21. század egészségügyét építjük a legkorszerűbb technológiákat meghonosítva – mondta az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kásler: a 21. század egészségügyét építjük
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kásler Miklós az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) adatbázisainak kedden bejelentett bővítéséről elmondta: a 23 milliárd forintos fejlesztés keretében a magyar emberek 5 éven belüli egészségügyi adatait lehet feltölteni a már meglévő rendszerbe.

Emellett a nagy adatbázisokat is hozzákapcsolják az EESZT-hez, mint például a vérkészlet- és a védőoltás-nyilvántartásokat, a várandós édesanyák adatait és a gyermekegészségügyi kiskönyvek nyilvántartását.

A rendszerhez hozzáférnek majd a családi orvosok, a járóbeteg-szakrendelések és a kórházak – mondta.

A miniszter a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról is, hogy

teljesen egységessé válik a keringési betegségek leletezése, valamint lehetőség nyílik a tüdőrák szűrésének új módszerére, az alacsony dózisú CT felvételeinek automatikus kiértékelésére.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy a rendszerben rögzítik az onkológiai betegek teljes adatbázisát az "onkoterápiás protokollokkal, tehát a kezelési irányelvekkel együtt". Így lehetővé válik a telemedicina, azaz távkonzultáció, hogy "ne a beteg utazzon, hanem a lelet".

Hozzátette: a kiépülő rendszertől azt várják, hogy jelentősen lerövidül a betegek várakozási ideje, a daganatos beteg esetén például

a jelenlegi 60 napos várakozási idő kevesebb mint 30 napra csökken.

Kásler Miklós mindkét műsorban beszélt arról is, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

Értékelése szerint Közép-Európa egyik legszebb, legnagyobb tradíciókkal, történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező városa került az érdeklődés középpontjába. Ez pedig hatalmas lehetőség a helybelieknek, és kinyitja a város kapuit egész Európa felé.

Az Európai Unió Európa kulturális fővárosa programsorozatban egyszer már szerepelt magyar város, és Pécs életében ez rendkívüli fejlődést, megújulást eredményezett – idézte fel a miniszter.

Szerinte jó döntés volt Veszprémet javasolni, hiszen a város történelme legalább ezeréves. Megemlítette a régi kővárat és a bizánci kolostorromot. Emellett a város néhány kilométeres körzetében ott van Herend vagy a Balaton, illetve a tihanyi apátság – mondta.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Te vén dilettáns! Hazudsz most is semmit nem építesz az eü romjain kizárólag a magad javát.Hová lettek a beigért szűrőprogramok az első lépésben? Műtétek maradnak el, mert már beteghordók sincsenek a 21. század egészségügyében amit te építgetsz áldatlan tevékenységeddel. Próbálj ki valami enyhébb herbált vagy barbiturátumot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
moareka
Tévedni tetszik doktor uram, mert a Kárpát medence géniusza ezt már egy éve megmondta, igaz ő azt nyilatkozta, hogy a vidéki kórházak 21.-ik századiak! ...ő már csak tudja...
Borsodi
Becsületére legyen mondva ő is el hiszi mindig amiket mond.Ha a rádióban beszél nem alszik el közben?
Gauntlet
Ja. adnak sebésztűt a betegnek, kesztyűt talál a konyhában, a takarítónő lesz a műtős, a konzulens meg a főorvos egyszerre!
Lepényleső
...ami azt jelenti,minden 5 000 főre jut egy mentődoboz (felszereletlenül) a bán kegyelméből?
Minden egyéb problémát házilag,ráolvasással,varázslással,stb.oldjanak meg,ami felmerülő?
papa.49
Bolondkasler akkor FIZESD KI A KÓRHÁZAK ADÓSSÁGÁT LEGELŐSZÖR !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.