Nem tartozik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe az európai parlamenti választás kampánypénzeinek ellenőrzése.

A számvevőszék pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének levelére reagált, miszerint a kormány tiltott pénzfinanszírozást folytatott, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ellen plakátkampányt indított. Szerinte a számvevőszék szemet hunyt a törvénysértés felett.

Domokos László, az ÁSZ elnöke válaszlevelében kiemelte, a számvevőszék a pártok és a kampánypénzek ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint jár el.

A vonatkozó szabályok alapján a pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést, az európai parlamenti választás kampánypénzeinek tekintetében nem – közölte.

Hozzátette, az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseit nem kampánycélú pártpolitikai megrendelésekre, hanem előre meghatározott nyilvános, féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan, és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi.

Az ÁSZ független a pártpolitikától

- hangsúlyozta.

Domonkos László levelében úgy fogalmazott, a rágalmakat, fenyegetéseket az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerve törvényes működésébe történő beavatkozásnak tekinti, ezért visszautasítja a Demokratikus Koalíció folyamatos vádaskodásait. Továbbá felszólítja a pártot és annak országgyűlési képviselőjét, hogy ne használja kampánycéljaira az Állami Számvevőszéket.

Kitért arra is: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentésében – amelyre Gréczy Zsolt hivatkozott – szereplő valótlanságokat és tévedéseket az ÁSZ főtitkára, Holman Magdolna a múlthéten ismertette az EBESZ-szel. Ezeket az ÁSZ elnöke levélben a DK országgyűlési képviselőjének is megküldte.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik.

Az ÁSZ számos szabálytalanságot tárt fel a párt 2013 és 2016 közötti gazdálkodásában. A 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig azt állapította meg, hogy a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
És ezért nem ellenőrizte a 2018-as országgyűlési választások kampánypénzeit sem a Fidesz és a KDNP esetében?!
Akkor is a kormány (és ezzel a mi, adófizetők) pénzét költötte a fidesz.
Lassan valóra válik O1G álma:
Magyarország = fidesz = orbán???
RonaGyuri
Íme a bizonyíték, hogy csak egy ócska pártkatona! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.