Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai, európai parlamenti választásra, de a bejegyzett pártok száma meghaladja a kétszázötvenet.

Tobzódunk a pártokban – legalább 18-ra szavazhatunk májusban

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt. A Nemzeti Választási Bizottság eddig 18 pártot vett nyilvántartásba.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közölte: a civil szervezetek nyilvántartásában március 1-jén, a választás kitűzésekor 264 jogerősen bejegyzett párt szerepelt.

Az OBH adatai szerint ez év első két hónapjában mindössze egy pártot jegyeztek be jogerősen; 2018-ban 30, a parlamenti választást megelőző évben pedig 70 pártot jegyeztek be; 2014 és 2018 között összesen 116, 2010 és 2014 között 51 pártot jegyeztek be. Ez összesen 268 pártot jelentene, de egyrészt korábban alapított pártok is működnek, másrészt folyamatosan szűnnek meg, illetve minősülnek át egyesületté pártok.

Hasonló pártalapítási hullám az 1990-es évek első felére volt jellemző. Bár sok, az 1990-es évek első felében alakult párt azóta megszűnt, az OBH nyilvántartása szerint nyolc azonban még ma is működik közülük.

A mai parlamenti pártok közül a Magyar Szocialista Pártot 1989 novemberében, a Kereszténydemokrata Néppártot 1989 decemberében, a Fideszt 1990 februárjában vették nyilvántartásba a bíróságon.

Az 1995 előtt alakult, és ma is működő pártok közül még 1989-ben alakult meg a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, 1990-ben a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a Magyar Munkáspárt és a Szociáldemokrata Párt. A ma is működő pártok közül 1993-ben jegyezte be a bíróság a Magyar Igazság és Élet Pártját.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A szokásos fütyiszes forgatókönyv !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A szokásos fütyiszes forgatókönyv !!!
1magyar
5 pártnál nem is engednék többet, tömörüljön ebbe az 5-be aki akar, ne pénzeljük a sokféle léhűtőt!
Azért mert az egyiknek ez nem tetszik a másiknak az nem, vegye mindenki tudomásul, hogy egy pár fő irányban meg kell egyezni.
Commenter
@papa.49: ja nagyon kellenek a kamu és szatellitpártok. Ha már teapárt van én hiányoltam a kávépártot,és még lehetne sorolni. Fórumozók pártja?
vacsi
Ahogy nagymamám mondta: a kevesebb néha több!
Csizmás Kond
...az ilyen sok semmi lecsóból lesz a nagy uniós szarkupac...
papa.49
@dr. prédikátor: Most erre a választásra nem jár kampánypénz, ez csak anép megkavarására jó semmi egyébre !!!
advocat
Szalámizgatunk? Így nyerhet ismét a Fidesz! Jó ez így?
Nessy
Vadászeb legyek, ha megértem ezeket a papíron létező minipártokat.
Tudva tudják, hogy megméretnek, és könnyűnek találtatnak, de csak azért is elindulnak. Most még pénz sem jár érte. Vagy csak mi nem tudunk róla?
Tényleg igaz, hogy három magyar hat fele húz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.