Trianon-konferencia kezdődött a MAgyar Nemzeti Múzeumban, ahol Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója méltatta Horthy Miklóst, és a két világháború közötti elit jó teljesítményét.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Sőt horthy tulajdonképpen dózsa lászló reinkarnációja.
Egyébként gondolom sokat segített a don-kanyarnál meghalt százezrek önbecsűlésének a visszadásában is.
Értékeli az a sok halott.Tudom jön majd,nem volt más választásunk,blabla,meg egyébként is mindig bántsák a magyart.Üzenem:mindig van más választási lehetőség,csak hát ugye kis magyarország nem ország,nagy magyarország mennyország-mondták a nagy kormányzó idejében.Tisztességesen pofán is vágták az országot érte.Aztán eljutottunk oda,kis ország maradtunkmazaz horthyék szerint nem ország.Nesze nekd önbecsűlés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
Önbecsülésre nincs mindenkinek szüksége.
Van, aki sokkal jobban érzi magát a pöcegödörben, mert onnan másokra is tud locsolni a léből.
Aki Én
@Shikari: Azt azért nem ártana megnézned, hogy jelenleg melyik hazai politikai tömörülésben van a legtöbb ex-komcsi, volt ügynök..., és ki építi a neokommunizmust.
Segítek. Azok, akiknek ilyen ostoba és aljas hazaáruló propagandistái vannak, olyanok, akik a legsötétebb komcsi tempót idézően tolják a hazug, megosztó propagandát.
Akik az ellenzőiket bebörtönzéssel, munkatáborral... fenyegetik ha megmernek szólalni. Pont, mint az átkosban.
desiro
Igaz kancsi marcsi, eladott bennünket a mocsok NÁCIKNAK.
marcsika mi van a 300 ezer magyar bakával akik papír talpú bakancsban fagytak halálra s Don kanyarban?
Eriksson
Láttam Schmidt előadását, nagyon újszerű és érdekfeszítő volt.
Olyan dolgokról is szó esett, melyekről eddig nem túl sokat tudhattunk a komcsi rendszer jóvoltából.
kereső
@desiro: @Eriksson: Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért- (Magvető kiadó:1973,1974,1982):
"Az 1943-as sajtó és az uralkodó osztály agyonhallgatta ezt a vereséget, mert elkerülhetetlen volt, s ezt az állam vezetői is tudták. Kétszázezer embert cinikusan a halálba küldtek; aki közülük mégis életben maradt, veszedelmes propagandát hozott haza: a németek gyűlöletét, a szovjet emberek iránti megértést és azt a biztos meggyőződést, hogy őket szándékosan kergették pusztulásba.

De a 2. hadsereg másfél százezernyi halottjának megsiratása később is elmaradt. Valószínűleg azért, mert a vereség Horthy-Magyarország megérdemelt katonai veresége volt; miért is gyászolná a nép Magyarországa az urak Magyarországának hadseregét?

Honnan is sejtette volna a népi Magyarország közvéleménye, hogy 1943 januárjában éppen azok pusztultak el, akiket az ellenforradalmi Magyarország megbízhatatlanoknak tekintett! Honnan sejtette volna, hogy a 2. hadsereg lett a magyar nemzeti és katonai ellenállás egyik csírája! Kállai Gyula szavai szerint: "Megteremtette a hadseregen belül a nemzeti szabadságharc előfeltételeit."

Közben a világ katonai szakirodalma közömbösen veszi tudomásul, hogy egy gyáva és rendetlen hadsereg 1943 januárjában az első puskalövésre megfutott. A nyugatnémet katonai szakirodalom hovatovább a 2. magyar hadseregnek tudja be az egész háború elvesztését. Von Tippelskirch generálisnak például ez a véleménye: "A magyar hadsereg minden tartását elveszítve, gátlástalanul özönlött hátra észak és nyugat felé az oroszok rohama elől."

De még mi is, ma is hajlamosak vagyunk mosolyogva legyinteni katonai tehetetlenségünk e csúfos emlékére gondolva. Katonai irodalmunkban is közhely, hogy 1943. január 12-én Urivnál a 7. hadosztály s vele az egész hadsereg "órák alatt megfutott". Szégyen, hallgassunk hát róla ősi nemzeti szokás szerint.

Pedig ezeket az embereket, ezt a százezernyi férfit egyszer el kell siratni. Mert zömében áldozatok voltak.

De hát ne vágjunk a dolgok elébe...
kereső
folyt:

. Látni fogjuk, hogy miért.

Igyekeztem a szárazságig tárgyilagos maradni. A döbbenetes tények, melyeket az olvasó elé tárok, annál meghökkentőbbek, minél inkább tények maradnak. Sokat idézek. Mindig szemtanúkat. Feltáratlan adatok tömegét ástam elő a katonai levéltár anyagából. Nem formáltam belőlük regényt. Hősök, bűnösök, embersorsok kavarognak majd az olvasó szeme előtt. Minden leírt tettük hiteles tény. Nevük is valódi. Semmi másra nem törekedtem, mint hogy e tényeket a magam csoportosításában és következtetéseivel az olvasó asztalára tegyem.

Az adatok áradó bőségét a Honvédelmi Minisztérium Politikai Főcsoportfőnöksége támogatásának és a Hadtörténelmi Levéltár segítségének köszönhetem. Nélkülük semmire se mentem volna. Több ezer, eddig publikálatlan és ismeretlen adatot közlök.

És most szálljunk le a hetedik bugyorba."
tulipan
@Shikari: Nevetségesen NAGYKÉPŰ VAGY, Te narancsködben ELVAKULT senkiházi ! Magadat szédíted? Másokat próbálsz??? Ja, ezt tanultad Horthy-tól??? Hahahaha!
csak úgy....
@Shikari: vitéz nagy bányász von ploiesti?
kokopelli
@tulipan: ...az öreg szivaros angol mondta,hogy:
"A történelem az, amiben az utókor megegyezik!"
Nem ismerte a magyar furfangot,hogy a megegyezéseknek nincsen számbéli határa!
Érdekes,hogy mindíg ugyanazok tapsolnak az új megegyezésnek is!
...mint a cigány az eladó lovával:"Ha akarom vemhes,ha akarom nem vemhes"
csak úgy....
@Eriksson: csapj bele barátom,már alig várom a te verziódat!
relatív
Sajnálatos, hogy a mai Magyarországon egy háborús bűnöst - hogy jogszerűen elítélve nem lett azt Sztálin egyik tévedésének köszönhette - piedesztára emelhet egy magát történésznek nevező ! Azok a százezrek, milliók, akik egyenes parancsára, vagy jóváhagyásával kerültek ' vágóhídra ', már nem tudnak tiltakozni a megmagyarázhatatlan ajnározása ellen !
Eriksson
@kereső: Nemeskürty -t konkrétan nem.
Viszont ő is hozott anyagból dolgozhatott csupán. Abból, amihez hozzáférhetett.
kereső
@Eriksson: akkor,mielőtt minősitenél olvasd el- antikváriumban talán még kapható.
Aki Én
@Eriksson: ...komcsi rendszerezel itt te is, miközben a komcsikkal teli fideszt imádod.
Egy egyszerű kérdés sokadszorra.
Miért nem borítja az ügynöklistát a harmadszor kétharmados fidesz, vagyis orbán, alias Győri Gábor, egykori KISZ titkár?
Ennyire nem lehetsz rövidlátó.
kulabombaafityiszre
Sőt horthy tulajdonképpen dózsa lászló reinkarnációja.
Egyébként gondolom sokat segített a don-kanyarnál meghalt százezrek önbecsűlésének a visszadásában is.
Értékeli az a sok halott.Tudom jön majd,nem volt más választásunk,blabla,meg egyébként is mindig bántsák a magyart.Üzenem:mindig van más választási lehetőség,csak hát ugye kis magyarország nem ország,nagy magyarország mennyország-mondták a nagy kormányzó idejében.Tisztességesen pofán is vágták az országot érte.Aztán eljutottunk oda,kis ország maradtunkmazaz horthyék szerint nem ország.Nesze nekd önbecsűlés.
Veleda
Annyira visszaadta, hogy végül is átadta a hatalmat a nyilas pártnak. Aztán lett, ami lett belőle!.
Eriksson
@kereső: Nem minősítek, mert ahány ember, annyiféleképpen vélekedik az akkori történésekről. S valószínűleg mindegyiknek igaza van a maga szemszögéből.
És hiába is olvasnám el az ajánlott könyvet, nem hozna közelebb a megértéshez, amíg vannak más-más verziók. Ennyi idő távlatából legfeljebb a végkimenetelre lehet rálátásunk, amit ki-ki világnézete és vérmérséklete alapján minősít.
Amit Scmidt elmondott, az összefoglalása az akkori politikai törekvéseknek, tévedéseknek, árulásoknak, amelyek 100 évvel ezelőtt történtek. Az ország épülésére és gyalázatára.
tulipan
@Eriksson: Szegény Nemeskürfy pöröghet! Tudatlan seggnyaló! :)
Eriksson
@tulipan: Vajon miért van az, hogy neked mindenről egy segg és a nyalás jut eszedbe? Semmi más téma nem érdekel?
kokopelli
@Aki Én: (12:59)
Régi magyar szokás,hogy a gyujtogató kiáltja,hogy "Tűz van,tűz van!!"
A neten már ß@rásig mutatták az Orbánék pártkönyveit és katonai ügynökpapírjait!
Nem tudom mire megy a vita! A szlógen sem lehet más ezeknél:
"Mutassatok egy segget amit ki kell nyalni ,mert a gyakorlatot már ismerjük!"
tulipan
@Eriksson: Ez azért van, mert TI mocskos narancsookk csak ezt juttatjátok az ember eszébe!! Egytől egyig!!! AZ ÉRTELEM nálatok TILOS!!!
Aki Én
@Eriksson: 13:33 Ha néha érdemben válaszolnál, nem csak a propagandát fújnád, nem jutna eszünkbe a seggnyalás :)
Te általában odáig jutsz, hogy a butaságaidra adott válaszokon megsértődsz és leblokkolsz.
Várjuk a folytatást, az érveket, a cáfolatokat..., de semmi. Csak a gyerekes hiszti.
Akkor minek vagy itt?
kereső
@Eriksson: Ollan okoska vagy! Nemeskürty proff.könyve- amely levéltárban fellelhető dokomentumokat dolgozott fel, és az akkor még élő szemtanúkat ,elszenvedőket szólaltatott meg , az szerinted egy "verzió", de amit az Schmidtt Mária a "valóságtól elhajliottt " elfuserált történész "elmesél" ,az mind úgy volt/van/ lesz, és punktum. Fura egy hozzáállás mondhatom.Meghazudtoljátok a szemtanúkat, a történések elszenvedőit. Ez a fidess.
Eladott Ország
Horthy felelős 400 ezer magyar ember deportálásáért. Ki ez az undorító féreg Schmidt Kancsalmariska? Teljesen elvesztette a fonalat a való világgal! Valaki szóljon már neki hogy egy ilyen fogalmatlan hülye lotyónak a zárt osztályon a helye... uram isten! Könyörgöm építsenek már ezeknek valami félreeső helyen egy alaposan körülzárt, őrzött gettót berendezve a múlt század eleji körülményekre, az tan ott majd jajgathatnak Trianonon meg isteníthetik Horthyt kedvükre - de takarodjanak a jelenünkből és ne merjenek belepofázni a jövőnkbe! Kancsalmariska ! Örülnék ha a saját apját is feltenné végre a kommunista bűnözők szégyenfalára, mert őt is deportálta volna Horthy az egész családjával együtt. Ne próbáljon egy seggel két lovat megülni. Horthy egy gyenge szar hazaáruló volt, aki pedig isteníti az egy barom!
Eriksson
@kereső: Fura a magyarázat. Vagy csak azt olvasod el, amibe bele lehet kötni? Leírom még egyszer:
"@kereső: Nem minősítek, mert ahány ember, annyiféleképpen vélekedik az akkori történésekről. S valószínűleg mindegyiknek igaza van a maga szemszögéből.
És hiába is olvasnám el az ajánlott könyvet, nem hozna közelebb a megértéshez, amíg vannak más-más verziók. Ennyi idő távlatából legfeljebb a végkimenetelre lehet rálátásunk, amit ki-ki világnézete és vérmérséklete alapján minősít.
Amit Scmidt elmondott, az összefoglalása az akkori politikai törekvéseknek, tévedéseknek, árulásoknak, amelyek 100 évvel ezelőtt történtek. Az ország épülésére és gyalázatára."
Eriksson
@tulipan: Te "mocskos narancsookk" seggére gerjedsz? A fene a gusztusod. :)))
CsipkeRózsa
@kereső: , és akiket érdekel

Nemeskürty István
Requiem egy hadseregért

Itt letölthető többféle fájl-formátumban:

mek.oszk.hu/08500/08575/
kereső
Most olvastam egy másik cikkben, hogy az Alkotmány utcában a tervezett Trianon emlékmű, egy száz méteres árok lesz,. Tökéletes. Tökéletes példája a mai magyar állapotoknak. Trianon-fájt, de túl kéne már ezen lépni. Európában nincsenek határok- gyakorlatilag semmi el nem választja Erdélyt,Vajdaságot, Felvidéket az anyaországtól. Akkor mire fel busongunk? És ahelyett,hogy köszönetet mondanánk ezért IS!! az Eu-nak, szidjuk minta bokrot-és vissza akarjuk tériteni a történeklmet abba a korba, minek Trianont köszönhetjük- többek között horthynak is.
tulipan
@CsipkeRózsa: Nekem megvan, szinte minden könyve, nagyon szerettem de a renszerváltás-köpönyegváltás óta hanyagolom!!
tulipan
@Eriksson: Jelemző rátok, ostoba taplók !
Eriksson
@tulipan: Figyelemreméltó szókincs és nyelvtechnika jellemez téged.
Commenter
@kereső: ugyan, kereső fel a fejjel, csak betartják a kampányigéretüket igaz fordítva: Trianont és horthyzmust nem hagyták az árok szélén, ezzel szemben az embereket belelökték az árokba. index.hu/urbanista/2019/04/11/nemzeti_osszetartozas_emlekmuve_kossuth_ter_trianon_emlekmu_alkotmany_utca/
Ebbe a trianoni emlékműbe fogják belerúgdosni az ellenzéki tüntetőket?
kereső
@Commenter: az ellenzék az Alkotmány utcában tüntetett eddig, innentől kezdve hol lehet a "belvárosban"?,ahol hely is van?
kereső
@CsipkeRózsa: jé, ez még fenn van, az oszk-en? Az Orvell már levették régen.-legalábbis legutóbb már nem volt fenn.
Commenter
Vörösmarty tér? Vagy menjenek a Jászai Mari térre, úgyis oda akarják? visszaállítani a Nagy Imre szobrot. Sok hely nincs, de az ellenzék is kicsi, és sok jó ember kis helyen is elfér nem? vagy menjenek le Felcsútra tüntetni? Legalább igénybe vennék a veszteséges kisvasutat. De lehet hogy ellenzékinek tilos is utazni rajta.
szaboria1
Mariska és azok az emberek akiknek az apjukat vagy testvérüket Horthy a halálba küldte azok is így élteik Horthyt.
CsipkeRózsa
@kereső: ma, 16:44

Én még a mek.oszk-ról töltöttem le Orwellt, 2011-ben.
CsipkeRózsa
Horthy születésének tavaly volt a 150. évfordulója. Nem volt Horthy-év, az ilyen éveket Schmidt Mária szokta rendezni.
A Trianon-árok szélére felírhatják, hogy Horthy diplomatái írták alá, akiket Horthy bízott meg a feladattal.
kokopelli
@kereső: miért olvasna olyasmit ami "nem fér bele"(?) a horizontjába,és nem az ő izlése szerint
írodott!Az öcsémre emlékeztetnek az ilyenek,mert az öcsém még összekent szájjal is tagadta,hogy
hogy evett a tortára szánt csokikrémből! Képzeld el,hogy én milyen mélyenszántó kioktatást kapok
a haveroktól a nyugati politikáról,amit meg is értek,mivel ők nem hagyják magukat összezavarni ide-
gennyelvű hírek olvasásával,hallgatásával! Az nem baj,ha az ilyenek mindent tudnak,de az már baj,
hogy mindent jobban tudnak!
solidedge
Romániának sikerült átállni az utolsó pillanatban az oroszokhoz és győztes állam lett. Horthy ezt is elbaltázta.
kokopelli
Az a nagy kérdés,hogy a Kancsal Marcsi mi a f@ßért húzott anno Ny.németország-ba és Ameri-
kába magát "megkeresni",és miért nem az elvtársakhoz keletre? Lehet,hogy nem találta meg ma-
gát nyugaton,csak megvilágosult!Hányszor csinál az "ilyen" tudós (?)hátraarcot? Puhatestű gerinc-
telen talpnyaló!
tulipan
@CsipkeRózsa: Ez csak azt bizonytja, hogy narancsos rinicéreosz a NBÉMET néppárt felé nem akarta kimtatnia valódi beállítotságát!
tulipan
@solidedge: A románok, mindig jobb diplomaták voltak nálunk l!!!
Commenter
@tulipan: ezért is utálja a mostani hatalom annyira őket!
Jozefina
Terror Marcsi csak a terrorhoz ért!!!?? Nincs jobb dolguk, mint ezzel foglalkozni??
tulipan
@Jozefina: Ismételgetni kell, mert a nép leszarja!!!
tudode
És akkor mit tudtunk meg egy történÉSZTŐL, amely a TÁRGYILAGOS történészek lerágott csontja, és az az ÉRA élhetőbb volt mint EZ a ki tudja miCSODA!
.
Azon kellene TÖPIZNIE történÉSZ asszonynak, hogy az a REZSIMNEK nevezett BARÁTI TÁRSASÁG, amelynek a szekerét tolja, a mérhetetlen .. m e g o sz t o t t s á g .. súlya miatt ismét ki van téve az ország, hogy a TRIANONHOZ hasonlóan mások csapjanak bele ebbe a KATYVASZOS lecsóKÁBA:
.
------ Beer Miklós: Új Trianon felé sodródunk
.
index.hu/belfold/2019/04/08/beer_miklos_uj_trianon_fele_sodrodunk/
.
Tehát az ÚJKORI "piti" haramiák porba sujtják/tották a NEMZET ÖNBECSÜLÉSÉT olyanok támogatásával, akik "tanult" VÁMSZEDŐI az országnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.