Tisztázták a dolgokat.

"Miért vágják ki a fákat a védett gólyafészek körül?" – megszólalt a Gemenci Zrt.

Félelmetes videó kedzett el keringeni az interneten. A felvételt maga a Gemenc Zrt. osztotta meg a fészkükbe visszaérkező fekete gólyákról, ám a dolog hamar visszájára fordult.

A videón ugyanis jól hallható, ahogy egy láncfűrész dolgozik a gólyafészek közelében. Sokan felháborodva osztották tovább a hírt: veszélyben a gemenci fekete gólyák!

Az érintett erdő fenntartója a Mályi Madármentő Állomás megkeresésére közleményben nyugtatott meg mindenkit:

nem az emberek irtják az erdőt a gólyák körül, hanem épp ők azok, akik túl közel merészkedtek a lakott területhez.

A gemenci erdészet azt írja, egy korábban ott fészkelő gólyapár – Tóbiás és Sára - 2011-ben a Gemenc Zrt. egyik erdészeti létesítményének a közelébe, egy erdei rakodó mellé költözött. A fészek lakott településtől mért távolsága is pár száz méter. Két év alatt kiderült, hogy a fészkelő fekete gólyákat nem zavarta a folyamatos emberi jelenlét, és a folyamatos emberi tevékenységből, munkavégzésből adódó zajhatások sem, így a település, valamint a rakodó irányából hallható hanghatások sem.

 Az új fekete gólyapár is feltehetőleg azért választotta a fészket, mert megfelelőek a körülmények, illetve a táplálékszerzés szempontjából megfelelő vizes élőhely. Idén tavasszal a kamerához csatolt mikrofont cserélték, így egy sokkal érzékenyebb mikrofon került a régi helyére, amely a távolról érkező zajokat is felerősítve adja vissza. A felvételen hallható motorfűrész zaja feltehetőleg a közeli településről érkezett, hiszen a fészek 400 m-es védősugarában az erdőgazdaság nem végez fakitermelési tevékenységet

– fogalmaztak.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Remélem a Mályi Madármentő Állomásnak lesz igaza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.