Nem csak a főpolgármesteri széket, hanem a kerületi polgármesteri posztok többségét is megszerezhető ősszel az ellenzék – a Republikon Intézet felmérése alapján.

Tarlós verhető – okos stratégiával győzhet Budapesten az ellenzék

A Republikon Intézet elemzésében azt vizsgálta, hány kerületet tud megnyerni az ellenzék az őszi önkormányzati választásokon, és melyek ezek.

„Budapesten az ellenzéki győzelemhez nem elég megnyerni a főpolgármester-választást, a Fővárosi Közgyűlésben csak úgy lesz ellenzéki többség, ha a kerületek nagyobb hányadában is ellenzéki jelölt győz.”

Az elmúlt évek parlamenti és önkormányzati választásai, valamint a közvélemény-kutatások eredményei alapján a budapesti kerületekben győzhetnek az ellenzéki polgármester-jelöltek, ez azonban nagyban függ attól is, hogy az ellenzéki együttműködésben hány ellenzéki párt vesz részt.

Az intézet szerint míg a budai hegyvidéki kerületekben és a belvárosban nehezebb az ellenzék feladata, a győzelemhez szélesebb körű együttműködésre van szükség, addig több pesti kerületben – például a XIII. vagy a XIV. kerületben, ahol most is ellenzéki polgármester van hivatalban – egyértelműen az ellenzéknek áll a zászló. Azonban szem előtt kell tartani azt is, hogy a Fidesz az áprilisi országgyűlési választáson a jobboldalinak sorolt I. vagy V. kerületben is csak 43, illetve 42 százalékot szerzett.

A 2019-es önkormányzati választásokon Budapesten legyőzhető a Fidesz: mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék.

Az intézet szerint úgy tűnhet, egy teljes, a Jobbikot is felölelő koordináció tűnik ideálisnak, azonban mélyebben vizsgálva a pártok szavazóinak viselkedését, nem egyértelmű a helyzet. Mivel Budapesten jóval az országos átlag alatti a Jobbik népszerűsége, és saját jobbikos főpolgármester-jelölt hiányában a szimpatizánsok egy része a balliberális jelölt helyett feltehetően inkább Tarlósra szavazna, a Republikon kalkulációja szerint a fővárosban egy

csak baloldali, liberális pártok között létrejövő együttműködéssel is komoly siker érhető el.

Forrás: hvg.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Akkor megismétlődik ami az első Orbán kormány alatt volt. A főváros egy fillért sem kapott az államtól.
Az ideális az lenne ha nemcsak az önkormányzati választásokon vernék el a fideszt...
Persze ahhoz előbb helyére kellene tenni a választási törvényt.
Qqberci
TaplóPifti, eddig hány évet is b@sztál el?...
tudode
Hetven évesen MOST KÉNE ABBAHAGYNI a "csúcson", fogyatkozó erővel
.
www.youtube.com/watch?v=vbeAblSokcs
.
!!!
FLETÓ
Győz-het?! S az ötös fogatból ki lesz a FŐNÖK?!
Csizmás Kond
Az ilyen, vagy bármilyen összefogás csak akkor hatékony és gyümölcsöző ha egységes törvény szerint működik és nem liberós ki hogy vagy mit akar az szerint.
arcmás
Tán nem megint a Jobbik, és az LMP tesz keresztbe megint?
Dehogynem!
RonaGyuri
Pistuka kis szívem, akkor eddig miért is nem csináltad??? =))
Ludas Matyi
Nem is ertem, hogy hogyan kerülhetett ez az ember Budapest vezetöjenek? Egy normalis mondatot meg nem hallottam töle. Meg, ha valami okos tojas meg is irja a szöveget , azt sem tudja elolvasni tisztessegesen. Szegyen nem csak Budapestnek ,de az orszagnak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.