A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szerint a Penny Market Kft. nem mond igazat, amikor arra hivatkozik, nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, és ezért kellett más, jóval olcsóbb forrásból fedezni a magyar igényeket. Jakab István szerint ugyanis elég magyar tej van készleten.

A MAGOSZ szerint a vásárlókkal is tisztességtelen a Penny, mert most olcsón adják a szlovák tejet
Fotó: MTI

Jakab István szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, ha az áruházlánc valóban magyar tejet szeretett volna árulni, akkor korábban kiírta volna a tendert, de előzetes tárgyalások sem történtek érdemben.

A Penny Market extrém alacsony árú szlovákiai import UHT tejet dobott piacra, ami ellen kedden a tejtermelők tüntettek. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárságánál. A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatta.

Az üzletlánc szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, amelyet átengedtek a vásárlóknak.

A 135 forintos áron piacra dobott szlovákiai tejjel a Penny 14 forinttal csökkentette az árat, de a Magosz elnöke szerint ez csak átmeneti lesz. Ezzel csak becsalni és beszoktatni szeretnék a vásárlókat az üzleteikbe

- vélekedett.

Hangsúlyozta, ez nemcsak a magyar gazdákkal, hanem a vásárlókkal szemben is tisztességtelen.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja a tárgyalásokat az áruházláccal, a Magosz pedig minden törvényes lehetőséget meg fog ragadni, hogy ilyen többet ne történhessen – közölte Jakab István.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
A vevők olcsó és jó tejet akarnak. Azt vesszük/isszuk ami ennek megfelel. Ha szlovák, akkor szlovák, ha magyar akkor magyar. Az ilyen Jakab félék pedig ne ácsingózzanak arra a kis jövedelmünkre ami még mindig a második legalacsonyabb az EU-ban és ne hazudják, hogy az a jó nekünk, ami az ő további gazdagodásukat biztosítja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
@emerencia: Én az élelmiszereknél tapasztaltam. A Penny azért tud olcsó lenni, mert szűk választékából sokat tud eladni és így jóval kevesebb költsége van, mint pl. egy Tesconak.
kokopelli
@Desischado: ..nem olyan eccerű ez!A szlovák tejből kiugrik a magyar müszli,meg a cornflakes
a Nestlé-től!...úgyám!!
kokopelli
@terlasz: melyik un. (magyarul) multi nem csinálja úgy? Az marha! Minek is a reklám?
Azon kell elgondolkozni,hogy az ilyen és a többtucat alapvető élelmiszercikk miért 7%-os áfa-val
kerül a pultra,olyan országban ahol a 27%-ot is simán elbírnánák,de ott is vannak kisebb pénz-
tárcájú fogyasztók!... (még a a 2. magasabb áfa is csak 19%!)
solidedge
Vásárlóként üdvözlök minden olyan akciót ami olcsóvá teszi az árút. Nekem mindegy hogy szingaléz, becsuánföldi vagy lapp. Meggyőződésem hogy ha konkurencia nélkül maradna a magyar termék akkor a krumplit is egyenként csomagolva vennénk darabját 100 forintért.
terlasz
@solidedge: A kereslet-kínálat diktálja az árakat. A magyar termelő csak magyar viszonyok között tud termelni. Bármennyire nem szeretjük a Jakab-féléket, de abban igazuk van, hogy a magyar termelőt védeni kell a multik nemzetközileg átívelő trükkjeivel szemben. Jó példa erre a krumpli, aminek termelése nem volt ösztönző a magyar gazdák számára idén, ezért aztán a külföldi konkurencia ellenére is majdnem duplájára szökött az ára, de így van ez más mezőgazdasági termékek esetében is.
terlasz
@kokopelli: A magyar állam eleve adócsalónak könyveli el a népet és olyan adót vet ki, hogy annak a bizonyos %-a realizálódjon. A sok esetben teljesíthetetlen adókon keresztül terrorizálhatja, sakkban tarthatja az embereket, ha éppen úgy tartja kedve, pl. politikai alapon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.