A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szerint a Penny Market Kft. nem mond igazat, amikor arra hivatkozik, nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, és ezért kellett más, jóval olcsóbb forrásból fedezni a magyar igényeket. Jakab István szerint ugyanis elég magyar tej van készleten.

A MAGOSZ szerint a vásárlókkal is tisztességtelen a Penny, mert most olcsón adják a szlovák tejet
Fotó: MTI

Jakab István szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, ha az áruházlánc valóban magyar tejet szeretett volna árulni, akkor korábban kiírta volna a tendert, de előzetes tárgyalások sem történtek érdemben.

A Penny Market extrém alacsony árú szlovákiai import UHT tejet dobott piacra, ami ellen kedden a tejtermelők tüntettek. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárságánál. A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatta.

Az üzletlánc szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, amelyet átengedtek a vásárlóknak.

A 135 forintos áron piacra dobott szlovákiai tejjel a Penny 14 forinttal csökkentette az árat, de a Magosz elnöke szerint ez csak átmeneti lesz. Ezzel csak becsalni és beszoktatni szeretnék a vásárlókat az üzleteikbe

- vélekedett.

Hangsúlyozta, ez nemcsak a magyar gazdákkal, hanem a vásárlókkal szemben is tisztességtelen.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja a tárgyalásokat az áruházláccal, a Magosz pedig minden törvényes lehetőséget meg fog ragadni, hogy ilyen többet ne történhessen – közölte Jakab István.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
A vevők olcsó és jó tejet akarnak. Azt vesszük/isszuk ami ennek megfelel. Ha szlovák, akkor szlovák, ha magyar akkor magyar. Az ilyen Jakab félék pedig ne ácsingózzanak arra a kis jövedelmünkre ami még mindig a második legalacsonyabb az EU-ban és ne hazudják, hogy az a jó nekünk, ami az ő további gazdagodásukat biztosítja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
A moslék Jakab most veri magát. Korábban nem volt ilyen "érdekvédő" a vevőkkel kapcsolatban.
szaboria1
Jakab is megszólalt pedig neki kellene legjobban tudni, hogy ma magyar országon nem termelnek annyi tejet és tejterméket, hogy az egész országot ellássák. Ráadásul az EU egyezmény szerint eu kereskedelem van. A másik ugyan az a tej egyik boltban 220.-ft/l a másikban már 280.-ft/l. Nálunk két cég van és ugyanazon áruk óriási eltéréssel van forgalomba. Már meg figyeltem a szórólapjuk heti eltolással ugyanazt az árut kínálják azon az áron.
Peller Anikó
Olcsón adják a tejet. Ez tisztességtelen.

Hmm, ez olyan fideszes módi? Vegyél magyar tejet. Drágán.
balos
Basszodjál meg jakab és a magosz,mert 01geci!
vacsi
Na, itt a válasz arra, hogy a bérek növekedése tönkreteszi az embereket (a múltkori cikk szerint). Ha nem adják olcsón egyik-másik cikket - most pl. a tejet -, akkor az emberek nem veszik meg, mert nincs rá pénzük. Isznak vizet. Ha viszont növekszik a munkabér, megveszik, nem csak a leárazott terméket, hanem mást is - így az áruház ki tudja fizetni a magyar beszállítókat, nem kénytelen szlovák tejet árulni akciósan.
emerencia
A vevők olcsó és jó tejet akarnak. Azt vesszük/isszuk ami ennek megfelel. Ha szlovák, akkor szlovák, ha magyar akkor magyar. Az ilyen Jakab félék pedig ne ácsingózzanak arra a kis jövedelmünkre ami még mindig a második legalacsonyabb az EU-ban és ne hazudják, hogy az a jó nekünk, ami az ő további gazdagodásukat biztosítja.
szaboria1
Hétfőn Szegedre utaztunk ma meg Bajára. Csak az 55-ős úton látva Csávoly, Felsőszentiván, Tataháza, Mélykút és Csongrád megyében üres istállók vannak 2010-ig még mind üzemelt mára már ezek az enyészet jeleit mutatják.
vacsi
@szaboria1: Nem is olyan régen még minden falusi portán tyúkok kapirgáltak, az ólban disznó röfögött... ma semmi!
Lepényleső
A szlovák tejjel van a bajuk,az senkinek nem tűnik fel,hogy a magyar címert bitorolják?
Hármas halom (Tátra,Fátra,Mátra) a kettős kereszttel,átkenve a zöld kékkel?
idppp
@Lepényleső: Mi közünk van a Tátrához meg a Fátrához? Miért gondolja, hogy a kettős kereszt csak a magyaroké lehet? Kettős keresztet használ címerként Szlovákia. Az 1848-as nemzeti érzelmű értelmiségi körben kialakult nézet szerint a kettős keresztet a 9. században Szent Cirill és Szent Metód hozta magával Bizáncból a Nagymorva Birodalomba. A bizánci birodalomban a 6. században jelent meg, ahol nemcsak vallási, hanem elsősorban politikai jelvényként használták. A kettős-kereszt időszámításunk előtt (kb. 1800 körül) vált először szimbólummá; alsó- és felső- Egyiptom egyesülését jelképezve. Mások szerint a test, szellem, ész hármasát jelképezi. Ezt később elfeledték, és keresztény jelképként kezdték használni. Az utolsó előtti mondat bizonyíték arra, hogy ez nem jellemző Orbanisztánra!
hemami
@emerencia: Igen, ahogyan a termelők , ugyanúgy a vásárlók is érzékenyek az árakra, senki sem ellensége a saját pénztárcájának.
vadsanca
Mi ez az idióta cím szöveg? Szerintem senki sem ellensége a pénztárcájának? Mivel a tejnek nevezett folyadékot az emberiség többsége nem tudja ellenőrizni összetevők szerint, hogy megfelel-e a csomagoláson szereplő tájékoztatási értékeknek emiatt úgy gondolom, hogy a vevők a pénztárcájuknak megfelelően döntenek. Ezért nem értem a problémát.
A tejfeldolgozónak is meg kell teremteni a hasznot.
De így van ez a sörnél is. A Németországból importált sör magyarországi palackozó-üzembe kerül, így lesz a 4,9%-ból 4%-os ugyanazon a terméknéven. Ez 22%-os csökkenés, ami azt jelenti, hogy 4 egységből csinálnak 5-öt. Ennek ellenére ebben az esetben sem tudjuk ellenőrizni az alkohol % tartalmát. Ez a két iparág amivel biztos nagyot lehet kaszálni.
vadsanca
Ha ennyire jó és egészséges a hazai tej, akkor miért reklámozzák a calcium- tablettákat? A tejet nem lehetne ebben a kategóriában reklámozni?
Desischado
Menjen a fenébe. Nyilván nem fogom a hazai drága tejet venni, mikor van sokkal jobb, és olcsóbb! Hajrá, Penny!
szaboria1
@vacsi: Nem csak állatokat de veteményeztek is ma már itt nálunk is vidéken már több a füvesített kert.
terlasz
@Desischado: Sajnos a Pennynek elég gusztustalan az üzletpolitikája. Fillérekért kireklámozza a becsali termékeit, de mire odaérsz (akár nyitás után 1 órával) már nincs belőle, elfogyott. Volt, de csak pl. 2 karton akciós tejet kaptunk - védekeznek az alkalmazottak.
Komoly büntetéseket fizettek már ezért korábban. Mostanában nem hallani büntiről, pedig a gyakorlatuk nem változott, de valószínűleg rájöttek, hogy melyik magánzsebet kell tömni, hogy megérje nekik.
Lepényleső
@idppp: En bloc,a címer. Alkotmányukat 1992 szeptemberében ratifikálták. A több száz éves,
a történelem által kopottas,még fellelhető magyar címereket így simán magukénak mondhatják.
Ami ugyan az én véleményem,de vettem már részt nem egy "épület" látogatáson,ahol a vezető
úgy festett le mindent,mintha egy ősi állam hagyatékát mutatná be. Természetesen ez az
állam Szlovákia. Amit egyébként tisztelet illet,hiszen cirka 8 év alatt amikor még hellyel közzel együtt álltunk,most legalább 27% -kal jobban élnek mint mi. Miért? Gondolom ismeri mindenki.
emerencia
@terlasz: március 29., 03:01 A non-food akciós termékeknél volt ez a gyakorlat. (Remélem, jó a múltidő.) Az élelmiszereknél nem tapasztaltam. A nem kajáknál nagyon nehéz előre megsaccolni, hogy mennyi fog fogyni belőle de nem lehetetlen. Pennyék erre játszottak rá, megérdemelték érte a büntit de azért is érdemelnének egy rovót, hogy meggörnyedt, álló üzemmódra kényszerítik a pénztárosaikat. (Legalábbis az általam látogatott üzletükben.) Az viszont dicséretes, hogy megpróbálnak olcsó, jó árukkal helytállni a gazdasági versenyben.
terlasz
@emerencia: Én az élelmiszereknél tapasztaltam. A Penny azért tud olcsó lenni, mert szűk választékából sokat tud eladni és így jóval kevesebb költsége van, mint pl. egy Tesconak.
kokopelli
@Desischado: ..nem olyan eccerű ez!A szlovák tejből kiugrik a magyar müszli,meg a cornflakes
a Nestlé-től!...úgyám!!
kokopelli
@terlasz: melyik un. (magyarul) multi nem csinálja úgy? Az marha! Minek is a reklám?
Azon kell elgondolkozni,hogy az ilyen és a többtucat alapvető élelmiszercikk miért 7%-os áfa-val
kerül a pultra,olyan országban ahol a 27%-ot is simán elbírnánák,de ott is vannak kisebb pénz-
tárcájú fogyasztók!... (még a a 2. magasabb áfa is csak 19%!)
solidedge
Vásárlóként üdvözlök minden olyan akciót ami olcsóvá teszi az árút. Nekem mindegy hogy szingaléz, becsuánföldi vagy lapp. Meggyőződésem hogy ha konkurencia nélkül maradna a magyar termék akkor a krumplit is egyenként csomagolva vennénk darabját 100 forintért.
terlasz
@solidedge: A kereslet-kínálat diktálja az árakat. A magyar termelő csak magyar viszonyok között tud termelni. Bármennyire nem szeretjük a Jakab-féléket, de abban igazuk van, hogy a magyar termelőt védeni kell a multik nemzetközileg átívelő trükkjeivel szemben. Jó példa erre a krumpli, aminek termelése nem volt ösztönző a magyar gazdák számára idén, ezért aztán a külföldi konkurencia ellenére is majdnem duplájára szökött az ára, de így van ez más mezőgazdasági termékek esetében is.
terlasz
@kokopelli: A magyar állam eleve adócsalónak könyveli el a népet és olyan adót vet ki, hogy annak a bizonyos %-a realizálódjon. A sok esetben teljesíthetetlen adókon keresztül terrorizálhatja, sakkban tarthatja az embereket, ha éppen úgy tartja kedve, pl. politikai alapon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.