A magyar egészségügy olyan fejlesztések előtt áll, ami Magyarország történelmében még nem fordult elő – mondta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának átadásán csütörtökön.

Kásler: az egészségügy soha nem látott fejlesztések előtt áll
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a kormány a következő időszakban négymilliárd forintot fordít a budapesti orvosegyetem fejlesztésére. Az intézményt a magyar tudomány és orvosképzés legősibb fellegvárának nevezte.

E fejlesztés részeként alakították ki a Bókay utcai klinikán a gyermeksürgősségi osztályt, a 250 millió forintos beruházással a legkorszerűbb, a gyermekek és a családok igényeit messzemenőkig figyelembe vevő ellátóhely létesült

- tette hozzá a miniszter.

A miniszter hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a betegségügyből egészségügyet hozzon létre, a megelőzésre téve a hangsúlyt.

Ezt szolgálja az öt nemzeti program, az alapellátás megerősítése, a sürgősségi ellátás átalakítása

- mondta. Hozzátette, hogy ezek nem lehet megvalósítani felkészült szakemberek nélkül.

A Semmelweis Egyetemre térve kiemelte, az intézmény múltja, innovációs tevékenysége, munkássága példamutató, és ambiciózusnak nevezte az egyetem azon célkitűzését, hogy Európa öt és a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé szeretne kerülni.

Mint mondta, a most átadott gyermeksürgősségi osztály "ember-, család- és gyerekbarát". A klinika évente 80 ezer gyereket lát el járóbeteg-ellátás keretében, hétezret fekvőbetegként, a sürgősségi osztályon pedig várhatóan 20-25 ezren fognak megfordulni évente.

Merkely Béla, az egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy

az intézmény 250 éves fennállása alatt versenyképes tudást adó, beteg- és hallgatócentrikus szervezet jött létre.

Kitért arra, hogy az egyetem 2030-ra célul tűzte ki, hogy az onnan kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi és gyógyszerészeti ellátásban, valamint tovább erősítsék a gyakorlati orvosképzést, illetve bekerüljenek a világ száz legjobb egyeteme közé.

E célok megvalósítását szolgálja a most átadott sürgősségi osztály is – emelte ki a rektor, aki szerint mindent megtettek, hogy az osztály minden tekintetben megfeleljen a gyerekek és az őket kísérő hozzátartozók számára. Jelezte, hogy a betegellátáson túl az osztály részt vesz a graduális és posztgraduális képzésben, és a gyógyításban klinikai innovációk is megjelennek.

Kitért az osztály mellett helyet kapó úgynevezett skill-laborra, ahol élethű körülmények között gyakorolhatnak a hallgatók.

Szabó Attila, a klinika igazgatója elmondta,

a sürgősségi osztály kialakításánál maximálisan figyelembe vették a gyermekek és családjuk ellátási igényeit.

A sürgősségi osztályon a korszerű diagnosztikai és építészeti megoldásokon túl külön szobát biztosítottak a szoptatós anyukáknak, gyerekre méretezett mosdókat és érintés nélküli csaptelepeket szereltek fel, a legsúlyosabb esetek ellátására pedig egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiség is helyet kapott.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Ja, a jövőben is soha nem látott lesz! :D
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Ja, a jövőben is soha nem látott lesz! :D
tudode
Milliárdban az átlagember képtelen gondolkodni, millióban még talán!
.
Ahhoz képest egy csepp a TENGERBEN tűnik, hogy az Orbán klán egy maga írd, és mondd HÁROM ÉV ALATT 4,4 milliárdot vett ki a székháztolvajlás hozamából:
.
g7.hu/kozelet/20180605/harom-ev-alatt-harommilliard-forintot-vett-ki-cegeibol-az-orban-csalad/
.
Ez a NÉGY MILLIÁRD talán az eü. ADÓSSÁGÁLLOMÁNYÁNAK a törlesztésére elegendő!
.
tulipan
Jesszusom! Már megint? 2 hetente??? Már injekciós tű sem lesz??? Az ágybemű tök rongyos lesz?
Itsuka Nakimaga
"...soha nem látott fejlesztések előtt áll".
Ez a baj! Már tíz éve is a fejlesztések "előtt állt"! Mindig előtte ál.
Mikor áll egyszer majd - utána? Egyszer biztosan, de azt mi már nem érjük meg. Talán Kásler apó sem...
Levendula
KOMOLYAN???
ÉPPEN MOST KÉRTEM IDŐPONTOT A FIAMNAK EGY BŐRGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA, ÉS JÚLIUS 18-RA KAPTUNK! ADDIGRA A KEZÉN LÉVŐ PICI FOLT MEKKORÁRA FOG NŐNI?
VAGY MOST IS MENJÜNK "MÁSZEK DOKIHOZ"??? 10 EZER FORINTÉRT FOG ÍRNI VALAMI KENŐCSÖT!
kereső
Mindig -lehet,meg előtte áll. Ettől majd meggyógyul a beteg, mert kásler már megint beigért valamit. Csinálnak is valamit a rohasztáson kivül, vagy csak nyomják a propagandát? persze, egy propaganda kormánytól mi mást lehet várni?Plakátra vele!
Yoda69
Olyan fejlesztések előtt amelyeket soha nem fogunk látni.
Nessy
Ha a kormány elmúlt három hónap alatt tett igéreteit, törvényeit, ajándékosztását, valaki összeadná, kiderülne, hogy az Unió költségvetése sem lenne elég rá!
Apropó! Mi van a befolyt "chipsz adó" összegével? Vagy annak a duplájával csökkentették az egészségügyi előirányzatot?
Sámannus
tudjuk, a raktárkészlet dagad, és csak a fizetős gyógyításra van pénz, amit le is nyúltok.
Eladott Ország
Megy a handabandázás. Egy kis "kóstoló" a kalocsai kórházból: rtl.hu/rtlklub/hirek/rothado-falak-es-penesz-a-kalocsai-korhaz-tudogyogyaszatan
Nem értem mi a baj, a penész megakadályozza, hogy a vakolat az emberek fejére hulljon! Dicsérni kéne ezt a zseniális megoldást. És még ingyen is van, nem úgy mint egy stadion!
Ludas Matyi
ennek az embernek meg a szeme sem all jol, akkor hogy higyjen neki a nep!
csak úgy....
Még csak 69 éves és már szeni-szeni? Ingyen meccsjeggyel akarják vissza csalogatni a külföldre távozott fiatal dokikat és növérkéket? Éljenek az üres stadionok és a betegektöl zsúfolt kórházak? Oszt mibü csinál ez a 10 parancsolatot ösmerö orvosokat és növéreket a kórházakba?
Macskaszem
A soha nem látott fejlesztés azt jelenti, hogy soha senki nem fogja látni a büdös életbe, viszont a távoli jövőre tett ígéret Qrva jól hangzik a választási agymosásban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.