Másfél milliárd forintból megújul Magyarország legősibb kegyhelye a Fejér megyei Bodajkon, és zarándokház is épül a közelében.

"Szüksége van rá a magyar embereknek" – másfél milliárd forintból újítja fel a kormány a bodajki kegyhelyet
Fotó: Wikipédia/szabadoszoltan

A csütörtöki projektnyitó rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy

az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lőrinc és Mindszenty József.

Elmondta: a kormány hazai forrásból másfél milliárd forintot fordít arra, hogy a 21. század követelményeihez igazodó zarándokhely jöjjön létre. Megjegyezte, hogy Fejérben nemcsak a bodajki kegyhely újul meg, hanem az ercsi templom és az alsószentiváni zarándokhely is.

Spányi Antal megyés püspök kiemelte:

a kegyhely egyfajta "lelki-kegyelmi erőforrást" biztosít mindenkinek, aki ellátogat Bodajkra, ezért szüksége van rá a nemzetnek, a magyar embereknek.

Mórocz Tamás plébános közölte, hogy ötéves előkészítő munka előzte meg a Segítő Szűz Mária kegyhely felújítását és a Szent Imre zarándokház kialakítását. Jelezte, hogy 2016 októberében elkezdődött a templom barokk bútorzatának, műtárgyainak és faoltárának teljes restaurálása, amelyek a beruházás végén kerülnek vissza eredeti helyükre.

Elmondta, hogy az új zarándokház

GINOP-pályázat keretében épül meg.

Az a cél, hogy ne csak átutazzanak a zarándokok, hanem több időt töltsenek el Bodajkon és környékén – tette hozzá.

Kriston Kristóf, a menedzsment feladatokat ellátó Equinox Consulting ügyvezetője megemlítette, hogy 8,3 milliárd forintból 15 helyszín újul meg a Székesfehérvári Egyházmegyében, ebből eredetileg a bodajki kegyhely 500 milliót kapott. Mindez nem lett volna elég a megvalósításhoz, ezért Spányi Antal a fehérvári Püspöki Palota teljes felújítását "áldozta fel" a projekt miatt.

A tervek szerint a 12 hónapos projekt keretében teljesen felújítják a templombelsőt, megújul és kibővül a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítanak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épülnek és egy urnatemetőt is létrehoznak. Létrejön egy interaktív kiállítótér és egy galéria, amely kiállításoknak adhat otthont.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez nem MTI hír ugyan, de attól még igaz. Magyarországon 700 000 (hétszázezer) honfitársunk fázik minden télen, mert nincs annyi pénze, hogy normálisan fűtsön. A legkisebb nyugdíj összege 28 500 forint. Több mint 50 000 (ötvenezer) honfitársunk ennyi nyugdíjat kap. Ezt az összeget 10 éve nem emelték. Sok szegény család az otthon ápolt beteg hozzátartozójának nem képes megvásárolni az alapvető gyógyszereket sem. Végstádiumú rákbeteg emberek nem jutnak fájdalomcsillapítóhoz, ameddig a közgyógy-kártyát fel nem tölti a kormány abban a hónapban. Örüljünk inkább,hogy másfél milliárd forintból megújul Magyarország legősibb kegyhelye a Fejér megyei Bodajkon, és zarándokház is épül a közelében. De örülhetünk bátran a többi egyháznak nyújtott százmilliárdoknak is. Határokon innen és túl. Ne felejtsük el, ezt a pénzt nem ingyen adták, prédikáltak is rendesen a templomokban a választás előtt ! Egyébként azzal egyetértek, hogy egyházi műemlékeinket védeni kell, fel kell újítani, meg kell óvni ezeket az utókor számára. De amíg a mélyszegénység kézzel tapintható kicsiny hazánkban, a mélykeresztény, plebejus kormány mellett, addig elvárható lenne valamiféle súlyozás, prioritás felállítása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Szerintem a fidesz hallott valamit a középkori "búcsú cédulákról"!
Jó pénzért napokat lehetett megváltani a purgatóriumi tartózkodástól a bűnös lelkeknek. Ők is a purgatóriumi tartózkodás rövidítését vásárolnák meg!
Viszont a pokolra nem érvényesek a "cédulák"!
Borsodi
Ez is egy kidobott pénz a semmire.Szórjuk esztelenül,ész nélkül,Mert megtehetik.Kórházakra Magyarországon,nem külföldön itthon pusztul a Magyar ,vagy ez a fidesz néppárt célja?
Eladott Ország
Vajon a "lelki-kegyelmi erőforrás" biztosításában mennyi lehet az alkotmányos költség az arra érdemeseknek?
vacsi
Csak úgy repkednek a milliárdok... Miközben az oktatás, egészségügy, teljesen tönkremegy, már köszönő viszonyban sincs az "átkosban" biztosítottal.
Aki hisz az ilyen imádkozós kegyhelyekben, az saját zsebből fizetheti a fenntartását.
kereső
Kb.annyira mint az üveges tótnak a hanyattesésre. Az egyház több támogatást kap "hitéleti" tevékenységére, mint az egész magyar oktatás. Csináltassa meg abból.Ez már tényleg a pofátlanság teteje. Nem elég vagyont gyüjtöttek az adófizetők pénzéből az elmúlt nyolc évben? Lassan már csak ezért fizetünk adót,hogy az egyháznak legyen mit a tejbe apritania.És most már még a "lelkünk" is kellene, ahogy GG megmondta.
Zeta
a magyar embereknek szüksége van rá, mégis hány magyarra gondoltak. mert a nemzet már túljutott a 12 stáción , de ezzel a fidesz által nyújtott szemétséggel nem birkózik sehogy meg !
az "egyház" meg segít a fidesznek a nép butításában, bár ezt mindig tette a hatalom támogatásáért cserébe

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.