Szombat délutántól egy hétig teljes szakaszon fog közlekedni a 3-as metró a fővárosban, április 6-án azonban indul a déli szakaszon a korszerűsítés. Több változás is lesz a közlekedésben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint március 30-án, szombaton délután 13 órától adják át az utazóközönségnek az M3-as (észak-déli) metróvonal északi szakaszának felújított állomásait. Az átadási időpont előtt még pótlóbuszok közlekednek az északi szakaszon, a metró addig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér közt közlekedik.

Szombattól újra teljes a 3-as metró, de április elején indul a déli szakasz felújítása

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Kemenymate

Mint ismert, a korszerűsítés az északi vonalszakaszon (a Lehel tértől Újpest-Központig) másfél évig tartott, ezalatt a BKK több mentesítő járatot is indított, valamint a 12-es és 14-es villamosokat is megvariálta, hogy Észak-Pest (és Óbuda) térségéből megmaradjon a közlekedési főkapcsolat a belváros irányába.

A közlemény szerint "a metró elindulásával a felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe:

- A Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig jár.

- A 34-es és a 106-os busz ismét az Árpád híd M végállomásig közlekedik, korábbi menetrendje szerint.

- A 30-as buszcsalád járatai a metrópótlás alatti útvonalukat tartják meg, a Verseny utca felé továbbra is csak a 30-as busz jár majd.

- A 20E buszjárat közlekedése is visszaáll a metrópótlást megelőző rendre, a jövőben a Munkásotthon utca megállóhelyet nem érinti majd a járat.

- A 15-ös és a 115-ös busz dél felé a Lehel tér csomópontot továbbra is a Bulcsú utca felől közelítik meg, és továbbra is a villamosvégállomás mellett állnak meg.

Közúti változások

A közúton közlekedők számára április első felében

- a Váci úton és az Árpád úton fokozatosan megszüntetik a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél;

- megnyitják a forgalom előtt az Árpád út–Viola utca torkolatot;

- visszaáll az eredeti forgalmi rend az Árpád hídnál, a Váci út–Róbert Károly körút csomópontban, így a Váci útról újra lehet balra kanyarodni a Róbert Károly körútra a Lehel utca felé.

Április 6-án indul a déli szakasz lezárása

A 3-as metró teljes vonalán való utazás azonban nem sokáig adatik meg, április 6-án ugyanis elstartol a déli szakasz (Nagyvárad tértől Kőbánya-Kispestig) felújítása, amely miatt járatátszervezések, közúti változások lesznek, de még az elővárosi vonatoknál is módosul a menetrend és a végállomás néhány esetben. 

Részletes információk a vonal felújításáról itt olvashatóak:

Az M3-as metró rekonstrukciója

A BKK a déli pótlási szakasz mobilitási tervének lezárásakor felhasználta a metró északi szakaszán 2017 novemberétől sikeresen működő pótlás tapasztalatait: az M3-as metrópótlás zavartalan, a pótlóbuszok a rendelkezésre álló közúti kapacitást maximálisan kihasználva, csúcsidőben rendkívül gyakran, folyamatosan közlekednek.

A BKK közleménye szerint a metró ettől a dátumtól kezdve a Nagyvárad tér és Újpest Központ között fog közlekedni, a Nagyvárad tértől délre pedig csúcsidőben 45 másodpercenként induló metrópótló buszok állnak forgalomba (klímás, alacsonypadlós modellek, melyek gyorsabb közlekedését buszsáv, valamint előnyt biztosító jelzőlámpa-korrekció segíti majd). Az új buszjáratokat pedig már április 3-án elindítják, hogy hozzájuk lehessen szokni.

A BKK felhívása szerint mindenkinek számolnia kell azzal, hogy a pótlóbuszozás (vagy az alternatív járatok) miatt a menetideje 10-15 perccel növekedni fog.

- A reggeli csúcsidőszakban egyes pótlóbuszok M3E jelzéssel a Határ úttól indulnak majd, a Népliget érintése nélkül, az Üllői úti felüljárón át. 

- Új gyorsjárat indul a Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől a metró ideiglenes végállomásához, a Nagyvárad térre 194M jelzéssel. (Április 3-tól 5-ig az új buszjárat csak a Határ útig közlekedik.)

- Az Alacskai úti lakótelep, illetve Pestszentimre felől közlekedő autóbusz 254M jelzéssel meghosszabbított útvonalon szintén a Nagyvárad térig jár majd. A járat április 3-án indul.

- A Pesterzsébet felől a Soroksári úton a Nagykörút felé tartó buszjáratok közlekedését a BKK megerősíti: jelentősen sűríti a 23-as buszcsalád gyorsjáratait, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep felől közvetlen gyorsjárat indul 223M jelzéssel a Boráros térre április 3-tól.

- A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, valamint a Gyömrői út és környezete közvetlen metrókapcsolatának megőrzése érdekében a 200E buszjárat útvonalát a BKK meghosszabbítja a Nagyvárad térig.

- Rákoskeresztúr és Rákoscsaba felől 161E jelzéssel új járat indul az Örs vezér tere felé, ez a buszjárat az M2-es metró elérésével nyújt alternatívát a belváros felé.

- A kőbányai Újhegyi lakótelep felől az Örs vezér tere felé közlekedő 85E busz sűrűbben indul majd.

- Sűrűbben jár továbbá többek között a belvárost elérő 2-es villamos és a 99-es busz is.

Az elővárosi szolgáltatók is segítik a metrópótlást:

- A Volánbusz a Gyál felől a Határ út metróállomás felé közlekedő járatok közül a 84E, a 94E és a 294E buszok közlekedési rendjét úgy módosítja, hogy azok munkanapokon a hajnali óráktól kezdve egészen 8 óráig 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át elérik a metró ideiglenes végállomását, a Nagyvárad teret. A 89E járat változatlanul a Határ útig közlekedik.

- A Soroksári úton, valamint a Nagykőrösi úton közlekedő dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik.

- A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon. Akik Budapest elővárosai felől érkeznek vonattal, és a belvárosba szeretnének eljutni, érdemes Kőbánya-Kispesttől Zugló vasútállomás vagy a Nyugati pályaudvar felé továbbutazni a metrópótló buszra átszállás helyett.

- A rekonstrukció első hétvégéjén, április 6-án és 7-én a metró Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik; a metrópótló busz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. A további hétvégi metrópótlási rendről a BKK később ad részletes tájékoztatást.

null

null

A közlekedési cég közlemény végén még egy kis adatösszesítőt is megadott a déli szakasz pótlásáról:

"Az M3-as metró déli szakaszának pótlása idején Budapesten 80 autóbusszal több közlekedik, mint amikor nem szükséges pótolni a metrót; ebből több, mint 50 autóbusz a metrópótló vonalon jár majd. A metrópótló autóbuszok igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként indulnak, ami munkanapon több, mint 1600 járatindulást jelent. 3 mobil forgalomirányító egység a helyszínen segíti a fővárosi forgalomirányító központ munkáját. Közel 10 kilométer hosszon kijelölt buszsáv segíti majd a metrópótló autóbuszok zavartalan közlekedését, ehhez kivitelezés során közel 150 piktogram kerül fel az érintett utakra. Egyedi forgalomtechnika valósul meg több mint 10 fővárosi csomópontban, és közel 50 kereszteződésben újrahangolják a közlekedési lámpák beállítását."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.