Az oktatás helyzetéről tartottak kerekasztal-beszélgetést az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum politikusai szombaton Budakeszin.

Ellenzéki kerekasztal-beszélgetést tartottak az oktatásról

Fotó: Szél Bernadett / Facebook

A Mit nyújtana Magyarország számára a kiváló oktatás? című rendezvényen a pártok képviselői megegyeztek abban, hogy tartják magukat a kilenc párt által tavaly elfogadott Oktatási minimum 2018 elnevezésű dokumentumhoz.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő vitaindítójában arról beszélt, hogy csak panaszokat hallani a szülők, a diákok és a tanárok részéről. A diákok és a tanárok túlterheltek, a tanárok autonómiája "romokban" hever – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a nyelvoktatásban teljesen új stratégiára van szükség, a szakképzésben teljesen új tudásra van szükségük a diákoknak. Kitért arra, hogy elérte a 100 ezret azoknak a gyerekeknek a száma, akik általános iskolai végzettség nélkül estek ki a közoktatásból a tankötelezettség korhatárának csökkentése miatt.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy a kormányzat a keretszám-szabályozáson keresztül próbálja megszabni, kiből mi lehet.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy vélte: az oktatási rendszernek valóságosan fel kell készülnie arra, hogy a digitalizáció eszközeit beépítse az oktatásba.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára arról beszélt, hogy a pedagógusok képzését, megbecsülését és finanszírozását, valamint a tanszabadság kérdését mindenképpen újra kell alkotni. Hozzátette, hogy a jelen kihívásai között a készségek, képességek, szociális hozzáállások, attitűdök számítanak, amire egy merev oktatási rendszer rosszul reagál.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője arról beszélt, hogy a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek 2031-re fognak leérettségizni és abban a 12 évben olyan átalakulások történnek a világban, amelyeket nem is láthatunk előre és olyan problémákra kell felkészítenünk a gyerekeket, amelyek ma még nem is léteznek.

Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő szerint magas minőségű oktatási rendszerre lenne szükség, amelyben minden gyerek a készségeinek, képességeinek megfelelően, saját elképzelései szerint vehet részt. Hozzátette, hogy ma már az általános iskola elején szétválogatja a rendszer a gyerekeket és eldönti, hogy milyen pályát járhatnak majd be.

MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

arcmás
Ez az asztal nem kerek.
Qrvára egyenes.

A politikusok általánosságban gecik.
De a magyar politikus űbereli ezt.
Szánalmas !!!
Undorító !!!
Gyűlöletes !!!
Likvidálandó !!!

Ahogy nem védenek titeket, lecsapok.
Senki nem maradhat életben ebből a garnitúrából, nemzetgyilkosok.
Megértetek a halálra.
Én csak megrázom a gyümölcsfát, és lehullik a férgese.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.