Az Európába irányuló migráció miatt sorsdöntő lesz az unió és a kontinens életében a májusi európai parlamenti választás – Kovács Zoltán a svéd közszolgálati tévé Napirend című műsorában.

Kovács Zoltán: nincs lekiismeret-furdalásunk

Kovács együtt szerepelt a műsorban Stanislas Guerinit, a Köztársaság lendületben nevű francia kormánypárt párttitkárával, A műsorban levetítettek egy interjút Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták EP-választási csúcsjelöltjével is.

Kovács szerint az európai civilizáció alapja a kereszténység, ha nem is vallásilag, de kulturálisan, és "ha ezt valaki meg akarja változtatni, akkor Európa valami mássá alakul, mint ami az elmúlt néhány évtizedben volt". A jelenlegi migrációs nyomás Európán a következő évtizedekben várhatóan fennmarad.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapvető értékeit, az államtitkár kijelentette:

nincs lelkiismeret-furdalásunk ezekkel kapcsolatban, különösen nem kellett hogy legyen az utóbbi három évben, a migrációs válság kitörése óta, mert e vádak – még az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárásai is – csupán politikai vélemények voltak, politikai boszorkányüldözés folyt, folyik Magyarország ellen.

Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet Emmanuel Macron francia elnök erősebb Európáról szóló elképzeléseivel. Budapest szerint csak azokon a területeken kell erősíteni az integrációt, ahol erre van lehetőség, például prioritásnak kell lennie az európai határok megvédésének és az európai védelmi erők létrehozásának.

Stanislav Guerini szerint a mostani EP-választás "a végét jelentheti Európának, mert egyes erők Európán belül ezt akarják".

Viszont:

ha tovább akarjuk építeni Európát, akkor újra kell alapítanunk, és ezt tartalmazza Emmanuel Macron javaslata is: Európának újjá kell születnie.

A legfontosabb tét a választáson szerinte a klímaváltozás. "Ezt mondják a gyerekeink. Ez az egyetlen prioritás, amelyben minden erőnket egyesítenünk kell" – szögezte le.

A tömeges migrációval pedig csak "következetes európai módszerrel tudunk megbirkózni" – mondta. Ő is fontosnak nevezte az európai közös védelem megteremtését, de emellett a befektetést is a fejlett technológiákba.

Frans Timmermans kijelentette, hogy a mostani EP-választás a legfontosabb lesz az 1979-es első közvetlen voksolás óta: "küzdelem Európa lelkéért".

Szerinte az a kérdés, hogy olyan Európa felé tartunk-e, amelyben félünk a tőlünk különbözőktől, és úgy gondoljuk, hogy falak vagy kerítések mögött biztonságban vagyunk.

Olyan Európa felé, amelyben lakói ellenségeket teremtenek a saját társadalmukban vagy a határ túloldalán – tette hozzá.

Szerintem ez csak további konfrontációhoz és a fenntartható társadalom megteremtése lehetőségeinek elvesztéséhez vezet. Az ezeket képviselő reakciós erők ellen progresszív ötletekkel kell fellépnünk. Európa a kisebbségek kontinense, ha a biztonságunkat mások kizárásával akarjuk megteremteni, akkor elvesztjük a szabadságunkat, az alapvető európai értékeket.

A Magyarországgal szembeni kritikákkal kapcsolatban Timmermans kijelentette: "a magyarországi helyzet elszomorító". Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi tíz évben nagyon sikeres volt az emberek félelmeinek kihasználásában. Orbán azt mondja, hogy a keresztény értékekért küzd, de közben hagyja, hogy a magyar hatóságok felügyelete alatt lévő menedékkérők éhezzenek. "Az európai keresztényeknek fel kellene háborodniuk amiatt, hogy valaki ily módon manipulálja az ideológiájukat" – szögezte le.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Hát az nem is lehet, mert nincs nektek olyan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Miképp is lehetne,hiszen ennek alapfeltétele a lélek megléte.? Furdalás meg csak ezután lehetne?
papa.49
Ezzel az aljas dologgal még véletlenül se lehet titeket megvádolni, még hogy LELKIISMERET mikor beálltatok a fütyiszbe kint hagytátok az ajtó előtt, és elfújta a szél !!!
simmering73
Mikor volt nektek lelkiismeretetek, te véglény!
Desischado
Lelkiismeret? Azt sem tudjátok, hogy az micsoda, zotya! Ahogy a gerinc, a becsület és a humanizmus is simeretlen fogalom egy fidesznyik parazitának. Erről lehet benneteket a legjobban felismerni!
terlasz
Ezt az embert már rég lenyelte egy krokodil.
papa.49
@terlasz: Nincs olyan szerencsénk )))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.