A Nemzeti Pedagógus Kar szerint ismét a pedagógusbérek rendezésére van szükség, oly módon, hogy azok megőrizhessék az értéküket a jövőben.

Újabb béremelést akarnak a pedagógusok
Fotó: Komka Péter/MTI

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben emlékeztetettek arra, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése után az illetményük több lépcsőben emelkedett.

Ugyanakkor a pedagógusilletmények az évtized elejéhez hasonlóan befagytak, ennek következtében a legkisebb pedagógusbért mostanra a garantált bérminimumhoz kell felzárkóztatni, amire korábban még nem volt példa

- tették hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar egyszeri korrekciót javasol, amellyel visszaállítanák a pedagógusilletmény és a garantált bérminimum legalább 2013. szeptemberi arányát. A garantált bérminimumhoz igazítanák az illetményalapot és a pálya első 10 évére dinamikusabban emelkedő illetményt is szorgalmaznak, illetve szükségesnek látják, hogy valódi differenciálási lehetőség legyen az alapilletmény és a pótlékok esetében.

Javaslataik között szerepel a tényleges és állandó

jutalmazási lehetőség, a béren kívüli juttatások, szakkönyvtámogatás, ruhapénz, valódi pedagógusigazolvány biztosítása.

Támogatásokat adnának a pályakezdőknek, így szolgálati lakást, ösztöndíjat. Fontosnak tartanák a bértábla bővítését, a kategóriák közötti várakozási idő rövidítése és a rugalmas nyugdíjazás lehetőségét is – olvasható a pedagóguskar javaslatait taglaló közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.