Idei legmagasabb árát érintette kedden a világpiaci olajár részben az Irán elleni szankciók kiterjesztésének a lehetősége, valamint a Venezuelai exportfennakadások miatt, amelyek tovább fokozhatják az OPEC önkéntes termeléskorlátozásának kínálatcsökkentő hatását, részben pedig azért, mert enyhültek az aggodalmak a világpiaci keresletnövekedés lassulása miatt.

Egekbe szökött az olajár
Fotó: Pixabay

A Brent nyersolaj ára 69,50 dolláron tavaly november óta a legmagasabb, azaz idei legmagasabb árát érintette, majd lefelé korrigált. Az amerikai WTI az idén első alkalommal ért el 62 dollár feletti árat 62,02 dolláron. A WTI szintén tavaly november óta a legmagasabb árat érte el kedden.

Európai idő szerint délután három órakor a Brent jegyzése hordónként 68,77 dolláron állt, ami 0,35 százalékos árcsökkenésnek felel meg a keddi globális kereskedés kezdete óta. A WTI hordónként 61,77 dolláron 0,29 százalékkal állt magasabban keddi kezdő áránál.

Az Egyesült Államok újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba Irán ellen, holott a már érvényben lévő szankciók is felére csökkentették az ország olajexportját. A szintén amerikai szankciók alatt álló Venezuela egyik olajterminálja pedig leállította az exportot.

A Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése szerint márciusban az OPEC exportja négyéves mélypontot ért el, mivel a szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia az önkéntesen felvállaltnál nagyobb mértékben csökkentette termelését.

Az áremelkedéshez hozzájárultak a világ legnagyobb gazdaságai, az Egyesült Államok és Kína makrogazdasági teljesítményének alakulásáról közzétett legfrissebb adatok is. Négy hónapja először növekedett ugyanis a kínai feldolgozóipar márciusban, jelezve, hogy a kormányzat gazdaságélénkítő intézkedései lassan kezdik éreztetni hatásukat.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Meg dől a forint befele. A dollárral szemben már elesett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.