Magyarország nem támogatja az európai uniós külpolitika terén a minősített többség alkalmazását – mondta Németh Zsolt, kormánypárti képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A Fidesz többség ragaszkodik a vétójához – nehogy már a többség akarata érvényesüljön

A fideszes képviselő szerint ugyanakkor az Uniónak hallhatóbb, egyértelműbb, bátrabb külpolitikát kell folytatnia. Mindeközben azonban ne sértse a tagállamok önállóságát, és ne idézzen elő újabb megosztottságot a tagországok között.

Németh tehát úgy vár egyértelműbb és bátrabb, uniós külpolitikát, hogy a legkisebb diplomáciai lépést is mind a – jelenleg – 28 tagállamnak jóvá kell hagynia.

Az elmúlt időszakban Magyarország több ízben is megakadályozta az EU egységes, külpolitikai fellépését – egyebek mellet a Kínával szembeni védekezés, valamint az arab államokkal történő megállapodás során is. E két esetben az Orbán-kormány volt az egyetlen, amely az egységes, uniós álláspont elleni vétóval megakasztotta a folyamatokat. 

Amennyiben elegendő lenne a minősített többség a külpolitikai lépésekhez, úgy az Orbán-kormány vétó lehetősége megszűnne.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Na az EU-nak még ezt a szálat is el kell varrni, hogy ezek a nímandok ne tudjanak vétózni.
kereső
Ha rossz a gyakorlat, meg kell változtatni-,mert igy orbán fújhatja a passzátot!A megosztottságot meg asajnos a magyar kormány terjeszti európában is, mert itthon olyan jóól bevált, az "oszd meg és uralkodj" politikája.Hasonlit ez az orbáni politika az itthoni ellenzékben töltött éveihez- minél rosszabb ott, annál jobb a fidessnek=orbánnak.Ha súghatnék "Brüsszelnek"!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.