Az Állami Számvevőszék által ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása 2016 és 2018 között.

17 magyar kórházból egyetlen egy sem működött jól

Salamon Ildikó, az ÁSZ felügyeleti vezetője közölte, a szervezet 2016 és 2018 között végezte el 17 kórház ellenőrzését, valamint öt kórház utóellenőrzését. Az ellenőrzött 17 kórház közül egyetlen egyben sem volt teljesen szabályszerű a gazdálkodás, ezért számukra összesen 441 javaslatot fogalmaztak meg.

Az öt utóellenőrzött kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény pedig végrehajtotta ugyan a feladatokat, egy részüket azonban csak határidőn túl, kettő pedig nem tette ezt meg.

A kórházak túlnyomó többségében nem voltak szabályszerűek és elég hatásosak a belső kontrollrendszerek, a pénzügyi gazdálkodásban és vagyongazdálkodásban előforduló szabálytalanságok pedig ennek hiányosságaira vezethetők vissza.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta: alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást kapják, amihez átláthatóan, hatékonyan és szabályosan működő szervezetekre van szükség, ennek elérése érdekében pedig az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi az egészségügyi ágazatot.

A központi költségvetésből 2013. és 2017. között átlagosan évente 600 milliárd forintot fordítottak egészségügyi intézményekre, adósságállományuk mégis évről-évre újratermelődik, ami magas kockázatot jelent.

Mivel a kórházak jelentős nemzeti vagyonnal és közpénzzel gazdálkodnak, ezért kötelesek azokat átlátható módon felhasználni, az ellenőrzött kórházak gazdálkodása mégsem felelt meg a köszpénzfelhasználásra vonatkozó követelményeknek.

Az ÁSZ elemzése szerint a nem átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás is hozzájárulhatott a kórházak működési gondjaihoz, valamint korlátozza a kórházak gazdálkodásághoz szükséges költségvetési források meghatározását, valamint adósságuk okainak feltárását. Az alelnök szerint a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezetek vezetőinek feladata és felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is fenyegethetik.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
A gond az, hogy a felelős vezetőket nem szakmai hozzá értés, hanem politikai hovatartozás alapján nevezik ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@nezelodo: De az árokba sem lökték, úton maradt.
Nem tudom melyik városról van szó, mert az egészségügy, főleg a kórházak, a szocializmus utolsó bástyái.
csipetke
Az EU-ban nálunk fordítják a legkevesebb pénzt az egészségügyre,a kórházigazgatók nem művészek,hogy abból a kevés pénzből csodát tegyenek.A kórházak milliárdos adósságot görgetnek maguk előtt,de hurrá! épül a nyócvannyócadik stadion.
A sok üresen kongó stadion fenntartási költségeit megkapnák a kórházak/egészségügy,egycsapásra megoldódna a gond.Reméljük,a következő miniszterelnöknek nem lesz ilyen idióta hobbija...
nezelodo
@verőce21: Na ezzel ezt az intézményt és a vezetést nem lehet megvádolni, kemény fideszes lenyúlás volt az üzemeltetése, és a búcsú is milliárdos volt, a kormány által jóváhagyott végkielégítés formájában. Oda valahogy nem mentek az egri kórház védelmében oly sikeres kórházvédők, hogy megvédjék a fideszes haver pusztításától.
Desischado
Nem kellene annyit lopni, a stadionok meg a határon túli és egyéb finanszírozásból simán rendbe lehetne rakni az egészségügyet! Rohadékok!
verőce21
@nezelodo: Ha nyugdíjazták, eszerint már nem lopja tovább a kórház kasszáját. Írod: "...és a búcsú is milliárdos volt" és "okos sem volt nagyon" - ezek valószínűleg erős túlzások, de tőled nem szokatlan, ha fideszesről van szó. De a Te "haverod."
nezelodo
@verőce21: Na nem az emberüket nyugdíjazták, az talán nem kaphatott volna egymilliárd fájdalomdíjat, (bár ki tudja), hanem az országban több kórházat üzemeltető céget. Egyébként hol olvastad tőlem a nyugdíjazás kifejezést? Hogy okos volt e? Ha az, nem veszélyeztetik a kétharmadot, és nem adják át a körzetet a rivális pártnak. (Az önk. választáskor vitte a pezsgőt, ünnepeltetni magát, de mondták neki, hogy bocs, de elbuktad! Akkor ez okosság, vagy hatalmi gőg?) A túlzások pedig nem tőlem, hanem a választóktól származnak, arrafelé már tudják mi az elsöprő választási győzelem, és kezdik lékelgetni az "elsüllyeszthetetlen" csatahajót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.