Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint jelenleg az összeomlás irányába halad az Európai Unió (EU) a jogállamiság, az emberi jogok és a demokrácia elvének abszolutizálása, átpolitizálása miatt.

Államtitkár: az összeomlás irányába halad az EU

Orbán Balázs Az uniós jurisztokrácia hatalmi szerkezete és az EP-választás címmel pénteken megtartott budapesti konferencián arról beszélt, hogy az unió egy "trilemmával" néz szembe. A jogállamiság, az emberi jogok és a demokrácia, olyan három elv, amely nélkül egy alapdokumentum alá szervezett nemzetközi közösség nem élhet meg, de "ha ezt a hármat akarjuk egyszerre, ráadásul abszolút módon megvalósítani, akkor ez a rendszer összeomlásával fenyeget" – mondta.

Szerinte, ha egyszerre szeretnénk a jogállam, az emberi jogok abszolutizálását elérni a "szisztémában", valamint egyszerre szeretnénk maradéktalanul megfelelni a demokrácia körülményeinek, akkor "az ilyen rendszer, ami erre a három elvnek az összességére épül, össze fog omlani. Az Európai Unió pontosan ebbe az irányba halad jelen pillanatban"

- fogalmazott Orbán Balázs.

Hangsúlyozta: az említett három elv, amire az európai együttműködést alapítani kell, de a három elv abszolutizálása, átpolitizálása végső soron nem a rendszer stabilitásának erősítéséhez, hanem a rendszer leépülésének irányába mutat. Erre a diszfunkcióra rá kell irányítani a figyelmet, "el kell kezdeni kongatni a vészharangot" – tette hozzá az államtitkár.

Mint Orbán Balázs kifejtette, azt látni az unióval összefüggő vitákban, hogy nem tudni mi a jogállamiság európai fogalma, nem lehet meghatározni egy objektív módszer alapján, ezért nem tudjuk ezt egy egységes módon kikényszeríteni a tagállamokon keresztül. Az emberi jogokkal kapcsolatban is hasonló a helyzet, az alapjogok "abszolutizálása, túlpörgetése" végső soron aláássa azt a jogvédő rendszert, amely az eredeti, első generációs alapjogok és szabadságjog védelmére épült ki. Továbbá az elmúlt évtizedekben az európai demokrácia kiépítésére tett kísérletek mind ellenkező hatást értek el, több példa is azt mutatja, hogy a demokrácia védelmére hivatkozva valójában a demokráciának, ami a többségi elvet jelenti, az aláásása történik.

Szájer Jószef fideszes európai parlamenti képviselő a tanácskozáson arról beszélt, hogy az EU működtetésének szinte minden területén érzékelhető

egy olyan mechanizmusnak a létrejötte, amely egyértelműen igyekszik "a politikailag meg nem alapozott" föderalizmus felé húzni a rendszert.

A politikus egy többpontos javaslatot vázolt fel a rendszer megváltoztatására. A javaslatok között szerepel az "ever closer union" elvének eltörlése, a tagországok egyenjogúságának tiszteletbentartása, az uniós intézmények politikai elfogultságtól történő mentesítése, valamint a nemzeti alkotmányos rendszerek megerősítése.

A tanácskozást a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara rendezte.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
pont olyan buta gátlástalan bunkó vagy mint a névrokonod! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.