Soha nem volt ilyen nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre – mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a szövetség XXX. közgyűlésén.

Soha nem volt olyan nehéz öt évük a magyaroknak, mint 2014 óta

Beszámolójában Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az elmúlt három évtized tevékenységét értékelve elmondta: a szövetség végig következetesen képviselte a kárpátaljai magyarság érdekeit, és ezt fogja tenni a jövőben is, hiszen

soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben.

A kárpátaljai magyarság a második világháborút követő időszak óta a legnehezebb öt évet tudhatja maga mögött a 2014-es fordulat után. Porosenko elnök nem tartotta be a 2014. május elsején a KMKSZ-szel Ungváron aláírt választási megállapodást, és az abban foglaltaknak épp az ellenkezője történt: vehemens támadás indult a kijevi hatalom részéről a kárpátaljai magyar közösség ellen szerzett jogainak a visszavétele, s végső soron érdekképviseletének az ellehetetlenítése érdekében.

"A KMKSZ azonban nem hátrált meg, állta a sarat, az ukrajnai nemzetiségek közül egyedüliként 65 ezer aláírást gyűjtött az anyanyelvű oktatás megszüntetésére irányuló ukrán oktatási törvény és az előkészületben lévő nyelvtörvény ellen."

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ukrán elnökválasztásra utalva elmondta: felcsillant a pozitív változás reménye.

"Mi azt reméljük a jelenleg zajló ukrán elnökválasztástól, hogy az új elnök a demokrácia megerősítéséről fog tanúbizonyságot tenni."

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
nekünk 10-óta erőteljesen romlik! =))
Nessy
Minden részvétem de nincs már annyi miiliárdunk, amennyit ne tudnátok elkölteni!
Nekünk sem könnyű, mégis a mi kormányunk az itthoni magyarok helyett titeket támogat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.