Márciusban 209,3 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartás központi alrendszerében, így a február végi 67,3 milliárd forintos többlettel együtt az első negyedév végén 141,9 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés.

Gombócból is sok: ennyi hiányzik az államkasszából

Az első negyedév végén a központi költségvetés 139,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,7 milliárd forint hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 1,4 milliárd forintos többletet értek el.

Az első negyedévi deficit az idei évre előirányzott 998,4 milliárd forint pénzforgalmi hiány 14,2 százalékát teszi ki.

Az 1,8 százalékos hiánycél az államadósság arányának további mérséklésével párhuzamosan teljesíthető idén – mutatott rá közleményében a tárca.

Tavaly az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az első negyedévet, 2018 márciusában 345,3 milliárd forint volt a havi hiány.

Idén az első három hónapban általános forgalmi adóból 305,4 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 41,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 64,1 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 28,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztési projektek – az előfinanszírozás gyakorlatából adódóan – továbbra is jelentősen befolyásolták az egyenleget. Március végéig összesen 283,7 milliárd forint uniós bevétele keletkezett a költségvetésnek, a kiadások pedig 344,3 milliárd forintot értek el.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Hogy is mondta a bölcs rabbi?
-Hiányod vsn, fiam? Tedd vissza...
csak úgy....
Egy gazdaságilag dübörgö országban hiány az állam kasszában?
Zsebeket kiüríteni ...
ágimami
De csak azért, mert MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.