Kiadta a magyar lakosság friss vagyonfelmérését a Magyar Nemzeti Bank. Egy átlagos magyar háztartásnak 27 millió forint a nettó vagyona, a medián ezzel szemben 12 millió forint. Legnagyobb mértékben a reálvagyonok értéke nőtt 2014 óta. Bár a szegényebb 50 százalék lefaragott a hátrányából, a háztartások nettó vagyonának több mint 90 százaléka a felső 50 százalékba tartozik. A felmérés szerint 2014-hez képest a magyar átlagcsalád 9 millió forinttal tudta növelni a vagyonát 2017 végére.

Kiderült: ennyi vagyona van egy átlagos magyar háztartásnak

2017 végén 27,1 millió forint volt egy átlagos magyar háztartás nettó vagyona, ami csaknem 9 millióval több, mint a 2014-es átlag

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss vagyonfelméréséből, amit a Központi Statisztikai Hivatal készített el.

A felmérésben 15 ezer háztartást kérdeztek meg. Az adatokat kivetítették a lakosság egészére, a lakosságot a nettó vagyona alapján 10 egyenlő részre osztották, így jött ki Magyarország lakóinak legszegényebb és leggazdagabb egytizede (decilise) is, és a rájuk eső vagyonhányad.

Leginkább Közép-Magyarországon nőtt a nettó vagyon a 65 év feletti korosztályban.

A felmérés adatai szerint 2017-ben a háztartások 84 százaléka rendelkezett lakóingatlannal.

 Gépkocsija a háztartások 54 százalékának van.

Valamennyi készpénzzel minden háztartás rendelkezik, addig például tőzsdei részvénnyel csak a háztartások egy százaléka.

A legnagyobb felmért vagyonnal rendelkező háztartás vagyona meghaladta a 3 milliárd forintot és 8 háztartás rendelkezett 1 milliárd forint feletti vagyonnal a felmérés alapján.

A legnagyobb felmért hiteltartozással rendelkező háztartás hitelállománya valamivel 100 millió forint felett volt.

A felmérés szerint a vagyonnövekedés egyik fő oka az ingatlanok értékének növekedése, de a lakosság pénzügyi eszközeinek értéke is nőtt, miközben az adósság is csökkent.

A teljes felmérést itt olvashatja el: MNB

Forrás: MNBpenzcentrum.hu, Index, Blikk

Fotó és címlapi kép: Pixabay cco

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Még jó, hogy kiderült!!! :DDD
Annyira imádom az ilyen felméréseket!! Kár, hogy ez nem vonatkozik rám és azt hiszem nem vagyok egyedül!!
@papa.49: Én is keresgéltem, de nem találom sehol!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Szartolcsy hiába keresem azt 27 millát az Istennek se találom küld már ide )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
vacsi
A mi családunk teljes vagyona 60 ezer Ft. A környezetünkben mi még jól állunk, azokhoz képest, akik hónapról hónapra nem jönnek ki a pénzükből. Mennyi lehet akkor a leggazdagabbaknak? És vajon, hogyan jutottak hozzá? Mert munkával nem...
Nessy
@papa.49: Én azóta is keresem ama 11 millió forintot, amivel Matolcsy szerint rendelkezem, mint megtakarítással. Aztán rájöttem, hogy Lőrinc barát vette át szocialista megőrzésre!
ágimami
Még jó, hogy kiderült!!! :DDD
Annyira imádom az ilyen felméréseket!! Kár, hogy ez nem vonatkozik rám és azt hiszem nem vagyok egyedül!!
@papa.49: Én is keresgéltem, de nem találom sehol!!!
Eladott Ország
De... Magyarország jobban teljesít... vagy nem? Azért én megvárom Béla elemzését is.a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fimg.444.hu%2Fszilagyi_bela.jpg&key=-EWWczceypy1P6xDBz5Vxg&w=600&h=332
Kezdetnek mindjárt Veresné Novák Katalin Éva vagyonkáját szemléztem (már ami bekerült a nyilatkozatba), ide is másolom: Budapest, XI. kerületében egy 240 nm-es családi ház felének a tulajdonosa, ezt 2010-ben vásárolta.
Ugyanebben a kerületben 2003 óta fele részben tulajdonosa egy 90 nm-es társasházi lakásnak. Még mindig ugyanott 1996-ban vásárolt egy 56 nm-es lakást. Szegeden van egy 67 nm-es lakása. Szintén Szegeden van egy 166 nm-es lakása is. És még mindig Szeged, 174 nm-es lakás. Balatonlellén van egy 47 nm-es üdülője. Szegeden egy 50 nm-es garázs fele.
Más nincs, például autó sem. Hol marad a négy kerék? Az ingatlanokon kívül van még 14,5 millió forint bankbetét, kap tőlünk 997 200 forint alapfizetést (az egyéb juttatásokat nem lelem) és van évi 2,1 millió forint jövedelme ingatlan bérbeadásból. Ez mondjuk elég soványka, de talán szeret a család egyszerre öt házban lakni. Ki tudja? Ha már az a néhány család, amelyik ilyen istenáldotta tehetségeket adott a honnak, akik ügyesen megtollasodtak, esetleg jól lakott, ideje lenne a többiekről is elgondolkodni. Nem adományok és alamizsnák formájában, hanem elsősorban munkahelyek, emelkedő bérek, infrastruktúra, szociális biztonság, az oktatás fejlesztése, tehetséggondozás, ösztöndíjprogramok keretében. uploads.disquscdn.com/images/3d7a9f7305932fdb4c4a61261c3c73a6d99b63ef3b463761dfb4a08599653f10.jpg?w=600&h=402
Eladott Ország
Az emberek anyagi helyzete parádés, hiszen a miniszterek milliós fizetéseket vihetnek haza, a háztartások megtakarítása folyamatosan a csillagokat rugdossa lefelé az égről, például a Mészáros család akár napi tízmilliót is megspórolhat többek között a rezsicsökkentésen. Ilyen körülmények között valóban nincs más megoldandó kérdés, mint a migráció és persze Soros György. Hiszen Bakondi György szakértő is szakért a közpénztévében. Mindjárt, de tényleg mindjárt megindul huszonszázezermillió migráns mindenhonnan és el fogják árasztani Kiskunlacházát, ahonnan az őshonos bennszülöttek kiszorulnak, át kell adniuk házaikat, asszonyaikat, munkahelyüket és fizetésüket a vadaknak. Ettől a borzalomtól egyedül csak úgy lehet megmenekülni, ha Orbán Viktor örök időkre megmarad vezérlő csillagnak, célszerű lenne esetleg meg is koronázni (vagy a Duna jegén, vagy a puritán büfében, egy Gundel-fasírt elfogyasztása közben), mert akkor egyenes ágon öröklődhetne az ország. Az elsőszülött már amúgy is felkészült és teljesen alkalmas az apja örökségének továbbvitelére.
Magam sem tudok mást javasolni mint azt, hogy amennyiben egy árkon-bokron át hazudozó, a saját hatalmán és a pereputtya gazdagodásán kívül semmi mással nem foglalkozó, hatalmi törekvései érdekében bármire képes figurára vágyik valaki az országa élén, feltétlenül támogassa a fideszt. De csak akkor.
papa.49
@ágimami: @Nessy: @vacsi: Azt hiszem ez a felmérés egyikünkre se vonatkozik, mert mi nem számítunk bele a lakosságba, miért mert a ,,lakosságnak,, van több ingatlana (nekem egy sincs), van több gépjárműve több milliós értékben darabonként ( nekem van egy 25 éves Ford Escortom, amit most ráadásul hátulról megtörtek Szolnokon), van megtakarításuk több milliós nagyságban ( nekem ez sincs ezért élünk szinte egyik napról, a másikra) tehát összegezve ÉN NEM SZÁMÍTOK BELE A LAKOSSÁGBA, MERT SEMMIM SINCS !!!
Az igaz, hogy dolgoztam egy életen keresztül, nem loptam, nem csaltam SZEGÉNY IS MARADTAM ÖREGSÉGEMRE, és akkor jönnek az ilyen cikkek, hogy az emberben a méreg felforr miattuk !!!
advocat
Ja! Ha Lőrinc milliárdjait is beszámítjuk! Akkor k.va gazdag lennék.
advocat
@papa.49: Az átlag a nulla és a millárdokból adódik. Neked a nulla jutott, és ez statisztikailag rendben.
papa.49
@advocat: Azt hiszem igazságod van, csak az a baj ilyenek mint én vagyunk vagy 5 millióan, a másik véglet talán 100 ezer, hogy a dögvész pusztítson köztük )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jozefina
Hazugság lehet az egész!!! Ezt még ők sem hiszik el.!!
namihami
Még dgy "" átlag"".
Biztos az Orbán/Mészáros és az aluljáróban alvó Kovács vagyonát átlagolták.
Eladott Ország
Ezekben a KSH kimutatásokban, a választásokban, sőt már az alkotmánybíróság határozataiban is annyira hiszünk mint a pártállam határozataiban, semennyire azaz, szarni bele. Sajnos a demokrácia már nyomokban sem lelhető meg a csúti gerinctelen patkányfészekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.