Megkezdődött a teljes területzár.

A BAH-csomópont teljes területét lezárták, nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan a környékre – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t szerda délelőtt.

A rendőrök a lezárás utolsó mozzanatait végzik, hamarosan ők is elhagyják a területet, majd átadják a helyszínt a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, akik megkezdik a robbanótestek hatástalanítását.

A Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre.

Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki.

A műveletben csaknem 370 ember vesz részt.

A honvédségi tűzszerészek szerint mindkét bomba kívülről rozsdás, de mindkettő robbanóképes állapotban van, a gyújtószerkezetek élesítve vannak.

A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy annak mi lesz a sorsa: szállítás vagy helyszíni megsemmisítés. A gyújtószerkezet kiszerelése, valamit a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész tartózkodik majd a bombáknál.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: lezárták a BAH-csomóponti felüljárót, az Alkotás utcát a Csörsz utca és a Hegyalja út között, a Hegyalja utat az Alkotás utcától az Avar utcáig, az Avar utcát a Hegyalja út és a Csörsz utca között, a Csörsz utcát pedig az Avar utca és az Alkotás utca között. A csomópont felé vezető útvonalakon torlódásra kell számítani.

A 17-es és a 61-es villamos terelve a Krisztinaváros át közlekedik, a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar közötti megállókat nem érinti.

A 8E autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Süveg utca és a Döbrentei tér közötti megállókat nem érinti.

A 110-es és a 112-es autóbusz terelve jár, nem érinti az Apor Vilmos tér és a Sánc utca közötti megállókat.

A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es autóbusz rövidített útvonalon a külső végállomás és Kelenföld vasútállomás között közlekedik.

A 212-es autóbusz módosított útvonalon jár, Svábhegy felé nem érinti az Alsóhegy utca és a Galántai utca közötti, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd, budai hídfő közötti megállókat.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.