Tanulással a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is ki lehet törni – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára a pécsi Gandhi Gimnázium indulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki ünnepségen.

A tanulást ajánlotta a romáknak kitörési lehetőségként az oktatási államtitkár
Fotó: Sóki Tamás/MTI

Bódis József Magyarország és Európa elsőként roma nemzetiségi érettségit adó intézményének oktató-nevelő munkáját méltatva azt mondta: a gimnázium különleges helyzetét nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerik.

Ennek bizonyítéka, hogy a gimnáziumot az UNESCO is felfedezte, és a pécsi oktatási módszer 2017-ben felkerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatokat tartalmazó regiszterére – fogalmazott.

Az idei év hétköznapi roma hőse címmel kitüntetett Sztojka Edinát méltatva kiemelte: az ápolónő életútja azt igazolja, hogy

tanulással ki lehet törni a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is.

A Gandhi Gimnázium életre hívói is jól tudták, mennyire fontos a tanulás és az abban rejlő lehetőségek – közölte Bódis József, aki az eseményen részt vevő diákokat arra biztatta, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Bogdán Jánosra (1963-1999), a gimnázium első igazgatójára emlékezve azt mondta, a néhai intézményvezető büszke lenne a most negyedévszázados iskola eredményeire, annak fejlett infrastruktúrájára.

"Elégedetten figyelné az újabb és újabb érettségizőket, a felsőoktatásban továbbtanulókat és azokat is, akik felnőttként döntöttek úgy, hogy visszaülnek az iskolapadba, hogy érettségit szerezzenek"

- fűzte hozzá.

Bódis József személyes álláspontjának hangot adva arról is beszélt, hogy az intézmény lelkes tanárai és diákjai által létrehozott szellemi közeg az integráció egyik legfontosabb, legjobban működő és támogatandó módszere.

A Gandhi 25 – Újra együtt! című, hétfőn indult ünnepi eseménysorozat csütörtöki fő eseményén a középiskola diákjai zenei és irodalmi műsorokat adtak elő. Az eseményen felszólalt Vörös István, a Gandhi Gimnázium alapító tanára, volt megbízott igazgatója és az intézmény jelenlegi vezetője, Ignácz István.

Az igazgató a jubileumi programok hétfői indulásakor az MTI-nek elmondta, hogy az idei tanévben vizsgázókkal együtt mintegy nyolcszázan szereztek érettségit a gimnáziumban. Az intézményben mindkét magyarországi cigány nyelvet – a beást és a lovárit is – oktatják, azokból érettségizni és nyelvvizsgázni is lehet – ismertette. Hozzátette: az intézmény művészeti iskolája kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a cigány táncokat és zenét, valamint a klasszikus művészeti ágakat tanítsa. Tájékoztatása szerint tanulóik elsősorban Baranya, Tolna és Somogy megyéből érkeznek, de debreceni, egri és zalaegerszegi diákjuk is van.

A rendezvény csütörtökön 25 órás cigánymese-olvasással és általános iskolások számára rendezett cigány népismereti vetélkedővel folytatódik.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ebből a magaslatból kizárólag a Rogán Antallal és Farkas Flóriánnal megtámasztott fidesz magasodik ki, mint egy égre törő obeliszk. A Híd a Picsába projekt teljesen rendben van. Fillérre tudjuk, hogy miért került annyiba a vizes vb, amennyibe került (bár kétszer annyit is megért volna nekünk), ahogy azt is tudjuk, hogy pontosan mi történt a letelepedési kötvényekkel, abból kik és mennyit profitáltak. A magánnyugdíj pénzek mindenkinek ott figyelnek a személyes nyugdíjszámláján, hogy a rászoruló gyermekeknek jobb legyen, Mészáros Lőrinc nemzetközi tudósok által kiállított pecsétes papírokkal tudja igazolni, hogy az IQ-ja megtízszereződött 2010 október nyolcadikán, reggel kilenc óra nyolc perckor, mégpedig lábkörömvágás közben. Azóta pedig fáradságot nem ismerve teremti a magyar munkahelyeket ágról ágra, valamint hűvös halomba. Konkrétan tudjuk, hogy a drágajóminiszterelnökúr saját lábakkal megáldott lánygyermeke és az ő szerető férje mit keresett Bahreinben és miről csacsogtak ott mindenféle kormánytagokkal, valamint arra is van hitelt érdemlő magyarázat, hogy miért gondolták az ottani hivatalos szervek, hogy ők éppen Orbán Viktor miniszterelnök kedves feleségével csacsorásznak. Minek a pedagógus? Én sem tanultam, oszt' látod mire vittem!
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/04/12705492_995829030453874_3400939487193956882_n.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Tanulni? Faradalmas, hosszu es nem kifizetodo. Raadasul a szem is elromlik a vegere.
orbanisztanban sokkal jobb beallni a fideSSbe. Elobb utobb biztos odajutsz a konderhoz, ahol most orban es sleppje csucsul.
emerencia
@Yoda69: Ráadásul, ha nő vagy, akkor majd az O1G szellemében realizálódott illiberális unortodox nemzethy álkeresztény Magyarországon öregen, ha kell betegen fogod ledolgozni az elvégzett iskolát miközben a fiatalabb, tanulatlan társaid már a megérdemelt nyugdíjukat élvezik.
Dr plágium
Ja flóri az élő példa. Lop, csal, hazudik mégis érinthetetlen.
Yoda69
@emerencia: Pontosan. O1G-nek sikerult elérni az uram bátyám rendszert. Itt már csak a csokosoknak all a világ.
egy esetben megéri mégis tanulni, ha külföldön képzeli el a jovojet az ember. Idehaza teljesen felesleges idopocsekolas
emerencia
@Yoda69: Összeakadok néha olyan ifjú hölgyekkel, asszonyokkal, édesanyákkal, édesapákkal akiknek mostanság nagyon jó dolguk van. Dől a lé mindenhonnan, (az egyébként jómódú felmenőktől is) úgyhogy nem kell garasoskodniuk. O1G családpolitikájának következtében van pénzük mindenre. Némelyek ki is oktatnak rendesen, hogy ez így van rendjén, minden nekik jár, ők a jövő. A társadalom többi részének pedig az a dolga, hogy akár a saját nyomora árán is biztosítsa az ő és családjuk kiváló életfeltételeit. Ugyanakkor tele az ország olyan fiatalokkal is akik más lehetőség híján kemény munkával, tanulással próbálják megkeresni az itthoni életkezdésre valót, hiába! Végső elkeseredésükben aztán sokan közülük valamely külföldi vécépucolói állásban találják magukat majd később mégis hazahúzza a szívük. Attól félek, hogy az igazságtalanul lúzernek nyilvánított fiataljaink a társadalom többi korosztályának nem NER tagjaival együtt fogják megfizetni a csókos (csok-os) kiváltságosok mostani jólétét és a későbbi, törvényszerűen bekövetkező csokos buktákat egyaránt. O1G világában csak vesztesek és nyertesek vannak. A normális, demokratikus, tervezhető életvitel a teljes határon belüli lakosságból úgy kb. 4-5 millió (de lehet, hogy még több!) ember számára pedig csak álom marad...
Yoda69
@emerencia: En 2000-ben O1G elso regnalasa alatt jottem el otthonrol. MAr akkor is kilatastalannak tunt a Mo.-i elorejutas. Csak azt tudom mondani aki teheti irany kulfold ott van a lehetoseg, (persze csak a azoknak akik nem csokosok).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.