Jane Haining embermentőre Skócia, Magyarország és az egész világ egyaránt büszke lehet – mondta David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetén vasárnap este Budapesten.

David Mundell: Jane Hainingre Skócia és Magyarország egyaránt büszke lehet

Résztvevők a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett Élet menetén Budapesten, a Március 15. téren 2019. április 14-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A rendezvényen, amelyen az idén a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjére emlékeznek, David Mundell úgy fogalmazott:

Jane Haining a "tisztesség, a tolerancia és az egyenlőség példaképe" volt diákjai, köztük sok elárvult zsidó lány számára.

Ezek az értékek vezérelték akkor is, amikor határozottan megtagadta, hogy magukra hagyja tanítványait a második világháborúban – mondta, idézve az embermentőt, aki szerint "ha ezeknek a gyermekeknek a napsütésben szükségük volt" rá, "akkor a sötétség óráiban még inkább!".

Az emlékséta résztvevői a sófár és a skót duda hangjára indultak el a budapesti Március 15. térről és a Jane Haining, majd az id. Antall József rakparton vonulnak a Cipők a Duna-parton emlékműhöz.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.