Ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok 2020 szeptemberétől.

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak

- jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

Technikummá alakulnak a szakgimnáziumok – további változások is lesznek

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak; a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd

- hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár felidézte, a kormány elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, ehhez az ITM cselekvési feladattervet készít, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.

Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba.

Az összetett stratégia végrehajtásához szükséges intézkedések bevezetését 2020 szeptemberében tervezik

- közölte Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár ismertette: a stratégia egyik fő pillére a környezet, elsősorban a tanműhelyek fejlesztése. Mint mondta, a képzéseket olyan környezetben kell végezni, amelyek a legkorszerűbb eszközökkel felszereltek.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy

a szakképzésben karrierlehetőséget lássanak a tanulók, illetve a szülők.

A gazdaság fejlesztéséhez minőségi munkaerőre van szükség, és ehhez minőségi képzést kell nyújtani – fogalmazott.

A harmadik fő pillérként említette, hogy a legújabb ismeretekkel rendelkezők oktassanak a szakképzésben, ezért a vállalati mérnököket bevonnák az oktatásba, illetve a gyakorlati oktatókat vállalati helyszíneken képeznék tovább.

Az új szakképzési struktúráról szólva elmondta: a 2020 szeptemberétől felmenő rendszerben induló ötéves technikumokban az első két évben ágazati alapképzést kapnak majd a diákok, ezt az időszakot ágazati alapvizsga zárja. A következő három évben növekvő képzési időt töltenek a vállalatoknál a tanulók, akiket az is ösztönöz majd, hogy a cégek választhatnak, kikkel kötnek közülük szerződést.

Az ötödik év végén tesznek érettségit és technikusi vizsgát a diákok.

Pölöskei Gáborné kitért arra, hogy jelenleg szétaprózódott a képzés, az iskolarendszerszerben 286 féle szakmát oktatnak. Az új struktúrában meghatározzák, melyek ágazatonként az alapszakmák.

A tervek szerint ezt a mintegy 200 szakmát oktatják majd az iskolarendszerben, a specializáló, szakosító képzésekre pedig az iskolarendszeren kívül kerül sor.

A helyettes államtitkár kiemelte a technikumi képzés összekötését a felsőoktatással.

Ahogy fogalmazott,

a technikusképzés a mérnökképzés előszobája lesz, szakirányú továbbtanulásnál a technikusi képesítés megszerzését magasabb felvételi pontszámmal számítják majd be.

Jelenleg a hároméves szakközépiskolák képzik a szakmunkásokat, akik az iskola végén nem tesznek érettségi vizsgát. Ezeket az intézményeket a szintén hároméves szakképző iskolák váltják majd fel 2020 szeptemberétől, ugyancsak felmenő rendszerben. A szakképző iskolákban az első év ágazati alapismereti oktatás lesz, ezt követi két év duális képzés.

Pölöskei Gáborné a stratégia fontos elemének nevezte, hogy kialakítják a lemorzsolódás csökkentésének új rendszerét, ami megadja a felzárkózás lehetőségét a lemaradó gyerekeknek.

A nyolc osztályt elvégzetteknek – nem kötelező jelleggel – orientációs osztályokat hoznak létre, itt egy év alatt nem az általános iskolai hiányokat akarják pótolni, hanem a gyerekek kompetenciáit fejleszteni, amire a további tanulást rá lehet építeni.

Már működik kísérleti osztály, 67 tanuló van ebben a rendszerben, a fogadtatás a gyerekek és a szülők részéről is pozitív – tette hozzá.

Féléves, illetve egyéves alapkompetencia-fejlesztő programokba kapcsolódhatnak be azok a gyerekek, akik az általános iskolát sem tudják elvégezni, majd műhelyiskolai képzéssel rész-szakképesítést szerezhetnek.

A várakozások szerint ezzel a mostani 12 százalékról 3 százalékra csökkenhet azok aránya, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolarendszert

- jelezte a helyettes államtitkár.

Kiemelte azt is, hogy

újjászervezik az ösztöndíjrendszert, illetve a szakképzést támogató juttatásokat.

Az új elemek között említette: az ösztöndíj kifizetésének egy részét ahhoz kötik, hogy a tanuló befejezi-e a képzést, ekkor kapja meg az egyösszegű pályakezdési juttatást.

Az ösztöndíjak az első félév kivételével eredményfüggőek lesznek, ezért jelentős különbség lehet a diákok között.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, a Szakképzés 4.0 stratégia végrehajtásának megkezdéséhez szükséges forrásokat betervezik a 2020-as költségvetésbe.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Volt már ilyen. Nincs új a nap alatt, csak a marhák száma nő időközönként.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: Nem érdemes vitatkozni velük!Romániában lehet,hogy másképp volt!
Már leírtam,hogy a nyolc általános után (felvételizve) négy év technikum jöhetett,majd újra
felvételizve a felsőfokú technikum,amit később"főiskolává" léptettek elő! A végén diploma-
munka megvédéssel,ill. az "üzemmérnöki diploma" volt az út vége!! Én végigjártam azt az
utat,mert a műegyetemet végzett kollégák,mondták,hogy az egyetemen tanult elméleti anyag
egyötödét sem használták az iparban,vagy a tervezőintézetekben! ...és igazuk volt...!
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 08:09; Hároméves technikus képzés sohasem volt. Akik pedig a négyéves szakközépiskola után technikus minősítő vizsgát tettek, politikai gazdaságtan is képezte a vizsga anyagát. Te lehet hogy fideszes teológiára járhattál és az osztályfőnököd Pölöskei Gáborné volt, innen eredhet a rálátásod a dolgokra.
kokopelli
@Eladott Ország: Az "inas-képzés" tartott három évig! Amikor a "technikumokat". az érettségis
villanyszerelőképzőre degradálták,a haverjaim fogták a fejüket,mert tudták,hogy én még az "Üteg-
utcát" végeztem el! Úgy válogathattam a munkaadók között,ahogy akartam,holott a kezdő fizetés
mindenhol 1100 Ft volt!
Eladott Ország
@kokopelli: Valóban a technikumok eltörlését a közvélemény nem fogadta osztatlan sikerrel. Építőipari vonatkozásban a technikusképzést le kellet "zülleszteni", mert elég jó képzést kaptak az akkori felsőfokú technikumokhoz majd a főiskolákhoz viszonyítva és a kivitelező építőiparban technikus uralom volt az építésvezetőtől a vezérigazgatóig , felső vezetésben is. Nos ezt le kellett valahogy "törni", a képzést le kellet fokozni, hogy a magasabb (felsőbb) végzettségűeknek is jusson (dinnyeföld) vezetői beosztás.
advocat
Ezektől a baromarcúaktól erre lehet számítani. Bár a címfestőknek, bélyegzőkészítő haveroknak ez nagy üzlet!
kokopelli
@Eladott Ország: Csak a névben történt változás,mert amikor a jelentkezést leadtuk,akkor még Felsőfokú Technikum volt,de már szeptemberben "K.K.Műszaki főiskolának hívták!Ugyanazok az óraadók az iparból és ugyanazok a tanárok a nem szakmával foglalkozó tárgyakban (Pol.gáz,ma-
tek,filozófia,egészségügy stb!) A titulusunk is "Villamos üzemmérnök" (erősáramú szak) volt!Nagy
"mákunk" volt!A főiskolai felvételin sok technikumi ismerőssel jöttünk újra össze,igaz más korúakkal,
de úgy +/- 3 évvel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok