A magyar export 2014 óta minden évben megdöntötte korábbi rekordját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) kötött külgazdasági együttműködési megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón, Budapesten szerdán.

A magyar export 2017-ben 100 milliárd euró fölé emelkedett, tavaly pedig meghaladta a 105 milliárdot.

Magyarország lélekszáma alapján a 88-ik a világon, exportteljesítménye alapján a 34-ik. Magyarország a világ autóexportjában a 20-ik, gyógyszerexportjában a 19-ik, gabonaexportjában a 15-ik.

A magyar emberek teljesítménye nyomán világszínvonalú termékek kerülnek a nemzetközi piacokra

- fűzte hozzá.

 Szijjártó: évről évre rekordot dönt a magyar export

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kezet fog az együttműködési megállapodás aláírásán Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián 2019. április 17-én. Az egyezmény szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az exportpiacokon folyó versenyben a szellemi termékek egyre nagyobb szerepet játszanak, a feltörekvő keleti országok pedig jelentős keresletet támasztanak. A Srí Lankával kötött, 149 millió eurós hitelszerződés alapján meginduló beruházásokban a vízgazdálkodás és a közlekedésfejlesztése mellett a közigazgatás, igazságszolgáltatás modernizálására is sor kerül. "Ebben a világ nagy részese előtt járunk" – mondta a miniszter.

A Srí Lankával kötött megállapodás részeként a magyar digitális bírósági rendszer szellemi termékeit is értékesíti az ország 32 millió euró – mintegy 10,25 milliárd forint – értékben. A digitális bíróság exportképes magyar szellemi termék, tartalmaz többek között beszédfelismerő rendszert, és lehetővé tesz távmeghallgatást, illetve tárgyalások audovizuális rögzítését – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Handó Tünde, az OBH elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar igazságszolgáltatás a digitális rendszerek felhasználásában "fényévekre jár attól, ahol pár éve tartott".

Bár a rendszerváltás első két évtizede nem "kényeztette el" a bíróságokat, az elmúlt években viszont eddig nem látott mértékű forrásbővülés volt, ami jelentős informatikai fejlesztést tett lehetővé.

Míg 2013-ban csak 300 elektronikus kapcsolattartás volt ügyfél és bíróság között, 2018-ban már 1 millió, továbbá az ország 72 bírósági tárgyalótermében tarthatnak távmeghallgatásokat, és idén újabb 112 ilyen tárgyaló épül ki. Ez azért fontos, mert az ügyfelek időt, pénzt takaríthatnak meg, javul a sértettek, védett tanúk biztonsága, és nem lesz szükség a fogvatartott veszélyes bűnözők szállítására – ismertette Handó Tünde.

A beszédfelismerő rendszer emberi hang alapján leírja a szöveget, az elektronikus akta, pedig tértől és időtől független bíráskodást tesz lehetővé, hiszen minden érintettnek a nap 24 órájában ingyenes hozzáférést biztosít a rá vonatkozó ügyiratokhoz – tette hozzá az OBH elnöke.

Az OBH és a külgazdasági tárca közti Handó Tünde és Szijjártó Péter által szerdán a Magyar Igazságügyi Akadémián aláírt megállapodás rögzíti, hogy a két szervezet a jövőben együttműködik elektronikus bírósági megoldások külföldön történő megismertetésében és hasznosításában.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Úgy értette, hogy az alapanyagot, amit ideküldenek a németek a magyar összeszerelő üzemekbe, azt mi összeszereljük és visszaküldjük nekik. Nélkülük éhendöglenénk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
A saját bőrünkön tapasztaljuk ezt a döbbenetes sikersztorit.
könnyű lelki sértés
Évről évre egyre több a szegény, és a szegények egyre szegényebbek.
Emeltet kit érdekel a hülye statisztikád?
(Amúgy hányingerem van a "magyar ember"-ezéstől. Ezek úgy csinálnak, mintha. Pedig közel sem.)

A másik, ami miatt durvára nem érdekelsz, és nem kell tőled semmi: https://alapblog.hu/nem-leszunk-gyarmat/...
Na, ez egy olyan statisztika, ami önmagáért beszél. Ezért nincs is hozzáfűzve semmi.Nem kell.

(U.i.: A szíjgyártóból is egyre kevesebb van már, míg Szijjártóból eggyel több a kelleténél)
nevemnick
Azzal dicsekszik a kakadú, amihez semmi közük sem volt.
advocat
Csak az a baj, hogy azokat itt csak összeszerelik.
Szeparepa2
Ilyen az amikor egy komplexusos megalomániás, retardált értelmi fogyatékos idióta magas pozícióban van... az égvilágon mindenben "rekordod dönt" természetesen... bár a képet árnyalja, hogy van egy pszichopata náci elmebeteg bűnöző főnöke, aki ezt a nyomorúságot még katalizálja vastagon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok