Nemcsak magyar állampolgárok szerepelhetnek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a pártlistákon, hanem más európai uniós tagállam jelöltjei is felvehetők arra, ha van magyarországi lakcímük.

Nem csak magyar állampolgárok szerepelhetnek a listán

Az EP tagjainak választásáról szóló törvény szerint az EP tagjait arányos választási rendszerben, listás szavazással választják, az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Listát pártok állíthatnak, ennek feltétele legalább 20 ezer választópolgár ajánlásának összegyűjtése.

Az EP-voksoláson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgára (amennyiben magyar listára kívánnak szavazni). A nagykorú magyar állampolgárok közül a magyarországi lakóhellyel rendelkezők mellett szavazhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. (Ez az úgynevezett aktív választójog, vagyis a szavazati jog.)

A választhatóság joga a passzív választójog. Ez a jog megillet minden nagykorú magyar állampolgárt, valamint az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárát.

Az alaptörvény szerint nincs sem aktív, sem passzív választójoga annak a magyar állampolgárának, akit "bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt", illetve annak a magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgárnak, akit az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

Szabadon dönthetnek a pártok arról, hogy listájukon a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek, azonban egy választópolgár csak egy listán szerepelhet jelöltként. Listát legkésőbb április 23-án 16 óráig lehet bejelenteni, a listákat az ajánlások ellenőrzése után – legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon – a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba.

A listán szereplő jelöltnek nyilatkoznia kell arról, hogy a jelölést elfogadja, és nincs olyan tisztsége, amely összeférhetetlen a képviselői megbízatással, illetve megválasztása esetén arról lemond.

A listán azonban nemcsak magyar állampolgárok szerepelhetnek, hanem az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is. A Nemzeti Választási Iroda ilyenkor a jelölt állampolgársága szerinti tagállam illetékes hatóságát értesíti arról, hogy a jelölt magyar listán kíván indulni, és kéri annak igazolását, hogy a jelölt az állampolgársága szerinti tagállamban nem áll olyan rendelkezés hatálya alatt, amely szerint nem választható.

Elutasítja a Nemzeti Választási Bizottság annak a jelöltnek a nyilvántartásba vételét, illetve törli a jelöltek közül azt, akit az EU más tagállamában jelöltként nyilvántartásba vettek, illetve akinek az állampolgársága szerinti tagállam illetékes hatóságától kapott válasz szerint nincs választójoga.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Így juthatnak be tőkés -féle lények az EP-be
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
@Eladott Ország: mi történhetett?? Talán nem veri elég erősen az asszonyt??!!
vacsi
Sok arabnak, négernek van magyarországi lakcíme! Ők is lehetnek a magyarok szószólói?! Na, szépen vagyunk!
papa.49
@Eladott Ország: Erre gondoltam én is )))))))))))))))
teuton
@vacsi: Latom, olvasasi nehezsegeid vannak, tipikus birka-kor! Az arab es neger az nem allampolgarsag, barmilyen szarmazasu es vallasu lehet a szavazo, ha egy külföldi EU allam polgara es a sajat orszagaban nem szavaz. Remelem, ez nem okozott most neked ertelmezesi problemat, de ha igem, egy 8 eves elmagyarazza neked, ö megerti! Egyebkent pedig a külföldön elö magyar is szavazhat a tartozkodasi orszagaban es ott nem negerezik le. Kultura kerdese...
vacsi
@teuton: Sajnos, azt hiszem, pontosan értem...
Lepényleső
...tehát adott a lehetőség az eddig begyakorolt csalás folytatására,a választók akaratának
teljes figyelmen kívül hagyására? Na akkor hol tartunk? 1948-at írunk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok