Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.

Erdő Péter: "Magyarországon az elmúlt 30 évben nem javult a vitakultúra"

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nagycsütörtöki főpapi olajszentelési szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában 2019. április 18-án. A szertartás alkalmával újítja meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papsága papi ígéretét. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A bíboros hangsúlyozta:

annak is a javát kell akarnunk, akivel nem értünk egyet, és nyitottnak kell lenni arra, hogy befogadjuk a gondolatait. Ehhez persze türelemre és önfegyelemre is szükség van, de e nélkül aligha jöhet létre párbeszéd.

Erdő Péter szerint

Magyarországon az elmúlt 30 évben nem javult a vitakultúra, a szólásszabadsággal együtt a beszólás is szabaddá vált, és olyan stílusú megnyilatkozások hallhatók, amelyek korábban alig.

A bíboros arra a kérdésre, hogyan alakul a vallásukat gyakorlók száma, azt felelte: a történelem folyamán óriási hullámzás figyelhető meg ebben akár Budapesten is.

Az első világháború előtti nagyon alacsony szintről a két világháború között jelentősen nőtt a hívek száma, majd a 70-80-as évektől megint csökkenő tendencia rajzolódik ki, és az utóbbi pár évben még inkább érzékelhető a csökkenés.

Rámutatott: a vallásgyakorlat nemcsak a vasárnapi templomba járást jelenti, és a kérdésfeltevés, hogy gyakorolja-e a vallását, a katolikusoknál rosszabb statisztikát eredményez, mint egy olyan vallásnál, amelyik nem írja elő a vasárnapi templomba járást. Ők vallásgyakorlónak nevezhetik azt is, aki egy évben egyszer, vagy egyszer sem megy el a templomba, ezzel szemben "nálunk arról, aki harmincszor megy el", mondhatják, hogy nem gyakorolja eléggé a vallását.

Hozzátette:

nagy ünnepek táján, karácsonykor, a húsvéti időben az is eljön, aki máskor nem szokott, ezért fontos, hogy úgy fogadjuk az embereket és úgy végezzük a liturgiát, hogy érezzék, "itt életünk legmélyebb kérdéseiről van szó".

Erdő Péter a fiatalok megszólítási lehetőségéről szólva ismertette: csak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében 450 hittanár dolgozik az iskolákban, akik "csakis a fiatalokkal vannak kapcsolatban". Ugyanakkor az iskolai hitoktatás jelenlegi rendszere azt eredményezte, hogy kevesebben járnak el a templomi foglalkozásokra.

Ebben természetesen nagy a szülők felelőssége is, hiszen egy hétéves gyerek egyedül nem fog elmenni a templomba

- jegyezte meg.

Lehet arról vitatkozni, hogy előnyös-e ez a rendszer, de a számokat nézve biztos, hogy most többen vannak beíratva katolikus hittanra, mint ahányan húsz éve jártak templomi hitoktatásra

- mondta a főpásztor.

Hozzátette: igyekeznek más ifjúsági foglalkozásokkal, kórussal, nyári hittantáborokkal elérni, hogy a fiatalok "odataláljanak" a templomba.

A bíboros a magyarországi templomok állapotáról szólva felidézte: a katolikus egyház épületállománya az évszázadok során egy a maitól teljesen eltérő társadalmi-gazdasági rendszerben alakult ki. Részben egyházi birtokokra terhelték rá az épületek fenntartási költségeit, részben pedig a városok, helyi földbirtokosok, kegyurak vállalták ezt a terhet. Ez azt is jelentette, hogy sokszor ők határozták meg, milyen, illetve mekkora legyen egy-egy templom.

Kifejtette, ez a felelősségvállalás a második világháború után, de legkésőbb 1951-ben megszűnt. Az egyháznál maradt tehát az épületállomány a fenntartás fedezete nélkül. "Azóta igyekszünk mindig a legsürgősebb javításokat elvégezni", és természetesen a városok és az állam is segített már korábban is olykor-olykor – mondta. A rendszerváltozás után újra előkerült ez a kérdés, és valamelyik szentszéki egyezménybe is belekerült, hogy az állam hozzájárul az épített örökség fenntartásához.

Elmondta, jelentős állami támogatásokat kapott az egyház, emellett az úgynevezett hitéleti forrásokból, tehát az adó 1 százalékából és a járadékból, amit az egyházak évente kapnak, szintén sokat használnak fel épületeik fenntartására. Így lassanként megújulnak a székesegyházak és a forgalmasabb helyeken lévő templomok.

Erdő Péter beszélt a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő munkálatairól is.

Mint mondta, nagy lendülettel haladnak a találkozó előkészítő munkái, már zajlik az előregisztráció, konkretizálódnak a hét programjai, felkérték az előadókat és a szentmisék főcelebránsait, elkészült a kongresszus monstranciája (úrmutató, szentségmutató) és zeneművek is születtek a rendezvényre.

Május elején a világ püspöki karainak küldöttei találkoznak Budapesten, hogy tájékozódjanak a kongresszus előkészületeiről és végigjárják a tervezett események helyszíneit – mondta Erdő Péter.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Excellenciás Uram! Ehhez bizony önök is hozzájárulnak!
Igaz, önök nem vitatkoznak. Viszont a papok a szószékről az igét nem "in nomine Domini", hanem Orbán nevében, és érdekében hirdetik!
Nincs olyan ünnep, amikor is a szentbeszédben ne szerepelne a migráció. Választás előtt meg egyenesen párt nagygyűlés lesz a szent miséből!
Tudjuk, hogy egy megtért bárány sokat ér, de ez a "bárány" nem megtért, hanem kihasználja, felhasználja a vallást a saját érdekében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Vitakultúra,ez a témája? Emberek tízezrei önhibájukon kívül az utcán,cirka telenként száz
megfagyván,a közös vagyon szétlopása csalással hatalmat bitorlók által,magánnyugdíjak
elrablása,trafikosok padlóra juttatása,az állami korrupció törvénybe iktatása,stb,stb,stb?
Lehetne gratulálni főkereszténységégének,megtalálta szarva között tőgyét a tehénnek?
justhpeter
@Nessy: 15:56: Teljesen igazad van. Erdő esetében (is) erről van szó.
justhpeter
Bíboros Úr ! Az ön vitakultúráját az alábbi kép a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/im... - Eladott Országnak köszönhetően - mindent meghatározóan tükrözi. Nézze el nekem, ha az egyházi személyeknek a vitakultúrájával kapcsolatos véleményére leszek kíváncsi, egy nemrégen még köztünk élt atya véleményét idézem majd fel, aki önnel szemben élete becsületével csak javítani próbálta egyházának süllyedő tekintélyét, míg ön csak szégyent hozott rá.
Nessy
Exelenciás úr! Mint tudjuk, Istennel / Orbánnal nem lehet vitatkozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.