A váci megyéspüspök szerint a kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember.

Beer Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentőnek, megrázónak és gondolatébresztőnek nevezte, hogy éppen Húsvét előtt égett le a Notre-Dame. Ugyanakkor úgy vélte, ebből nem kell apokaliptikus értelmet leszűrni.

A tűzvész után neki először az evangéliumi jelenet jutott eszébe, amikor Jézus megsiratta a jeruzsálemi templom pusztulását, ami 40 évvel később bekövetkezett. A másik gondolata az volt, hogy a Húsvét a feltámadás ünnepe.

A Notre-Dame arra is emlékeztette, hogy „nincs itt maradandó városunk”, nem ez az örök lakóhelyünk.

A harmadik gondolata az volt, hogy bármilyen csodálatos is egy kőtemplom mint művészeti örökség,

nem szabad elfelejteni, hogy Jézus az élő templomot, az embert tartja a legnagyobb értéknek.

Érdemes arra gondolni, hogy mi az az életünkben, ami igazán fontos. A kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember – tette hozzá.

Fontos és nagy értéknek nevezte a templomokat, a kereszténység eredeti értelmében az emberi kapcsolatok, az erkölcsi értékek, a nevelés, a jövőről való gondolkodás fontosabb.

Az idei Húsvét legfontosabb üzenetének Beer püspök azt tartja, hogy

felszabadult örömmel forduljanak az emberek egymáshoz.

A püspök fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok segítését. A tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg ez volt, ám az évszázadok alatt elitiskolákká váltak.

Föl kéne ébredni, vissza kell térni az egyházi iskolákban az eredeti szándékhoz. A megyéspüspök szerint a hátrányos helyzetű gyerekekre kellene több figyelmet fordítani, a szakmunkásképzésben kellene részt venniük az egyházi intézményeknek.

Címlapkép: atv.hu

(ATV, 24.hu)

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@Csizmás Kond: Nekem bizony van ünnepen, mégpedig amit Isten rendelt. Az emberi törvények, ünnepek nem vezetnek jóra Isten rendelése nélkül.
Én nem vagyok hazug és nem küldök hamis, álságos kívánságot. Jókívánságom csak annyi lehet feléd, hogy hagyd el a hazugságokat. Addig semmi jót nem kívánok sem neked, sem a többi hazugnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@görbetükör: ma 10:38.
Én sosem zagadtam,hogy nem voltam,nem vagyok vallásos ember.Olyan családban nőttem fel( Kádár korszak) amikor a pártnak a tagjai nem lehettek vallásosak.A szüleim párt vezetők voltak,így a vallást belém mint rossz dolgot nevelték.Akkor találkoztam a vallással,mikor ápolónő lettem és az idős betegeket láttam,hallottam imádkozni. Olyan kép alakult ki bennem,hogy a vallásos emberek mind szegények,de nagyon hisznek Istenbe. Azok az idős emberek úgy is éltek,mint ahogy Isten elvárta tőlük. Közben jött a rendszerváltás és hirtelen mindenki nagyon vallásos lett.Olvasgattam azokat az újságokat mik már a rendszerváltás után írtak a vallásokról és megmondom őszintén,pont a papokban láttam meg a vallásból való gúnyt űzést. Kapták a kormányoktól a sok pénzt, a híveket is megvágták rendesen,még is mindig sírtak,hogy kevés a pénzük.Láttam nagyon sok vallásos embert meghalni,akik az Igaz istenben hittek és boldogan várták a halált.Nagyon tisztelem azokat az embereket,akik a vallást arra használják,hogy valamibe tudjanak kapaszkodni,de cserébe Ők is becsületesen éltek. Mára már csak azt látom,hogy a Papok,a különböző vallások,épp úgy mint a pártok,egymást mocskolják. A Magyar papok már nem Istent,hanem Orbánt szolgálják. Nem vagyok ateista,mert bár nem láttam Istent,de ha tényleg van,akkor legalább azokat segítené,akik az Ő elvárásai szerint élnek. Mára 64 éves koromra,úgy érzem annyit látok a világból,hogy a vallás is egy üzlet lett.Háborúkat gerjesztenek,nem azért hívják a híveket,hogy közösen imádkozzanak,hanem,hogy kalapozzák a pénzt és az éppen hatalmon lévő kormányt segítsék. Az idős emberek,akik még tényleg hisznek Istenbe és az Ő küldötteikbe a papokba,sajnos nem látják,hogy ez ami most van,már nem a vallásról,hanem a pénzről szól.@görbetükör:
Eriksson
@cikicakk55: Van igazságod, de a világ minden pénze nem volna elég az éhezők tartós jóllakatásához. Étel vagy érték csak akkor képződik, ha valaki azt megteremti magának, vagy a közösségnek. Semmiből nem lesz semmi. Se élelem, se építmény, se vagyon.

Itt van ez a négymilliárdos lottónyeremény. Ugye elképesztő összeg? Ha a boldog nyertes jótékonyságból egyformán akarná szétosztani az ország lakosai között, kb 400.-, azaz négyszáz forint jutna fejenként.
De mondjuk, ha ezt valamilyen közérdekű beruházásba vagy gazdasági vállalkozásba fektetné, azzal sok-sok ember megélhetéséhez járulna hozzá.

Az az ember, akinek a pénze eddig elfekvő tőke volt, százmillió euróval járult hozzá a Katedrális újjáépítéséhez. Enné többet nem is tehetett volna. Nem a templomért, az emberekért.
cikicakk55
@kokopelli: tegnap 20:10
na én is ezen húztam fel magam.Azt megértem,hogy egy világhírű templomról van szó.A világ örökség része,de akkor is csak egy épület. Több millió éhező viszont ember,akik nem luxust várnának el,csak egy kicsivel több ételt,orvosokat ha betegek és nem sámánokat.Nem értem,hogy miért sikerült két nap alatt annyi Eurót összegyűjteni,amiből több millió szegénynek lehetne élelmiszert adni,vagy orvoshoz vinni a beteget,akár gyerek akár felnőtt.Hogy lehet egy épületet az emberi életek elé helyezni. Persze mára már megértettem,hogy az egyházaknak Isten csak egy szimbólum,amivel az elkeseredett szegénységet lehet hülyíteni.Ők hisznek az igaz istenbe,úgy is élnek és szerintem sokkal többet tartanak be a 10 parancsolatból,mint az egyházaik papjai. Mára a papokra nyugodtan ellehet mondani,hogy politikusok lettek. A rangjuk fenntartásáért misébe burkolt politikai kampányt folytatnak. Számomra undorító az ilyen egyház.Sajnálom azokat az embereket,akik úgy érzik,hogy ha minden vasárnap elmennek templomba és minden este imádkoznak,akkor isten kegyes,és könyörületes lesz hozzájuk és családtagjaikhoz.Még egyetlen hívő(igaz hívő) sem mondta,hogy csalódott istenbe,mert felrobbantották a családja tagjait a terroristák,cunami ölt meg több ezer embert. Mindig találtak mentésget Istennek,hisz Isten csak jó és igazságosat cselekszik.Annyi karakterem még van,hogy ha ez igaz lenne,akkor a parlamentben már csak egy két ember lézengene,a többit utol érné Isten haragja)
Eriksson
@cikicakk55: 19:50 Én sem kaptam vallásos nevelést, de arra azért megtanítottak eleim, hogy tisztelni kell az embert, magát. Mindegy, hogy ki fia - borja, milyen a vallása.
Sajnos manapság ez már egyre nehezebb, mert a rendszerváltozás óta egyre több az olyan, aki nem tisztel se Istent, se Embert.
cikicakk55
@görbetükör: tegnap 10:38
lehet,hogy valamit félre érthetően írtam. Az én véleményem a vallásról nem az itt fórumozó emberek miatt az ami.Nem nevelkedtem vallásosan,de mikor felnőtt lettem,már sokat megértettem belőle,attól függetlenül,hogy én magam nem vagyok megkeresztelve,nem járok templomba. Írásom lényege az lett volna,hogy egy épület újra építésére 2 nap alatt össze jött több milliárd Euró,még az éhező,nélkülöző emberekért,vagy a 2 millió forintból megoldható gyermek műtétre hetekig,vagy hónapokig várnak a szülők. Persze,hogy nem lehet mindenkit megmenteni aki éhezik,vagy aki olyan országban él,ahol alapból nyomor van és nem feltétlen az emberek miatt,hanem olyan az ország adottsága. Az,hogy kiemeltem 3 embert a fórumból nem jelenti azt,hogy ezen túl az én véleményem is megváltozik. Továbbra is tisztelem azokat az embereket,akik hisznek Istenbe és úgy is élnek,ahogy azt Isten elvárja tőlük. Egész biztos vagyok benne,hogy ez a rengeteg Euró az egyházaktól jött,ahová viszont a dolgozó emberek adóznak. Gondolom minden országnak meg van a maga módszere az egyházak támogatására. Miért nem lehet a nyomorult éhező embereket is ugyan így támogatni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.